Jouw contactpersoon
Een groot wielerkampioenschap in Vlaanderen
Na het succes van het WK in 2021 komt er volgend jaar opnieuw een groot wielerkampioenschap naar Vlaanderen. Van woensdag 11 tot en met zondag 15 september 2024 zullen er 14 Europese titels op de weg uitgereikt worden. Alle wedstrijden vinden plaats op Limburgs grondgebied, met start in Heusden-Zolder en finish in Hasselt.
We halen de laatste jaren steeds meer topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen. Het EK in Limburg wordt opnieuw één lange reclamespot voor Vlaanderen als bakermat van de koers. Maar we willen ook de Limburgers en de andere Vlamingen langs het parcours warm maken om ook zelf in beweging te komen. Zien sporten, doet sporten. – Vlaams minister van Sport Ben Weyts
Vlaanderen is rijk aan wielertradities met onder andere een iconisch wielervoorjaar, en dit keer legt Limburg haar troeven op tafel.
De koers komt thuis in ons prachtig en gastvrij bronsgroen eikenhout. We weten allemaal dat fietsen en de koers met de paplepel ingegeven wordt in Vlaanderen. Het zit in ons DNA. Het is daarom prachtig en niet meer dan logisch dat na het WK in 2021 nu ook het EK Wielrennen naar Vlaanderen komt, meer specifiek naar Limburg, dé fietsregio van Vlaanderen. Het belooft een spektakel te worden waarbij het Limburgse landschap, de gastvrijheid en de passie voor de wielersport samenkomen en waar onze lokale handelaars en horeca mee de vruchten van zullen plukken.
Het parcours
Voor elk van de 14 wedstrijden zal Heusden-Zolder als startplaats fungeren en ligt de aankomst verderop in Hasselt. Beide gaststeden zijn bijzonder trots het EK in 2024 op hun grondgebied te mogen verwelkomen.
Als startlocatie benadrukken we onze passie voor de wielersport en zetten we ook de gastvrijheid van onze inwoners en lokale ondernemers in de schijnwerpers. In Heusden-Zolder en bij uitbreiding in heel Limburg zullen het Europese peloton en alle wielerfans gegarandeerd warm ontvangen worden. – Burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans
Ook de burgemeester van Hasselt, waar de wedstrijden zullen aankomen, is erg trots:
Als hoofdstad van dé wielerprovincie bij uitstek kijken wij enorm uit naar de start van dit EK. Wij zijn bijzonder fier dat we hiervoor als gaststad mogen fungeren en vormen graag het centrum van de wielersport. We zullen het wielerpeloton en de toeschouwers met open armen ontvangen in onze mooie stad. Hasselt vormt immers de ideale uitvalsbasis om van onze provincie in het algemeen en de Europese Kampioenschappen in het bijzonder, te genieten. – Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput.
De tijdrijders, die het EK openen, zullen van de startramp rijden met de gloednieuwe Velodroom van Heusden-Zolder in de achtergrond. Tijdens de individuele tijdritten wacht elke categorie, zowel jeugd als elite, vervolgens een identiek parcours van 29,9 km. “De eerste meters lopen over Circuit Zolder”, zegt race director Wim Van Herreweghe. “Vervolgens gaat het via het centrum van Heusden-Zolder, natuurgebied De Wijers en het Albertkanaal richting de aankomst in Hasselt. Daar klokken we de eindtijd op de Koning Boudewijnlaan, vlakbij het Kolonel Dusartplein in het centrum van de stad. Het is een vlakke omloop die uit tal van mooie, lange en rechte stroken bestaat.”
In de gemengde ploegentijdrit gaan de mannen opnieuw aan de Velodroom van Heusden-Zolder van start, dit keer voor een rit van 27,3 km over grotendeels identiek parcours als de individuele tijdritten. Eenmaal Hasselt bereikt, nemen de vrouwen over op het Kolonel Dusartplein. Zij rijden vervolgens 2 lussen op het Hasselt Circuit dat ook deel zal uitmaken van de wegritten. Na 24 km komen de vrouwen net als bij de individuele tijdritten aan op de Koning Boudewijnlaan.
De wegritten starten net als alle tijdritten op Circuit Zolder. De Elite Vrouwen krijgen een parcours van 160 km voorgeschoteld, de Elite Mannen wacht 220 km tot de finish op de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Na een aanloop vanuit Heusden-Zolder langs onder andere Zonhoven trekt het peloton richting Hasselt, waar ze voor een eerste keer het stadscircuit bereiken. “Het parcours van de wegritten is opgebouwd uit een Hasseltse lus enerzijds en een Limburglus anderzijds”, legt Wim Van Herreweghe uit. “De Hasseltlus is een vlak circuit over het grondgebied van de provinciehoofdstad en het aangrenzende Diepenbeek. In Hasselt rijden we voor een deel over de stadsring en fietsen we dus rond de binnenstad.”
Vanuit Hasselt wacht er een verbindingsstrook met daarop de kasseien van de Printhagendreef in Kortessem. In regio Borgloon bereikt het peloton het Limburg circuit met daarin opgenomen: de kasseien van Manshoven en Op De Kriezel, net als de hellingen Kolmontberg en Zammelenberg. “Die Limburg lus draagt het DNA van de Ronde van Limburg”, verklaart Van Herreweghe. “Het zuiden van Limburg, regio Haspengouw om precies te zijn, heeft meer golvende wegen dan sommigen zouden denken. Op de Limburglus loopt het nooit vlak, wat voor een sportieve meerwaarde zal zorgen.” Afhankelijk van de afstand rijden de renners en rensters meer of minder ronden op de Hasselt- en Limburglussen.