[site:contact-block-title]
Duurzaamheid is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze leefwereld: van voeding en ecologische materialen tot een gezond personeelsbeleid. Op dat laatste zet Horeca Vlaanderen, samen met Toerisme Vlaanderen, in met een nieuw project: Samen werken, Samen groeien. In de praktijk ziet de federatie al dat horecazaken waar een leefbaar personeelsbeleid wordt gevoerd ook meer geïnteresseerde medewerkers aantrekken, die bovendien langer aan boord blijven. Maar met de uitrol van dit traject, kunnen ondernemers het volledige potentieel benutten van elk talent op de werkvloer.
3 pijlers voor duurzaam ondernemen
Ondernemers die deelnemen aan Samenwerken, Samengroeien zullen een traject doorlopen dat gebaseerd is op 3 pijlers: een financiële scan, een ondernemersscan en een ‘employee journey’. Op die manier worden ondernemers en hun medewerkers begeleid in de ontwikkeling van hun competenties die nodig zijn om te leren doel- alsook resultaatgericht samen te werken.
Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen:
2 op de 3 horecamedewerkers haalt plezier uit zijn of haar werk. Zo’n cijfers tonen aan dat we als sector goed op weg zijn om die negatieve connotatie rond werken in de horeca weg te werken, maar uiteraard is er steeds ruimte voor verbetering. Werkbaar werk mogelijk maken, waarbij rekening wordt gehouden met de talenten en beschikbaarheden van werknemers, wil iedere werkgever maar in de praktijk is dit steeds een heuse zoektocht. Zeker in een horecalandschap, waar aan het einde van 2023 bijna 83% van de horecawerkgevers in Vlaanderen minder dan 5 mensen in dienst had. In die zaken is de ondernemer zowel werkgever als HR-verantwoordelijke en dat is uitdagend. Daarom gaan we, samen met Toerisme Vlaanderen, 100 kleinere ondernemingen hierin actief ondersteunen en gratis begeleiden gedurende de komende maanden.
Wie Vlaanderen zegt, die zegt ook goed eten en drinken, genieten en gastvrijheid. De horeca is niet alleen een essentieel onderdeel van onze economie, maar een wezenlijk onderdeel van onze Vlaamse cultuur. Met deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen zetten we een belangrijke stap richting een bestendige toekomst voor beide sectoren. We investeren in onze horecaondernemers als stabiele, duurzame werkgevers. Daarmee streven we niet alleen naar een beter behoud en jobtevredenheid van hun personeel, maar we zorgen er ook voor dat ze zich ambassadeurs voelen van een gastvrij, culinair Vlaanderen.
Naar een beter personeelsbeleid in 6 maanden
Met 5 provinciale KICK-OFF events, die plaatsvinden in de maand mei, maakt Horeca Vlaanderen de horecaondernemers warm om dit unieke begeleidingstraject te volgen. Eens de inschrijvingen zijn gesloten, volgen online en fysieke sessies met een individuele aanpak.
Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen:
Aan het einde van het project, in november, zullen we de resultaten ook breder delen, met de sector. Zo bouwen we verder aan een nog gastvrijere horecasector in Vlaanderen met een oog voor werkbaar werk.