Vlaams minister van Jeugd Melissa Depraetere:
De Sint-Godelieveabdij moet een plek worden voor jong en oud. Het is voor de Bruggelingen van morgen dat wij het erfgoed van gisteren bewaren. We kiezen er dan ook heel bewust voor om jongeren centraal te zetten bij de volgende restauratiefase en hen echt hun eigen plek te geven binnen de abdij.
Alle zesdejaars uit de Brugse basisscholen kregen de voorbije maanden de opdracht om hun toekomstvisie in een tekening te gieten. De eindresultaten worden opgeborgen in 4 houten tijdcapsules, vervaardigd door de leerlingen van het VTI Brugge. De capsules met tekeningen worden vervolgens begraven in de abdijtuin van de Sint-Godelieveabdij in Brugge. Over 25 jaar wordt de eerste capsule weer opgegraven, en zal het toekomstbeeld van de jongeren uit 2025 vergeleken worden met de nieuwe realiteit van 2050. Een kwarteeuw later - in 2075 - volgt de tweede capsule, in 2100 de derde. In 2125 zal de laatste tijdcapsule onthuld worden.
Dirk De fauw, burgemeester van Brugge:
De 4 tijdcapsules symboliseren de brug tussen het rijke verleden van Brugge en een veelbelovende toekomst, vormgegeven door de jongeren van onze stad. Dit initiatief geeft hun de kans om actief deel te nemen aan de creatie van hun eigen erfgoed.
Tweede fase renovatie
Het opmerkelijk initiatief luidt meteen de tweede fase in van de restauratiewerken van de Sint-Godelieveabdij. Zo wordt de tuin volledig ingericht als onthaalplek voor kinderen, jongeren en scholen. De abdijkeuken moeten dan weer een leerschool worden voor talentvolle Brugse koks.
Bij de opmaak van deze tweede fase zijn we in gesprek gegaan met jongeren over hun toekomstvisie van de abdij. Het was dus echt onze bedoeling om jongeren hier centraal te zetten. Zo zorgen we niet enkel voor de bezoekers van de toekomst maar maken we erfgoed ook toekomstbestendiger. Jongeren zijn vaak op zoek naar extra laagdrempelige ontmoetingsplekken. Door de abdijtuin om te vormen geven we hen een plek om te ontspannen of een goed gesprek te voeren op een unieke locatie. Jongeren worden als bezoekersgroep in toeristische context vaak over het hoofd gezien. Daar willen we de komende jaren verandering in brengen. Dit is alvast een mooi begin.
Restaureren en renoveren
Ook worden de voormalige slaapcellen van de zusters uit de 17de eeuw gerestaureerd en krijgt het oudste boerderijtje van de Brugse binnenstad een nieuwe toekomst als onthaalcentrum van de abdijsite. De daken van de abdij worden geïsoleerd en er komen investeringen in hernieuwbare energie (geothermie) en brandveiligheid.
Minou Esquenet, schepen van Toerisme van Brugge:
Met deze restauratie bevestigt Brugge haar voortrekkersrol als een stad die trots is op haar erfgoed. De Sint-Godelieveabdij wordt een unieke toeristische ervaring, waar jongeren hun stempel kunnen drukken op de toekomst van onze stad.
De tweede restauratiefase is een cruciale stap in de omvorming van de Sint-Godelieveabdij tot een multifunctionele (luwte)plek in de stad. Zo worden in het klooster verschillende kantoorruimtes ingericht, in de kerk en de pandgang is dan weer plaats voor tentoonstellingen, optredens en andere evenementen. Ook de moestuin wordt opnieuw in gebruik genomen en er komt een abdijpunt voor de verkoop van streekproducten uit de eigen tuin en uit het Brugse Ommeland. Ook de boomgaard wordt opnieuw opengesteld voor het publiek.
Mathijs Goderis, schepen van Erfgoed van Brugge:
Het behoud van ons erfgoed krijgt een nieuwe dimensie door de betrokkenheid van de jeugd. Dit initiatief maakt van de Sint-Godelieveabdij een toonbeeld van hoe erfgoed en jeugd elkaar kunnen versterken en verrijken
De opening van de afgewerkte Sint-Godelievesite is gepland in 2029. Voor de tweede fase wordt een budget van 6,8 miljoen vrijgemaakt.