Jouw contactpersoon
Bart Somers, burgemeester Mechelen:
We versterken daarmee de Bourgondische lijn in de toeristische en museale producten die Toerisme Vlaanderen en Stad Mechelen de komende jaren samen nog verder willen ontwikkelen.
Op de wip tussen de middeleeuwen en de renaissance groeide Mechelen uit tot het centrum van de Lage Landen. Muzikanten, kunstenaars, wetenschappers en edellieden: iedereen wilde in Mechelen zijn. En dat is dankzij Margareta van Oostenrijk. Vanuit onze stad regeerde ze begin 16de-eeuw over de Nederlanden. In haar woonpaleis, het Hof van Savoye, verzamelde ze rijkdommen uit de Nieuwe Wereld. De torens en stadspaleizen rezen als paddenstoelen uit de grond. De Bourgondische renaissance is een unieke periode voor Vlaanderen, met krachtige verhalen waar Mechelen nog meer op zal inzetten om internationale bezoekers aan te trekken en inspireren.
Björn Siffer, Schepen van toerisme Mechelen:
Dankzij deze investeringen binnen de verhaallijn van de Bourgondische renaissance ‘Stadspaleizen en torens’ wordt Mechelen hét vertrekpunt in ons land voor de beleving van de Bourgondische renaissance. Ons toeristisch aanbod wordt hiermee gevoelig versterkt zodat Mechelen een bestemming wordt waar je gerust enkele dagen kan komen logeren.
Een boost dankzij Toerisme Vlaanderen
Met de Bourgondische renaissance kende Vlaanderen een ongekende bloei. Meer nog: deze regio werd hét culturele zwaartepunt van Noord-Europa. Mechelen wordt verder uitgebouwd als must-visit, een internationale uitvalsbasis om deze Bourgondische renaissance te ontdekken en te beleven. Het belevingsvolle aanbod dat hiermee gecreëerd wordt zet Mechelen en Vlaanderen nu, net als toen, internationaal op de kaart. Het zorgt voor een wervende kracht om zowel relance, herstel als groei te realiseren. Mechelen wordt zo meer dan ooit hét vertrekpunt en uitvalsbasis voor een Vlaanderen-brede beleving van de Bourgondische renaissance. We zijn zeer blij met dit inclusieve en gelaagde project. Het spreekt voor zich dat we vanuit Toerisme Vlaanderen dit project communicatief mee gaan ondersteunen.
Een immersieve beleving in de Sint-Romboutstoren
Dankzij nieuwe belevingen kunnen mensen de stad en haar rijke geschiedenis leren kennen via alle zintuigen. Bezoekers en bewoners wanen zich écht op de plek van vroeger, via een combinatie van virtuele en reële zintuiglijke prikkels wordt de rijke Bourgondische periode opnieuw tot leven gebracht. De Sint-Romboutstoren is de perfecte plek om het historische netwerk van stadspaleizen en torens in de stad te ontdekken. In de hoogste plekken van de toren, worden bezoekers via een immersieve beleving geïnspireerd om nog meer ‘Stadspaleizen en torens’ te ontdekken. In de Askelder, de hoogste verdieping, kunnen bezoekers via tablets de Grote Markt uit 1516 bewonderen. Op de Skywalk staan 2 digitale kijkers te pronken die sleutellocaties uit de binnenstad en rondom Mechelen toelichten.
Het nieuwe aanbod zit mee vervat in de reguliere ticketprijs en is in 5 talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans. De digitale beleving is ondertiteld, zodat doven en slechthorenden ook toegang hebben.
Luisterwandeling ‘Als muren konden praten’
Met de luisterwandeling ‘Als muren konden praten’ reist de bezoeker werkelijk terug in de tijd, naar het Mechelen van 1473. Met een luisterhoorn luister je gesprekken af tussen notabelen, werklieden, begijnen, gevangenen en andere personages uit de 15de eeuw. Je gids is de middeleeuwse bouwmeester Antoon I Keldermans. Hij kruipt in de rol van verteller en loodst je anderhalf uur doorheen Mechelen. Een uitgestippelde route brengt je van de ene historische stadsparel naar de andere. Elke plaats is visueel aangeduid met een sticker, de bluetoothbeacon die verbonden is met de luisterhoorn doet de rest. De luisterwandeling is eveneens beschikbaar in de 5 talen.
De bezoeker krijgt een meerstemmig Mechelen te horen, met verhalen die tot stand kwamen in samenwerking met curator Samuel Mareel en historisch onderzoekster Nena Vandeweerdt. Alfavision stond in voor de realisatie van deze wandeling en beleving in de Sint-Romboutstoren.
Aandacht voor inclusiviteit
Bart Somers, Burgemeester Mechelen:
Mechelen is een florerende bestemming, waarbij balans tussen bewoners, ondernemers, de plek en bezoekers in evenwicht is, en er vanuit toerisme een positieve impact wordt gecreëerd voor de stad en de wereld. In dat kader besteedde Visit Mechelen in de ontwikkeling van dit nieuwe aanbod veel aandacht aan de creatie van een inclusief aanbod, zodat iedereen toegang kan hebben tot deze beleving.
- Blinden en slechtzienden ontdekken gebouwen via voelbare brochures van Ommezien, en doven en slechthorenden volgen de wandeling in Vlaamse Gebarentaal dankzij het Luisterend Oog.
- Mensen met autisme kunnen hun bezoek voorbereiden via een online stappenplan van Toerisme voor autisme.
- Met de vereenvoudigde teksten van Wablieft! kunnen ook nieuwkomers onze stad op een toegankelijke manier verkennen.
- Voor mensen die minder mobiel zijn, werd een aangepaste route uitgewerkt en drempels digitaal in kaart gebracht, en is er de mogelijkheid om de AR beleving in de toren aan de torenbalie gratis te bekijken.
De luisterwandeling wordt overigens ook aangeboden via het ‘pay what you can’-principe. Hierdoor is de wandeling voor iedereen toegankelijk, ongeacht financiële situatie. Je bepaalt zelf hoeveel je kan betalen. Dit systeem is gebaseerd op vertrouwen en maakt het voor iedereen toegankelijk. Visit Mechelen koppelde een specifiek doel aan de opbrengsten, die gaan naar de Mechelse UiTPAS met kansentarief.
De kers op de taart
In juni lanceerde Visit Mechelen de smaakvolle reeks Mond vol Mechelen, een realisatie in samenwerking met foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh en 12 Mechelse ondernemers. De lancering van deze luisterwandeling en digitale toepassingen, is het sluitstuk van de immersieve beleving die de Bourgondische renaissance terug tot leven brengt.