Jouw contactpersoon
De kapel van het Kasteel van Laarne dateert uit de 14de eeuw. Een onbekende middeleeuwse meester versierde de volledige ruimte met opmerkelijke secco's van Bijbelse scènes. In de 17de eeuw verdwenen deze eeuwenoude tekeningen onder een laag witkalk en lederbehang tot ze in 1963 werden ontdekt. Bij verdere blootlegging werd duidelijk dat de muurschilderingen slechts deels overleefden. Desalniettemin zijn ze van groot historisch belang.
Matthias Francken, Herita-directeur:
De muurschilderingen zijn uniek omwille van hun ouderdom én omvang. Meestal resteren er slechts fragmenten van muurschilderingen uit de 14de eeuw. Die in het Kasteel van Laarne tonen nog een volledig iconografisch programma. Ook de ruimte is bijzonder: in Vlaanderen is er nergens anders een kapel in een donjon bewaard, laat staan 1 van die omvang en mét secco's.
Muurschilderingen in kastelen, stadspaleizen en privékapellen waren ooit veel voorkomend, maar bleven net omwille van hun private karakter weinig bewaard.
Digitale reconstructie
Binnen het project Relance Vlaamse Meesters sloegen Herita, Toerisme Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen de handen in elkaar om de bijzondere schilderingen opnieuw te laten schitteren. Dat doen ze door middel van een digitale reconstructie. Kunsthistoricus en illustrator Joris Snaet vulde met zijn tekenpen de lacunes van 4 scènes in. Met een druk op de knop worden zijn illustraties bij het betreden van de kapel op het plafond en de wanden geprojecteerd. Op dat moment start er ook een begeleidend audioverhaal, ingesproken door onder andere acteur Filip Peeters.
Wat de bezoeker te horen krijgt, is het verhaal van Ridder Gerard van Massemen. Die vertelt met veel trots over zijn prachtige kapel met op alle muren en gewelven een religieus tafereel.
Matthias Francken, Herita-directeur:
De bouw van deze kapel was een bijzonder prestigieus project. Megalomaan zelfs! De graaf van Vlaanderen vond dat de heer van Laarne zijn boekje te buiten ging. Zijn kapel overtrof zelfs die van de Franse koning en dat was werkelijk ongehoord!
Rijke geschiedenis
Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed kan niet wachten tot bezoekers de nieuwe, permanente beleving komen ontdekken.
Wij lijken vergeten te zijn wat al die religieuze scènes betekenden, maar het zal je verwonderen dat deze verhalen ook vandaag nog verbazend actueel zijn. Op een touchscreen kom je bovendien alles te weten over 14de-eeuwse muurschilderingen en hoe uniek die nu wel zijn. Daar hoef je deze zomer dus niet voor naar Italië!
Vlaanderen heeft een rijke, maar soms ook een heel verrassende geschiedenis. Die onverwachte rijkdom gaat soms onder verscheidene lagen behang, kalk of verf verborgen. Zo waren de middeleeuwen vaak heel wat kleurrijker dan mensen zich doorgaans voorstellen. Het kasteel van Laarne kon dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen een stukje van die verborgen en herontdekte geschiedenis ontsluiten voor de bezoeker. Dankzij het gebruik van state-of-the-art technologie krijgt de bezoeker een beeld van hoe de muurschilderingen er in de 14e eeuw uitgezien moeten hebben. Een schoolvoorbeeld van hoe innovatie en traditie elkaar aanvullen om belevingen samen naar een hoger niveau te tillen.
Benieuwd geworden? Bekijk dan de reportage over de lichtprojectie in het Kasteel van Laarne.