Jouw contactpersoon
De mysterieuze hotelruïne is een begrip in Mechelen. In de jaren '70 werd de bouw van dit hotel in het Vrijbroekpark na 2 verdiepingen stopgezet. Sinds dan werd het gebouw overgenomen door de natuur. In 2021 kocht de provincie Antwerpen de hotelruïne op en investeerde ruim 900 000 euro in het project. Een deel van dat budget is afkomstig van een subsidie van Toerisme Vlaanderen en van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Binnenkort gaat de ruïne open voor het grote publiek. Momenteel is de site nog verboden terrein, maar een werfbezoek door gedeputeerde Jan De Haes onthult al een tipje van de sluier.
Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Groen- en recreatiedomeinen:
Als provincie Antwerpen zijn we trots om de hotelruïne in het Vrijbroekpark nieuw leven in te blazen. Dit project brengt natuur, cultuur en recreatie op een duurzame en toegankelijke manier samen. We geven hiermee een stuk geschiedenis terug aan het grote publiek, terwijl we ook oog hebben voor het behoud van de natuurlijke omgeving. Dankzij de samenwerking met onze partners kunnen bezoekers binnenkort op een unieke manier deze bijzondere plek ontdekken, en genieten van zowel het groen als het erfgoed.
Met de ontsluiting van deze ruïne creëren we een unieke natuur- en wandelbeleving in Mechelen en de ruimere regio en werken we mee aan de uitbreiding van het toeristische aanbod voor bewoners en bezoekers uit binnen- en buitenland. De bestaande infrastructuur wordt maximaal hergebruikt maar wordt wel meer toegankelijk gemaakt. Met deze investering ontwikkelen we een authentieke beleving voor bezoekers door deze unieke ruïne veilig, legaal en met respect voor de natuur en de plek open te stellen. Dit sluit mooi aan bij onze visie Reizen naar Morgen, want er wordt ten allen tijde rekening gehouden met draagvlak bij bewoners en ondernemers en draagkracht van de plek. Van megalomaan bouwproject dat in het slop geraakte kunnen we hier zo evolueren naar een uniek belevingspunt in de natuur.
Werken
Op de werfzone staan heel wat bouwelementen klaar of zijn al geïnstalleerd en zullen voor een unieke beleving zorgen. Een uitkijkplatform op de 2de verdieping biedt een prachtig zicht over de omgeving. Een houten loopvlonder loopt langs de eerste verdieping en geeft meer inkijk in de constructie van de hotelruïne.
De benedenverdieping blijft evenwel de habitat van een gevarieerde populatie vleermuizen en dus niet toegankelijk voor het publiek. Door een groot aanbod aan microschuilplaatsen worden de vleermuizen bovendien minder blootgesteld aan luchtstroming en deze schuilplaatsen bieden hen een stabieler winterverblijf. Bezoekers zullen wel tijdens hun wandeling via infoborden en belevingselementen meer te weten komen over de fauna die door de jaren zijn intrek heeft gevonden in de omgeving van het hotel. Net als over de geschiedenis van het hotel en de graffiti die men er aantreft.
Wandelpad door de bomen
Langs een breed houten wandelpad dat ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers zullen de bezoekers de hotelruïne kunnen betreden. Dat pad stijgt gaandeweg tot de eerste verdieping. Tussen de bomen biedt dit een unieke ervaring en mooie zichten. Onderweg kunnen de bezoekers even uitrusten op een rust- en uitkijkpunt.
Het wordt alvast uitkijken naar de opening van de ruïne. De exacte openingsdatum wordt binnenkort bekendgemaakt.