Jouw contactpersoon
Het gaat om een topcollectie aan lusvormige wandelingen die het mooiste van het Nationaal Park Hoge Kempen tonen op de best mogelijke manier, met een feilloze bewegwijzering en goed bewandelbare paden. Deze 'top trails' variëren in lengte van 9 tot 18 kilometer. Ze vormen de hoekstenen van een wandelwegen-netwerk van bijna 100 wandellussen, samen goed voor 450 km aan bewegwijzerde wandelpaden in het eerste Nationaal Park in België.
Het project 'Top Trails' werd mogelijk dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen in het kader van het relance-project Vlaanderen Natuurlijk.
Onze Vlaamse parken hebben heel wat moois te bieden. Van mooie natuur tot gevarieerde wandelpaden voor liefhebbers en hobbyisten. Het is een laagdrempelige en toegankelijke manier voor jong en oud om even te ontspannen en te genieten in eigen streek. En het is ook een boost voor ons Limburgs toerisme.
Kwaliteit boven kwantiteit
Al sinds de start van het Nationaal Park in 2002, wordt ingezet op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Wie op vakantie komt in de regio van de Hoge Kempen om te wandelen, is gebaat bij een 'best of'-selectie aan routes die op de meest aantrekkelijke manier laat kennis maken met bijzondere natuur in een boeiend landschap.
Laura Olaerts, Limburgs gedeputeerde voor natuur, toerisme en mobiliteit:
Wat het fietsroutenetwerk betekent voor het fietstoerisme in Limburg, is het Nationaal Park voor het wandeltoerisme. Wandelen is voor veel toeristen een reden om op vakantie te komen in de groenste provincie van Vlaanderen. Deze Top Trails bundelen voor hen de niet te missen hoogtepunten van het Nationaal Park.
Johan Van Den Bosch, coördinator Nationaal Park Hoge Kempen.-:
Een ‘nationaal park’ is een sterk merk. Wandelaars zoeken bij het plannen van hun volgende wandelvakantie zeer gericht naar de nabijheid van een nationaal park. Het is immers dé garantie dat het landschap het wandelen waard is. Dan is het belangrijk dat je die hoge verwachting ook waarmaakt.
Kwaliteitscriteria
De wandelingen zijn in 2 richtingen bewegwijzerd en leiden langs de meest uiteenlopende landschappen van de Hoge Kempen. Om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de European Hiking Association werden nieuwe paden aangelegd, bestaande paden verbeterd of omgelegd, rustplaatsen met banken voorzien en infoborden geplaatst.
De kwaliteitscriteria zijn dan ook best streng. Zo moeten de routes voor minimaal 80% over onverharde paden lopen waarvan minimaal 35% natuurlijke paden en blijven ze voor meer dan 95% ver weg van bebouwde, verstoorde of stedelijke gebieden. Bovendien omvatten ze voldoende variatie in natuur en landschap, met uitzichtpunten of natuurlijke ‘attracties’ zoals vennen, heide, duinen of natuurlijke bossen. Elke 3 jaar worden ze opnieuw gekeurd, waardoor een permanent onderhoud noodzakelijk is.