Johan Vanhoyland, schepen van toerisme Zonhoven:
De lokale familie Holsteens neemt je mee op avontuur langs duizenden jaren geschiedenis, van de rendierjagers tot de steentijdboeren. Zo maak je kennis met het rijke verleden van dit gebied. Deze interactieve belevingsroute is het resultaat van een jarenlange voorbereiding. Voor de realisatie konden we rekenen op inhoudelijke en financiële steun van heel wat partners, die we daarvoor bijzonder dankbaar zijn.
Toerisme Vlaanderen ondersteunt dit project financieel. De totale kostprijs van het project bedraagt 1,7 miljoen euro.
Terug in de tijd
In Zonhoven ligt de enige vindplaats in Vlaanderen met sporen uit de tijd van de rendierjagers . Je vindt er ook de Holsteen, een verzameling van een 10-tal reusachtige zandstenen, waarop de eerste boeren 6000 jaar geleden hun vuurstenen bijlen kwamen polijsten. Dankzij het Rendierjagerspad maken bezoekers als het ware een reis terug in de tijd. Je bekijkt het landschap door de ogen van de rendierjagers, op zoek naar voedsel, een schuilplaats of een plek om gereedschap te maken.
Dankzij het luisterverhaal dat je via de luisterzuilen of je smartphone kan afspelen, valt er telkens een andere fase van ons prehistorisch verleden te ontdekken. De levensgrote ensceneringen langsheen de route maken de ervaring compleet. Zie je daar het tentenkamp van de rendierjagers aan de horizon opdoemen? Of de grote rendieren in staal, die staan te grazen in het landschap? En waarom ligt even verderop het skelet van een mammoet in het zand …?
Uniek in Vlaanderen
Gemeente Zonhoven liep al jaren met plannen rond voor een betere ontsluiting van het gebied, met deskundige toerisme Guido Pirotte als grote trekker. Via een intensief participatietraject werden diverse erfgoedinstanties, omwonenden en lokale ondernemers zoals camping Holsteenbron betrokken bij het project. Ook het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) werkte mee. Voor de uitwerking kon gemeente Zonhoven rekenen op een erfgoedinvesteringssubsidie van bijna 500 000 euro van de provincie Limburg.
Igor Philtjens, Limburgs gedeputeerde voor Erfgoed:
Zonhoven is de enige locatie in Vlaanderen waar sporen van de rendierjagers gevonden zijn. Ook in de grotten van Remouchamps in Wallonië en in Geldrop bij Eindhoven zijn overblijfselen van dezelfde mensengroep aangetroffen. Dankzij het Rendierjagerspad kan het grote publiek dit uitzonderlijke erfgoedverhaal voortaan op een duurzame en kwalitatieve manier beleven. Zoiets is ongezien in Vlaanderen.
Het Rendierjagerspad is bovendien gelegen langs het Kolenspoor, het vroegere treinspoor dat de mijnsites van Beringen tot Maasmechelen met elkaar verbond en dat door de provincie Limburg wordt omgevormd tot fietssnelweg.
Igor Philtjens:
Via een afslag kunnen de fietsers vanaf het fietspad het gebied gemakkelijk bezoeken. Zo wordt ook het Kolenspoor een steeds aantrekkelijkere verbinding in Limburg.
Respect voor de natuur
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de voornaamste eigenaar van de gronden, zette van meet af aan mee zijn schouders onder het Rendierjagerspad en nam voor ongeveer 200 000 euro aan werken voor zijn rekening.
Koen Thijs, regiobeheerder Limburg van ANB:
De Teut is een prachtig heidegebied met een grote natuurlijke en cultuurhistorische waarde. Dat maakt het tegelijkertijd ook kwetsbaar. Er vindt heel wat recreatie plaats door wandelaars, mountainbikers, ruiters, hondenliefhebbers enzovoort. Repect is van het grootste belang om de natuur en de waardevolle sporen uit ons verleden te beschermen.
Dankzij het Rendierjagerspad is de toegang tot het gebied flink verbeterd. Zo kwam er een nieuwe parking aan camping Holsteenbron, waardoor de vroegere parking onthard kon worden. In de plaats kwam er een kindvriendelijke ontvangstzone.
Deze ingreep komt de natuurbeleving beslist ten goede.
Toeristische hefboom
Ook Toerisme Vlaanderen zag het potentieel van het Rendierjagerspad en keurde in kader van de relance oproepen ‘Recreatief fietsen’ en ‘Vlaanderen Natuurlijk’ 2 subsidieaanvragen voor een totaal bedrag van meer dan 500 000 euro goed. Het Rendierjagerspad heeft alles in zich om uit te groeien tot een sterke erfgoed-toeristische trekpleister in het hart van Limburg. Bij de realisatie stond een inclusieve aanpak voorop. Een gedeelte van het pad (ongeveer 1 km) is semi-verhard en toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. Via de QR-codes kunnen mensen met gehoorproblemen het luisterverhaal op de website lezen. De route is ook beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits en dus aantrekkelijk voor toeristen uit zowel binnen- als buitenland. Dat kan de toeristische sector in en rond Zonhoven alleen maar ten goede komen.
Toerisme Vlaanderen ondersteunt dit mooie project zodat bezoekers de omliggende natuur al wandelend of al fietsend ook echt kunnen beleven. Het landschap vertelt hier immers unieke verhalen en vormt de verbinding tussen de hedendaagse bezoeker en de prehistorische bewoners. Door het plaatsen van duurzame en aantrekkelijke belevingselementen kan dit bijzondere prehistorisch erfgoedverhaal een extra laag aan het landschap toevoegen. Door de ligging langsheen wandelnetwerken en langsheen de fiets icoonroutes kan dit unieke landschap bovendien voor een ruim publiek ontsloten en beleefbaar gemaakt worden.