Vanaf 19 september 2022 heeft het agentschap Onroerend Erfgoed een nieuwe administrateur-generaal. Peter De Wilde neemt de fakkel over van Gonda Callaert die tijdelijk de functie waarnam nadat Sonja Vanblaere met pensioen ging.
Peter De Wilde is afkomstig van Bazel (Oost-Vlaanderen) en studeerde en werkte tot 2009 in Antwerpen. Als romanist doceerde hij Franse middeleeuwse taal - en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in 2000 promoveerde tot doctor in de letteren en wijsbegeerte. Achtereenvolgens was hij Departementshoofd Cultuur van de provincie Antwerpen (2003-2006) en kabinetschef Cultuur, Toerisme en Erediensten in de stad Antwerpen (2007-2009) vooraleer hij aantrad als CEO van Toerisme Vlaanderen.
Ik zie dit als een logische volgende stap in mijn professionele carrière. Bewaren en delen horen nu eenmaal perfect samen. Erfgoed en toerisme zijn zeer nauw met mekaar verbonden en hebben mekaar ook nodig. De erfgoedsector, maar eigenlijk wij allemaal, staan daarbij voor een immense uitdaging: hoe kunnen we er voor zorgen dat ons erfgoed voor nog meer Vlamingen relevant wordt in hun dagelijkse beslommeringen, en bewoners, eigenaars, (lokale) bestuurders, bezoekers en ondernemers helpt floreren? Hoe kunnen we er samen nog meer voor zorgen dat Vlamingen fiere ambassadeurs voor erfgoed worden en die fierheid uitdragen? Hoe kan erfgoed een antwoord bieden op maatschappelijke uitdagingen van vandaag, en hoe zorgen we er voor dat we ons erfgoed dan op een duurzame wijze ontsluiten. Samen met de medewerkers van het agentschap en met het brede erfgoedveld ga ik op zoek naar de antwoorden. Een spannende uitdaging, waar ik met heel veel goesting aan begin.
De visie 'Reizen naar morgen', met een horizon op 2030, is een inhoudelijk baken dat richting en stabiliteit geeft aan Toerisme Vlaanderen – en aan toeristisch Vlaanderen. De strategie wijzigt niet: Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir, maakte er de hoeksteen van haar beleid van. Toerisme Vlaanderen blijft dan ook die uitgezette koers aanhouden.
Agentschap Onroerend Erfgoed
Het agentschap Onroerend Erfgoed telt een 240-tal medewerkers die samen de zorg voor erfgoed vanzelfsprekend maken. Het agentschap doet dat door te waken over de voorbereiding, de uitvoering en de evaluatie van het onroerenderfgoedbeleid in Vlaanderen. Het agentschap treedt voor bepaalde taken van de beleidsuitvoering ook op als wetenschappelijke instelling.
Samen met structurele erfgoedpartners zoals Herita, Parcum en Monumentenwacht, de lokale besturen - in het bijzonder de erkende onroerenderfgoedgemeenten en de intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten - en de erfgoedeigenaars- en beheerders zorgt het agentschap ervoor dat onroerend erfgoed een zaak is van en voor iedereen. Onroerenderfgoedzorg is namelijk bij uitstek een gedeelde verantwoordelijkheid.