Jouw contactpersoon
In het midden van de 16de eeuw was de site van het Loodswezen het hart van de haven van Antwerpen. Het was een levendige plek waar tarwe, gerst en andere culinaire producten werden verhandeld. Met de komst van de Smaakhaven komt die passie voor eten 5 eeuwen later opnieuw tot leven. In het hart van Vlaanderen, langs de oevers van de Schelde. En de ambities met het nieuwe culinair belevingscentrum zijn groot.
De Smaakhaven moet het epicentrum worden van culinair Vlaanderen, waar bezoekers kunnen proeven, leren en ontmoeten. We zetten de bezoeker hier echt centraal en daarmee onderscheiden we ons van de culinaire centra elders in de wereld. Ondernemers, inwoners of gewoon liefhebbers van lekker eten en drinken zullen hier kunnen deelnemen aan gemeenschappelijke kooksessies, experimenten, workshops en events en zo het gemeenschapsgevoel tussen alle culinaire liefhebbers versterken. Smaakhaven is dus meer dan een restaurant want de bezoeker kookt mee. Het is ook meer dan een museum want de bezoeker schrijft mee aan het verhaal van culinair Vlaanderen.
De Smaakhaven wil het Vlaams culinair vakmanschap het podium geven dat het verdient. Alle facetten van de eetcultuur komen hier in de schijnwerpers te staan. De realisatie van de Smaakhaven toont dat we fier zijn op een sector die het niet altijd gemakkelijk heeft. Met de Smaakhaven ondersteunen we onze culinaire makers ook door hen te verbinden met andere inspiratoren.
De Smaakhaven wil het Vlaams culinair vakmanschap het podium geven dat het verdient. Alle facetten van de eetcultuur komen hier in de schijnwerpers te staan. De realisatie van de Smaakhaven toont dat we fier zijn op een sector die het niet altijd gemakkelijk heeft. Met de Smaakhaven ondersteunen we onze culinaire makers ook door hen te verbinden met andere inspiratoren.
Het imposante Loodswezengebouw en de bijhorende boeienloods krijgen verschillende functies die elkaar aanvullen en ondersteunen. De 3 basisingrediënten (innovatie, traditie, en vakmanschap) keren terug in zowel de scenografie als in de vele activiteiten die de bezoeker in de Smaakhaven kan boeken.
De scenografie vertelt het boeiende verhaal van culinair Vlaanderen. De storytelling linkt beide gebouwen verhalend aan elkaar, en slingert zich als een rode draad door de hele site. Culinaire makers kunnen samen leren, experimenteren en creëren in de professionele keuken van wereldklasse. De demonstratiekeuken is dan weer de pleisterplaats voor culinaire toeristen. Zij koken en experimenteren hier met lokale producten, wonen demonstraties bij en nemen deel aan teambuildings. Dankzij de state-of-the-art plug & play faciliteiten kunnen zij hun ervaringen ook makkelijk delen op sociale media.
Aan de gastentafel tonen culinaire makers en studenten hun creaties aan een internationaal publiek. Audiovisuele projecties ondersteunen het verhaal achter hun gerechten of producten. In de loungebar krijgt de rijke Vlaamse diversiteit aan dranken, bieren en wijnen meer uitleg en duiding. De shop is het uitstalraam van culinair Vlaanderen. Hier ligt het vakmanschap van Vlaanderen letterlijk in de toonbank.
In de multifunctionele evenementenruimte is er plaats voor productvoorstellingen, tijdelijke tentoonstellingen, conferenties en culturele activiteiten. De inspirerende werkruimte nodigt bezoekers uit om nieuwe initiatieven op te zetten en het verhaal van culinair Vlaanderen mee vorm geven. En in een Vlaanderen bekend voor zijn imposante marktpleinen kan natuurlijk ook een belevingsmarkt niet ontbreken. Deze plek kan worden omgevormd tot een open ruimte.
Peter Goossens, topchef:
Om de top te halen, moet je kunnen steunen op een stevig fundament. Dat wordt in Vlaanderen vorm gegeven door het vakmanschap van onze chefs, topproducten uit de regio, de innovatie van culinaire ondernemers, de vaak eeuwenoude culinaire tradities en - last but not least - het publiek dat dit allemaal weet te smaken. Al deze aspecten, die samen de Vlaamse eet- en drinkcultuur vormen, krijgen in de Smaakhaven een podium van mondiale allure.
Koen Kennis, Antwerps schepen voor toerisme:
De recentste editie van de Michelin-gids benoemt Antwerpen als culinaire hoofdstad van Vlaanderen én België. Dat is eerst en vooral de verdienste van onze gastronomische ondernemers, maar toch ook van het beleid waarin we het belang van die sector voor het toerisme erkennen. Topchefs met in hun spoor nieuw culinair talent, adressen voor fijnproevers, verschillende gastronomische festivals, … Antwerpen heeft het allemaal. De Smaakhaven op een prestigieuze locatie zoals het Loodswezen kan daarop verder werken.
Toerisme Vlaanderen beschouwt de Smaakhaven als een krachtige toeristische hefboom waar de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Zo willen we bezoekers goesting geven in meer culinaire ontdekkingen in de rest van Vlaanderen.
We werken het concept van de Smaakhaven nu in detail verder uit. Stad Antwerpen zal instaan voor de renovatie van de historische erfgoedgebouwen. Bedoeling is dat de Smaakhaven de deuren opent in de loop van 2029.