Overslaan en naar de inhoud gaan
HomeOndersteuning voor vakantiemakers
  • Thema’s en projecten
    • Vlaanderen Erfgoedbeleving
    • Vlaanderen Natuurlijk
    • Culinair Vlaanderen
    • Vlaanderen Fietsland
    • Congressen en events
      • Congressen
      • EventFlanders
    • Iedereen Verdient Vakantie
    • Gastvrijheid
      • Jongeren
      • Toegankelijkheid
      • Familievriendelijkheid
    • Gidsenwerking
  • Tools en ondersteuning
    • Toolkit
    • Activiteiten & opleidingen
    • Open data
  • Cijfers en onderzoek
    • Onderzoeksthema's
      • Ambassadeursonderzoek
      • Bewonersonderzoeken
      • Reputatieonderzoek
      • Logiesonderzoek
      • De recreatieve toerist
      • Economie en toerisme
      • Congressen en events
      • Trends in toerisme
      • Vlaamse Meesters
      • Onderzoeksagenda 2025
    • Toeristische barometers
      • Bezoekersbarometer
      • Logiesbarometer
      • Bestemmingsbarometer
      • Meeting- en Congresbarometer
    • Cijfers
      • Logiesaanbod
      • Overnachtingen en aankomsten
  • Erkenningen en subsidies
    • Labels
      • A-label
      • M-label
      • Green Key
      • Blue flag
    • Erkenningen
      • Erkenning als toeristisch logies
      • Erkenning als sociaal-toeristische organisatie
      • Erkenning als bemiddelingskantoor voor sociaal toerisme
    • Subsidies
      • Relance-oproepen
      • Subsidies voor logies
      • Subsidies voor jeugdverblijven (Toerisme voor Allen)
      • Subsidies voor bemiddelingskantoren voor sociaal toerisme
      • Subsidies voor sociaal-toeristische organisaties
      • Projectsubsidies 'Iedereen verdient vakantie'
      • Projectoproep Digitale Transformatie Congresvenues
      • Vlaams Stimulusprogramma
      • Hefboomprojecten
  • Logies uitbaten
    • Je logies aanmelden
    • Basisnormen van het Logiesdecreet
    • Openings- en uitbatingsnormen voor logies
    • Brandveiligheidsnormen logies
    • Comfortclassificatie voor logies
    • Controles op logies
    • Basisregister Vlaams logiesaanbod
    • Overnachtingsgegevens doorgeven als jeugdverblijf’
  • Home
  • Nieuws
  • Kalender
  • Publicaties
  • Over ons
    • Visie en strategie
    • Beleid
    • Organisatie en werking
    • Overeenkomsten
    • Branding
    • Vacatures
    • Contact

Kruimelpad

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Aspergepunt in Hof van Coolhem geopend

Aspergepunt in Hof van Coolhem geopend

28 april 2025
Puurs-Sint-Amands
Handen die een paar modderige witte asperges vasthouden.
Eva Beeusaert

Jouw contactpersoon

Toerisme Vlaanderen logo leeuw
Hanne Pluim
Expert Culinair Toerisme
+32 475 80 46 96
Stuur een e-mail
Puurs-Sint-Amands staat bekend als bakermat van de witte asperge. Al in 1885 werd die gezaaid in Hof van Coolhem. Daar vind je nu een infopunt waar je alles te weten komt over het witte goud. Om dit project te realiseren kreeg Puurs-Sint-Amands een subsidie van Toerisme Vlaanderen.

Experts aan het woord

In het Aspergepunt ontdek je de veelzijdigheid van de edele groente. Laat je meevoeren door boeiende verhalen van experten die vertellen over de geschiedenis, de industrie, de kunst én het culinaire aspect van de asperge. Hoe verloopt de teelt? Wat kun je ermee aanvangen in de keuken? Wat zijn de gezondheidsvoordelen? Na een bezoek aan het Aspergepunt kent het witte goud geen geheimen meer voor jou. 

Interactieve beleving

Ronny Tourné, schepen van erfgoed:

Verwacht je in het Aspergepunt niet aan een saaie museumaanpak. 

Je wordt er ondergedompeld in een moderne beleving met verhalen van vroeger en nu, met woord en beeld, met digitale extra’s. Het wordt een interactieve mix van horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Kortom: al je zintuigen worden geprikkeld tijdens deze culinaire reis. 

Professionele samenwerking

Veel partners zetten samen hun schouders onder het Aspergepunt. Denk aan eetcafé Hof van Coolhem, restaurant Eyckerhof, aspergebedrijf Amelinckx, hoevewinkel Goossens Malderen, samentuin Liezelevelt, Vriendenkring Hof Van Coolhem en de werkgroep Erfgoed Puurs-Sint-Amands.

Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs-Sint-Amands:

Elk vanuit hun eigen expertise delen zij hun kennis om een pareltje te maken van het Aspergepunt. 

Om dit project te realiseren kreeg Puurs-Sint-Amands een subsidie van Toerisme Vlaanderen.

Asperge uit Kalfort op banket van Queen Elisabeth

Op 2 juni 1953 vond de kroning van Elisabeth II plaats. Dit majestueuze evenement werd gevierd met een weelderig banket. Opvallende aanwezige op het koninklijke menu? De witte asperge uit Kalfort! Dat kwam omdat de koningin gehoord had over de bijzondere smaak en fijne textuur van deze edele groente. 

Waarom Hof van Coolhem?

In onze streek werden de eerste asperges gezaaid op domein Hof van Coolhem in Kalfort. Dat gebeurde al in 1885! Het waren de Kalfortse vlashandelaars Huyghe die het zaad meebrachten uit Rijsel waar ze hun vlas verkochten en de aspergeteelt opmerkten. Het zaaien lieten ze over aan Henricus Josephus Leyers, de hovenier van Hof van Coolhem dat toen in handen was van de familie Van de Wiele. Drie jaar later werden de eerste asperges geoogst.

Tot op vandaag heeft Hof van Coolhem een aspergetuin waar vrijwilligers de groente telen. Naast die tuin rijst nu het Aspergepunt uit de grond. Maar in Hof van Coolhem valt nog veel meer te beleven. Bezoek de bijenhal, verken de viezebeestjestuin, wandel in de hoogstamboogaard…

Het Aspergepunt biedt een unieke en laagdrempelige inkijk in de wereld van de aspergeteelt. Een extra toeristische trekpleister in het mooie Puurs. Een boost voor het lokale toerisme en voor de Puurse horeca en ondernemers. Smakelijk!

Foto van Melissa Depraetere, minister van Toerisme.

Melissa Depraetere

Vlaams minister van Toerisme

Ook interessant

Culinair Vlaanderen
Relance-oproepen
Deel deze pagina op
Facebook
Twitter
E-mail
LinkedIn
whatsapp

Ontdek onze recentste nieuwsbrieven.
Op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang ze voortaan in je mailbox!

Volg ons op:

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube