[site:contact-block-title]
75 jaar geleden overleed de kunstenaar James Ensor in Oostende, en die verjaardag zal de stad niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom wordt De Stad aan Zee in 2024 omgedoopt tot Ensorstad. Het wordt een groots stadsfestival met 6 expo’s als ruggengraat en meer dan 100 evenementen en activiteiten. Dit weekend openen de eerste 2 expo’s hun deuren.
Minister-President Jan Jambon:
Met Ensor2024 komen we toe aan het voorlopige orgelpunt van een uitzonderlijk erfgoedjaar in Vlaanderen. Met een verrassend en uitdagend programma werpen zowel Oostende als Antwerpen nieuwe inzichten op leven en werk van deze Oostendse schilder. Samen met u kijk ik er bijzonder naar uit te ontdekken waarom James Ensor ons tot vandaag nog zo begeestert, of hoe hij andere kunstvormen en creatieve industrieën als mode of fotografie blijft inspireren.
Ook burgemeester Bart Tommelein blikt vooruit op een veelbelovend feestjaar:
Met het Ensorjaar herdenken we in Oostende de kunstenaar James Ensor op een passende manier. Hij woonde hier zijn hele leven lang en hier creëerde hij al zijn indrukwekkende meesterwerken. Onze viering omvat niet alleen zijn artistieke erfenis, maar benadrukt ook de band die hij met onze stad deelde en hoe hij Oostendenaars tot op vandaag nog steeds inspireert. Oostendse cultuurverenigingen, scholen, maar ook jeugdverenigingen gingen de uitdaging aan en heel wat mooie projecten kregen vorm. Met meer dan 100 geplande activiteiten zal Oostende baden in de unieke sfeer van Ensor.
Mu.ZEE en Fort Napoleon geven startschot
James Ensor wordt als een vernieuwer beschouwd, een spilfiguur tussen de 19e-eeuwse kunstenaars en de modernisten. Samen met tijdgenoten en andere grootmeesters zoals Edvard Munch, Claude Monet en Odilon Redon behoort hij tot de crème de la crème van de Europese avant-gardekunstenaars uit de 19e eeuw: hun werk vormt een schakelmoment in de Europese kunstgeschiedenis en is cruciaal om het ontstaan en de ontwikkeling van het modernisme in de loop van de 20e eeuw te begrijpen.
De tentoonstelling ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België 1830 – 1930’ concentreert zich op de stillevens van James Ensor. Ensors oeuvre bestaat uit zo’n 850 schilderijen. Ruim ¼ daarvan zijn stillevens. De expo is Mu.ZEE is de allereerste die uitsluitend op dit facet van Ensor focust.
Mu.Zee verzamelde een 50-tal Ensorwerken uit binnen-en buitenland, aangevuld met een 100-tal stillevens van andere modernisten, tijdgenoten en voorlopers van de Oostendse grootmeester. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar vergeten vrouwelijke schilders zoals Alice Ronner en Georgette Meunier.
Voor deze expo kon Mu.Zee rekenen op de medewerking van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Antwerpen en Brussel, het Museum voor Schone Kunsten van Gent, diverse stadsmusea, en van talrijke private verzamelaars die uitzonderlijk hun werken met publieke tentoonstellingen delen. Er zijn ook bruiklenen uit Nederlandse, Duitse en Amerikaanse musea en private collecties. De expo werd gecureerd door prof. Bart Verschaffel en Sabine Taevernier.
Dominique Savelkoul, Directeur van Mu.ZEE is zeer verheugd dat het museum het startschot mag geven voor Ensor2024:
Samen met de curatoren van deze tentoonstelling en alle musea en kunstliefhebbers die ons steunen, hebben we lang naar dit moment uitgekeken. We hopen dat we onze bezoekers zullen verrijken met alle talentvolle schilders die hier aanwezig zijn. Sommigen zijn onterecht vergeten: het is nochtans dankzij hun vakkundigheid dat het genre, dat ook wel pronkerig en decoratief zonder artistieke inzet werd genoemd, opnieuw opgeladen kan worden, zowel picturaal en iconografisch. Dit alles stellen we tentoon binnen een uitzonderlijke tentoonstellingsarchitectuur waar we zeer fier op zijn.
De 2e grote expo die samen met ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux!’ en de 4 komende expo’s de ruggengraat van het feestjaar vormt, is ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’ in Fort Napoleon. Grote kunst voor kleine kenners is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Thaïs Vanderheyden. Op een humoristische en laagdrempelige manier laat ze kinderen kennismaken met de grootste meesterwerken uit de schilderkunst.
In het kader van het Ensorjaar herschilderde Thaïs enkele iconische werken van de kleurrijke kunstenaar en maakte er junior-parodieën van. Naast die grappige versies worden uiteraard ook reproducties van de originele werken getoond en anekdotische verhalen verteld over Ensor’s oeuvre, de schilder, het onderwerp of de stijl. Jong en oud kunnen zich uitleven in een interactieve zoektocht die hen op een creatieve manier helpt om de wereld van James Ensor te ontdekken.
Thaïs Vanderheyden:
Mijn uiteindelijke bedoeling is om kinderen liefde voor kunst bij te brengen, zonder dat het schools of saai wordt. En hopelijk zetten ze op latere leeftijd dan sneller de stap naar een museum.
Niet te missen tijdens de eerste maanden van Ensor2024
Naast de tentoonstellingen zijn de mogelijkheden aan activiteiten, events en kunstvormen voor jong en oud eindeloos. Ensor2024 kent alvast geen valse start!