Jouw contactpersoon
Thor Park heeft zich sinds 2007 ontwikkeld tot een economische kennishub met focus op energietransitie, slimme maakindustrie en slimme stadsapplicaties. Het park biedt een unieke mix van verleden en toekomst en dient als de perfecte toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen.
Digitaal en natuur
Met een investering van 2,5 miljoen euro wordt er ingezet op de verder ontwikkeling van het park als Toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het doel van het project is om het park verder te ontsluiten voor bezoekers. De digitale innovaties zullen de link tussen Thor Park en de Limburgse natuur verder versterken en het park meer dan ooit een trekpleister maken voor natuurliefhebbers.
Het park herbergt een schat aan verhalen die bezoekers uitnodigen om zich onder te dompelen in de unieke sfeer van de omgeving. Door nieuwe digitale technologieën worden deze verhalen samengebracht.
Karel Kriekemans, schepen van Toerisme:
We willen het rijk verleden en bruisend heden met elkaar verzoenen en tastbaar maken voor de bezoeker.
Plannen
De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde maakt een unieke artistieke lichtinstallatie op Thor Park. Het werk zal een belangrijke uiting zijn van waar Thor Park voor staat in zijn rol als toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het kunstwerk wordt in de herfst van 2024 onthuld.
In de lente van 2025 worden nieuwe digitale ervaringen toegevoegd aan de site. Bezoekers kunnen genieten van meeslepende verhalen uit de mijnen en de cité alsof ze er zelf bij zijn door een interactieve gids met augmented reality (AR). Daarnaast biedt de gids een exclusieve kijk achter de schermen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en duurzame energie. Bezoekers worden natuurlijk ook het Nationaal Park ingeloodst, tot op de top van de terril, met een digitale ‘ranger’ die hen op sleeptouw neemt in de natuur.
Wim Dries, burgemeester Genk:
Bezoekers kunnen ook genieten van een immersieve film die de evolutie van Thor Park belicht. Het doel is om te inspireren door de verbinding tussen landschap, erfgoed en vakmanschap te benadrukken. En dat in een meeslepende, filmische ervaring die door een beklijvend scenario én de technologie van trilplaten, ongetwijfeld zal blijven nazinderen. Ook zijn er op de site twee virtuele realiteit (VR) kijkers geplaatst, waarmee passanten een virtuele ervaring kunnen beleven op het erfgoedplein en bij de picknickbanken. Zo zien ze door de VR-kijker op het erfgoedplein de gebouwen rondom hen terug in de hoogjaren van de mijn.
Met Thor Park in Genk hebben we er in de schaduw van de mijnschachten opnieuw een prachtige toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen bij. Deze prachtige plek vertelt als geen ander het verhaal van Limburg. Ze verbindt heden en toekomst, erfgoed en innovatie, mens en natuur. Technologie, kunst en architectuur worden hier op een knappe manier gecombineerd. Thor Park zal bezoekers uit binnen- en buitenland inspireren om het verleden en de natuur op deze unieke plek te verkennen.
Toegankelijk
Om de bezoekers nog beter te begeleiden en informeren, zullen fysieke wayfinding-installaties worden geplaatst die naadloos aansluiten op de digitale gids. Deze installaties trekken de aandacht, verstrekken informatie en verduidelijken het erfgoed, de site als toegangspoort tot het Nationaal Park en de nieuwe bedrijvigheid voor alle bezoekers, inclusief de niet-mobiele gebruikers.
Dit initiatief is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen, het Departement EWI en stad Genk.