Jouw contactpersoon
Van de World Cup Skateboarding, World Chase Tag, de Beatbox Battle of The Year, de Open Panna Benelux Championships, internationale dance en breaking formats en een internationale Flatland BMX wedstrijd; tot graffiti initiaties, een rollerparade, slackline en parkour workshops, een heleboel nieuwe street art en nog zoveel meer. ASFALT dompelde Gent onder in de wereld van street sports en urban culture. Maar liefst 35 000 bezoekers zakten dit weekend af naar de Arteveldestad. Op 4 locaties (Houtdok, Blaarmeersen, Groene Valleipark en Rabotpark) konden jong en oud op een laagdrempelige manier op ontdekking gaan en proeven van uiteenlopende straatsporten en urban culture.
Internationale atleten, lokale verbinding
Met atleten uit meer dan twintig verschillende landen en een resem aan competities op wereldniveau, heeft de eerste editie van ASFALT Festival internationaal meteen hoge ogen gegooid. En dit zonder het lokale aspect uit het oog te verliezen. Want in samenwerking met verschillende organisaties uit de buurt en enkele Vlaamsbrede initiatieven werd het afgelopen half jaar een indrukwekkend voortraject opgezet. Onder de noemer van Ghent EYC (European Youth Capital) kregen Gentse communities de kans om eigen initiatieven uit te rollen. Van roller disco tot danswedstrijden, buurtvoetbal tot skate jams, exposities, talks en zelfs een reizende street sport container.
ASFALT is voor iedereen
Ook de sociale verbinding met de wijken werd hierin meegenomen. Zo konden plaatselijke organisaties mee nadenken over het festival en wat zij en hun gemeenschap nodig hadden om er zich thuis te voelen, en zo de betrokkenheid van jongeren te vergroten. Dit leverde elf concrete projecten op, zoals streetsport lessen op scholen en urban workshops voor kinderen in kwetsbare situaties. Het doel was dat iedereen, ongeacht achtergrond, gender, leeftijd, seksuele geaardheid of religieuze overtuiging, zich welkom voelde en actief kon deelnemen aan het festival. Op deze manier slaagde ASFALT erin om een internationaal festival op poten te zetten zonder het lokale karakter en de buurtwerking uit het oog te verliezen.