Pilootproject De Slagmolen

Toerisme Vlaanderen kocht eind 2020 De Slagmolen in Genk aan. Dat is niet alleen het oudste gebouw van de stad, maar ook de bekendste en nog steeds werkende molen van Genk. Toerisme Vlaanderen en zijn partners willen van De Slagmolen terug een bruisende ontmoetingsplek maken. Een plek waar het aangenaam vertoeven is en je goesting krijgt om het aanpalende natuurgebied De Maten te ontdekken.

Natuurgebied de Maten aan de slagmolen in Genk. Zonnige foto met gras, rivierbedden en groene bomen op de achtergrond, helderblauwe lucht.

Jouw contactpersoon

De strategische visie ‘Reizen naar Morgen’ van Toerisme Vlaanderen zal richting geven aan de toekomstige invulling van deze natuur- en erfgoedsite, die voor de lokale gemeenschap en economie, de bezoekers en voor de plek zelf meerwaarde zal bieden. Daarom start Toerisme Vlaanderen een participatief toekomsttraject op waarin de stad Genk en talrijke andere (lokale) partners zullen meedenken over de herbestemming van De Slagmolen.

 

Historische ontmoetingsplaats

 

De Slagmolen in Genk werd opgetrokken in 1523 en maakt bijgevolg al bijna vijfhonderd jaar deel uit van het DNA van de stad. Sinds 1995 is De Slagmolen een beschermd historisch monument en in 2018 werd de site ook opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed. Het gebouw was de laatste 10 jaar niet langer in gebruik, maar daarvoor diende het bijna vijftig jaar als horeca-locatie en bruisend trefpunt van wandelaars en het verenigingsleven. De ambachtelijke molenfunctie verdween al voor de industrialisatie naar de achtergrond omdat dat economisch niet langer rendabel was.

Toerisme Vlaanderen kocht het historische monument eind 2020 over van eigenaar Renaat Huygen en zal zowel de molen als de site errond herbestemmen als toegangspoort tot het erkende natuurgebied De Maten. Ook zal het gebouw een onthaal- en ontmoetingsfunctie krijgen.

zij aanzicht De Slagmolen (bruin) met rechts het rad van de molen en links en op achtergrond bomen, omliggende rivier op de voorgrond. Zonsondergang

“Dit is een erfgoedplek met een eeuwenoude ziel die we graag, samen met het natuurgebied De Maten, toeristisch willen ontsluiten voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Wij gaan nu onderzoeken hoe we deze site verder kunnen laten floreren en er voor zorgen dat dit een plek wordt waar het zalig vertoeven is, niet alleen voor die bezoekers, maar zeker ook voor de buurtbewoners en plaatselijke ondernemers"

Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen

Toekomstbestendige waarde creëren

De strategische visie ‘Reizen naar Morgen’ van Toerisme Vlaanderen zal richting geven aan de toekomstige invulling van deze natuur- en erfgoedsite. De Slagmolen wordt op die manier een plek die helpt om de lokale gemeenschap te laten floreren en waar bezoekers welkom zijn, steeds met respect voor de ziel en de draagkracht van de plek. Tegelijk wordt deze site een voorbeeld voor andere projecten binnen het thema ‘Vlaanderen Natuurlijk!’.

Intussen geven tijdelijke activiteiten en belevingen ons de kans om al eens te experimenten met mogelijke invullingen. En uiteraard voeren we de nodige onderhouds- en instandhoudingswerken uit. Het is onder meer de bedoeling om op korte termijn het molenrad te vervangen en weer te laten draaien.

Natuurgebied de Maten aan de slagmolen in Genk. Zonnige foto met gras, rivierbedden en groene bomen op de achtergrond, helderblauwe lucht.

© Foto: Els Brouwers