Jouw contactpersoon
De eerste 2 edities van de UCI Gravel World Championships vonden plaats in Italië, dit keer valt Vlaanderen de eer te beurt om de strijd om de gravelregenboogtruien te mogen organiseren. Vlaanderen, Vlaams-Brabant, de Brabantse Wouden, Halle, Leuven en Golazo hebben de handen in elkaar geslagen en zijn klaar om renners, teams en supporters te ontvangen.
Vlaamse minister van Sport:
Met het WK gravel halen we opnieuw een internationale sportmanifestatie naar Vlaanderen. Vlaanderen is de bakermat van het wielrennen en met dit soort van topsportevenementen versterken we de uitstraling van Vlaanderen in het buitenland. Daarnaast inspireren we Vlamingen om zelf meer te sporten, want zien sporten doet sporten.
Sport en natuurbeleving zijn elkaars bondgenoten. Hier in Vlaanderen gaan ze dan ook hand in hand. Geen betere manier om onze prachtige natuur in de kijker te zetten en om ons oer-Vlaamse wielererfgoed te vieren, dan dit WK gravel. Mensen van over heel de wereld kunnen kennismaken met onze liefde voor de wielersport, onze prachtnatuur in het Nationaal Park Brabantse Wouden … en natuurlijk onze biercultuur.
Vlaams-Brabant als gravelwalhalla
Gedeputeerde Gunther Coppens:
Vlaams-Brabant is het gravelwalhalla van Vlaanderen. Hier vind je pittige gravelwegen doorheen de mooiste wouden en landschappen. Nagenieten kan in authentieke wielercafés en fietsvriendelijke logies. Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde diverse routes voor gravelliefhebbers, waaronder ook de WK gravelroute. Hiervoor creëerden we een fietsframe sticker met de mooiste en lekkerste stops onderweg. De ideale manier om het WK parcours zelf te ontdekken.
Burgemeester van Leuven:
Leuven is een stad waar wereldkampioenschappen thuishoren. We zijn zeer verheugd om - na het fantastische WK wielrennen in 2021 en WK breaking in 2023 - nu gaststad voor het WK gravel te zijn. Met het WK gravel zetten we niet alleen onze stad maar ook de natuur rond Leuven en in de regio in de kijker. We kijken ernaar uit om er samen een groot sportief wielerfeest van te maken.
Van Halle tot in Leuven
De startboog voor alle wedstrijden staat in Halle. Na een lokale ronde en een nieuwe passage in Halle gaat het naar het Hallerbos. Meteen het begin van een lange passage dwars door de Brabantse Wouden. Het nieuwe Nationaal Park (officieel erkend in oktober 2023) verbindt het Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei en Meerdaalwoud, exact ook de weg die de renners zullen volgen. De onverharde gravelwegen, monumentale bomen en pittige hellingen in holle wegen bieden een uitdagend parcours.
Afhankelijk van de categorie rijden de renners op het eind nog één (of 2) lokale rondes in Leuven. Die lus die vanuit Leuven het Meerdaalwoud intrekt tot in Oud-Heverlee lijkt sterk op de lus die vorig jaar het hart van het EK en BK gravel uitmaakte. Nu loopt de lus wel tot in Leuven stad, waar de kasseitjes van de Ramberg en de laatste gravelstrook in het stadspark op amper een kilometer van de finish de laatste scherprechters zijn. De streep ligt aan het einde van de Bondgenotenlaan, pal voor het station.
De elite vrouwen rijden op zaterdag over een parcours 135 km met dus eenmaal de lokale lus (weliswaar 2 passages door Leuven centrum). Hun aankomst is voorzien rond 15u30. Ook de vrouwen in alle andere categorieën en de mannen in de leeftijdscategorieën boven de 50 starten zaterdag kort na 12u in Halle. De elite mannen rijden 182 km met tweemaal de lokale lus tussen Leuven en Oud-Heverlee. Omstreeks 16u30 kennen we de winnaar. De mannen in de andere categorieën starten meteen na de elite.
Meteen na de aankomst vindt de podiumceremonie plaats op het Martelarenplein, vlak voor het station. Aansluitend worden de winnaars en andere toppers ook nog gehuldigd op het grote podium in de fanzone op het Ladeuzeplein. Dat mondt dan uit in een afterparty met Laurens ten Dam en Stefan Bolt als hosts.
Een wielerdiscipline dicht bij de natuur
Organisator Golazo, Agentschap Natuur en Bos en Amazon, partner van het WK, stellen alles in het werk om de voetafdruk van renners, entourage en supporters zoveel mogelijk te beperken. Het parcours is zo ontworpen dat de impact op de meest kwetsbare natuur minimaal is. De omvang van de volgkaravaan is strikt gelimiteerd, de supporterszones bevinden zich aan de rand of buiten de bossen. Enkele zones in de bossen zijn afgesloten voor supporters.
Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal:
De natuur beschermen én mensen ervan laten genieten, dat is één van onze grote uitdagingen bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Door een vlotte samenwerking met de organisatoren is dit tijdens dit WK gravel gelukt. De renners krijgen een uitdagend parcours in Nationaal Park Brabantse Wouden voorgeschoteld en wielerfans kunnen terecht in de fanzones, zoals aan de Torenvalk. Dit alles buiten de meest kwetsbare natuurzones.