Professionalisering van de congressector

Een grote groep mensen wandelen in de inkomhal van een congrescentrum.
Toerisme Vlaanderen wil Vlaanderen doen uitgroeien tot een internationale topbestemming voor meetings en congressen. Daarom nemen we initiatieven om de kwaliteit en dienstverlening van onze meetingindustrie te laten aansluiten bij internationale verwachtingen. Vlaanderen telt talrijke meetinglocaties in erfgoed- of andere unieke sites. We profileren Vlaanderen als unieke meetingbestemming met beleving en kwaliteit als ultieme troeven. 

Project Technologie en Innovatie: HYBR-platform

De coronapandemie, de toenemende aandacht voor duurzaam reizen en de versnelde opkomst van digitale oplossingen hebben ervoor gezorgd dat de traditionele vorm van congressen en events onder druk staat. Toekomstige evenementen zullen hybride zijn, en bovenop de ’live bijeenkomst’ altijd een digitaal component hebben.

Om kwalitatieve, belevingsvolle hybride congres- en eventervaringen in Vlaanderen te kunnen garanderen, hebben we in samenwerking met Technopolis en het and& festival, een ‘state of the art’ digitaal platform voor hybride congressen & events gebouwd: HYBR.

Zo blijft de Vlaamse congres- en eventsector koploper in digitale transformatie en versterken we de reputatie als congres- en eventbestemming.

We hebben in 2021 de verschillende mogelijkheden al kunnen testen op het UNWTO Gastronomy Congress (Concertgebouw, Brugge), het Responsible Fashion Series Congres (Universiteit Antwerpen), en het ICOM/CECA congres (M Museum, Leuven).

De voornaamste focus van het platform ligt op een optimale digitale beleving vanuit de bestemming Vlaanderen en het organisch opzetten van ontmoetingen tussen deelnemers.

Het platform wordt nog verder uitgebouwd en geoptimaliseerd aan de verdere noden van de sector.

Heb je een congres of event waar je het HYBR-platform wil voor inzetten?

Contacteer de projectleider.

Project Digitale Transformatie

In het kader van de relance versnellen we de digitale transformatie van de Vlaamse strategische venues waarmee we het verschil kunnen maken op de meetings, congressen & events-scene. Door middel van een co-creatief traject met de sector en met experten (die net aangesteld zijn) identificeren we samen de grootste uitdagingen rond venues in de hedendaagse context.

We identificeren de behoeftes die ingevuld kunnen worden door digitaal (gerichte) oplossingen, opdat we onze venues zo snel mogelijk een competitief voordeel kunnen leveren op de internationale markt. Doelstelling: maximaal impact kunnen leveren vanaf begin 2023.

Vragen over digitale transformatie?

Contacteer de projectleider.

Inspiratiesessie 'Beleving in meetinglocaties in erfgoed'

Op 14 december 2018 organiseerde Toerisme Vlaanderen een inspiratiesessie over beleving in meetinglocaties in erfgoedsites. Zo’n 40 meetinglocaties en congresbureaus kwamen in het Stripmuseum in Brussel luisteren naar hoe je beleving kan opwekken in je meetinglocatie. Katelijn Quartier, directeur van Retail Design Lab van de UHasselt, toonde hoe je technieken om winkelbeleving te creëren kan toepassen om meetingbeleving vorm te geven.

Vier praktijkvoorbeelden maakten duidelijk hoe uiteenlopend je jouw meetingbeleving (in erfgoed) kan aanpakken. Cruciaal is vertrekken van de troeven en kenmerken van je locatie. Deze vier meetinglocaties kwamen hun kijk op beleving voorstellen: