Jouw contactpersoon
Wat is Blue Flag?
Blue Flag is een internationaal kwaliteitslabel dat uitbaters beloont die extra inspanningen leveren op het vlak van bewustmaking en educatie, uitstekende waterkwaliteit, gescheiden afvalsortering, een EHBO-post, de aanwezigheid van redders, schone toiletten, maar ook educatieve activiteiten en toegankelijkheid. Op deze manier herkent de toerist meteen de plekken die aandacht hebben voor mens en natuur.
Aan de slag met zwerfvuil
Tijdens de uitreiking van de Blue Flag ligt de focus jaarlijks op een van de thema’s van de toekenningscriteria. Dit jaar was dat zwerfvuil, afval dat mensen – al dan niet doelbewust – op de grond gooien of laten vallen. Het is een van de thema’s waar GoodPlanet rond werkt en het is jammer genoeg een probleem dat zich nog altijd stelt op openbare plekken zoals stranden. In 2021 werd er door Ovam meer dan 18 miljoen kilo zwerfvuil en ruim 28 miljoen kilo sluikstort geruimd in Vlaanderen.
Ook bij De Mosten is er veel aandacht voor dit thema, zegt schepen van Sport, Toerisme en Cultuur Arnold Wittenberg: “Zwerfvuil zien liggen trekt zwerfvuil aan, dat is algemeen geweten. Daarom houden onze medewerkers het terrein brandschoon. We zorgen ervoor dat de vuilnisbakken duidelijk worden aangegeven met onze eigen mascotte Mosti. Ons recreatiedomein trekt trouwens helemaal de duurzame kaart met een rietveld om het water te zuiveren, duurzame houten speeltoestellen en houten wegwijzers. Plastic wordt van het terrein geweerd. Zelfs de kledij van onze medewerkers is van duurzaam biokatoen gemaakt.”
Er zijn in Vlaanderen heel wat oases van rust, plezier en ontspanning waar bezoekers en bewoners alle dagdagelijkse bezorgdheden even achter zich kunnen laten. En die plekjes moeten we koesteren. Rondslingerend afval of vervuild water zijn dan een doorn in het oog. Vanuit Vlaanderen willen we de meerwaarde van toerisme vergroten, en initiatieven zoals Blue Flag zijn daarom erg welkom. Ze doen zowel uitbaters, bezoekers als bewoners meer stilstaan bij de impact die ze hebben op hun omgeving. Het vraagt natuurlijk de nodige inspanningen om een plek proper en veilig te houden. Al wie vandaag een Blue Flag-certificaat ontvangt mag dus zeker eens extra in de kijker gezet worden.
Hoe krijgt een locatie een Blue Flag?
Om Blue Flag-label te krijgen, moeten locaties aan een flinke lijst criteria voldoen. Een externe auditeur, een onafhankelijke Belgische jury én een internationale jury evalueren elk jaar de locaties. Proper (zwem)water is het meest voor de hand liggende criterium, maar daarnaast worden veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid gecheckt (de aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal, de beschikbaarheid van drinkwater …) en hoe het staat met milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten …). Ook belangrijk is dat bezoekers goed geïnformeerd worden over de huidige waterkwaliteit en een informatiebord aantreffen met een overzichtskaart van de locatie, waarop ook lokale natuurgebieden staan.
In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen – dat mee zorgt voor de promotie van de bijzondere locaties – en Aquafin, dat zorgt voor de uitstekende waterkwaliteit.
Benieuwd?
Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren?
Je vindt hier een overzicht van alle Blue Flag-locaties in België.