[site:contact-block-title]
LANDSCAPES activeerde bewoners en bezoekers in het najaar van 2023 tijdens ’50.000 bloemen voor Flanders Fields’. Vanaf mei kunnen de bloeiende alliumvelden bewonderd worden. Tussen 15 mei en eind augustus kan je ook ‘geraakt’ worden door de reizende pop-up expo GERAAKT. Met beide acties wil LANDSCAPES mensen anno 2024 verbinden met het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en hen laten reflecteren over oorlog, conflict en herdenking.
Het WOI-themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields bundelt maar liefst 25 WOI-herdenkingsprojecten en loopt nog tot en met augustus 2024. Het themajaar belicht het herdenkingslandschap, de talloze begraafplaatsen, kraters, bunkers & monumenten die de Westhoek tekenen. Een herdenkingslandschap waarvan tal van sites zich sinds eind 2023 ook mogen rekenen tot UNESCO Werelderfgoed.
Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme:
Met ‘50 000 bloemen voor Flanders Fields’ en de pop-up expo GERAAKT leggen we linken tussen het verleden, het heden en de toekomst. We betrekken mensen op een diepgaande manier met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Zo worden bewoners en bezoekers mede-eigenaar van het herdenkingslandschap van de Westhoek. Tijdens LANDSCAPES trekken we resoluut de kaart van verbondenheid en reflectie.
50 000 bloemen in bloei
In het najaar van 2023 kreeg de biodiversiteit in de Westhoek een duw in de rug via de participatieve actie ‘50 000 bloemen voor Flanders Fields’. Tijdens 19 plantdagen plantten 1200 bewoners en bezoekers bloembollen op 31 herdenkingssites over de volledige Westhoek en aan de Westkust. Het resultaat is een herdenkingslandschap dat bloeit in mei en juni én een verbindende vredesboodschap uitdraagt over nationaliteiten heen.
GERAAKT
Vanaf 15 mei tot eind augustus pakt LANDSCAPES uit met een reizende pop-up expo. Onder de noemer GERAAKT ging fotograaf/journalist Jelle Vermeersch op stap met 8 diverse profielen: jong en oud, uit binnen- en buitenland. Elke deelnemer kreeg de kans 1 object dat hen ‘raakt’ te kiezen uit de WOI-collecties van verschillende musea in de Westhoek. De 8 gekozen objecten fungeren als rode draad in 8 uiteenlopende verhalen, waarbij de deelnemers hun eigen leven, de actualiteit en de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog verweven.
Zo vertelt de Belgisch-Rwandese Laura aan de hand van een Duits identificatieplaatje uit het In Flanders Fields Museum haar levensverhaal. Een impressionant relaas, diep geworteld in de erfenis van de Eerste Wereldoorlog. Een verhaal over de Rwandese genocide, het belang van rouw en afscheid nemen en identiteit. Oleksii en Polina, 2 verliefde jongeren gevlucht uit Charkov (Oekraïne) laten een ontroerend, actueel en persoonlijk licht schijnen op oorlog en conflict via een liefdesbrief uit de collectie van het In Flanders Fields Museum. De Duitse Belg Thomas stelt zich volledig open en filosofeert over Duits schuldbewustzijn, en koos voor een gasmasker uit het Passchendaele Museum, symbool voor de absurditeit van de wapenwedloop en uitwassen van chemische oorlogsvoering. De expo met 8 getuigenissen reist doorheen het herdenkingslandschap van de Westhoek rond tot het einde van de zomer.
Herstel herdenkingstoerisme zet zich door
In 2023 werden er in de Westhoek 359 900 WOI-herdenkingsbezoekers geteld, 12% meer dan in 2022 en 13% onder het precoronaniveau van 2019, toen er 415.800 bezoekers waren.
Bijna de helft van de herdenkingsbezoekers kwam uit eigen land, 26% uit Groot-Brittannië, 13% uit Nederland, 2% uit Duitsland, 1% uit Frankrijk en 8% uit andere landen. Meer dan 40% van de herdenkingsbezoekers verbleef in de Westhoek zelf, bijna 30% verbleef in één van de omliggende regio’s en nog eens 30% was dagtoerist vanuit de eigen woonplaats. Ruim de helft van de bezoekers kwam op individuele basis. De overige 45% kwam in groepsverband, meestal als schoolgroep.
Het herstel na corona dat al in 2022 was ingezet, zette zich in 2023 mooi door, vooral dan in de tweede jaarhelft. Het aantal buitenlandse bezoekers nam toe met 30%, maar bleef wel nog 26% onder het niveau van 2019. De Nederlandse markt deed het in 2023 opvallend goed met al 7% meer bezoekers dan vóór corona. Het herstel van de Britse markt verliep trager, met name in het segment van de (school)groepen. Toch kwam in 2023 opnieuw ruim een kwart van de herdenkingsbezoekers van over het Kanaal terwijl dit in 2019 33% was.
Het is hartverwarmend om te zien dat de Westhoek opnieuw heel wat internationale bezoekers mag ontvangen. Het is belangrijk dat we de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig houden en degenen eren die hun leven hebben gegeven in deze gruwelijke oorlog. Het leed dat hier heeft plaatsgevonden is niet alleen belangrijk voor de geschiedenis van Vlaanderen, maar ook die van heel de wereld. Het verbindt ons allemaal. Buitenlandse bezoekers spelen een cruciale rol in het bewaren van die herinnering. Hun aanwezigheid is een blijk van respect voor de slachtoffers en houdt de droom van vrede levend.
Het aantal herdenkingsbezoekers uit eigen land kende sinds corona een opvallende toename en ook in 2023 werden nog steeds méér Belgische bezoekers geteld dan in 2019 (+5%).
Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme:
De interesse bij het binnenlands publiek voor het WOI-erfgoed van de Westhoek blijft ook ná corona duidelijk aanhouden. Het themajaar LANDSCAPES draagt er sterk toe bij om de Westhoek ook dit jaar in de kijker te zetten als een aantrekkelijke en gevarieerde bestemming voor een daguitstap of een kortverblijf in eigen land.