Pin je punt - technische hulp bij gegevensinput

Via Pin je punt kan iedereen - en zonder technische kennis - meehelpen met het pinnen van toeristisch-relevante punten in Vlaanderen en daarbuiten. Met 1 klik op de OpenStreetMap-kaart kan je een punt toevoegen dat voortaan iedereen ter wereld kan zien. Ervaar je toch bepaalde moeilijkheden bij het pinnen van een punt op de kaart? Op deze pagina vind je extra informatie in de vorm van instructievideo's en bieden we een antwoord op enkele veelgestelde vragen.
Pin je Punt - HEADER

Jouw contactpersoon

Pin je punt: wat, hoe en waarom?

Deze video legt kort uit hoe Pin je punt werkt. De mobiele website gebruikt het platform MapComplete om je bewerkingen rechtsreeks in OpenStreetMap door te voeren. Toerisme Vlaanderen herpubliceert die open data en ook andere gebruikers gaan ermee aan de slag.

 

Een account aanmaken in OpenStreetMap

Je gebruikt een OpenStreetMap-account voor je bijdragen in Pin je punt. In deze video zie je hoe je die account aanmaakt en vervolgens verbindt met Pin je punt. De toepassing zal je vragen om te bevestigen dat je account via Pin je punt/MapComplete gebruikt mag worden om de kaart te bewerken. 

 

Pin je Punt gebruiken

In deze video zie je hoe je Pin je punt nu echt kan beginnen gebruiken. Heb je na het bekijken van deze video toch nog vragen of twijfels? Contacteer dan pinjepunt@toerismevlaanderen.be en we helpen je met plezier verder. 

Duiding bij het filmpje:

  • bij het opladen van de foto’s kan je kiezen uit deze beperkingen op hergebruik:
    • CC-BY: je naam moet vermeld worden
    • CC-BY-SA: bewerkte versies moeten ook gedeeld worden
    • publiek domein: geen beperkingen/geen voorwaarden om foto’s te delen
  • de achtergrond kaart “GRB”: dit is een Vlaamse basiskaart die tot op de centimeter nauwkeurig is.

 

Veelgestelde vragen over het gebruik van Pin je punt

Moet ik álle vragen beantwoorden als ik een punt wil toevoegen?

Neen, het is zeker niet nodig om elke vraag te beantwoorden. Beantwoord enkel wat je eenduidig kunt beantwoorden. Niet alle vragen zijn even belangrijk. De eerste vragen zijn de belangrijkste. 

Moet ik echt álles toevoegen?

Zeker niet. De focus van Pin je punt ligt op wandelaars en fietsers. Het is dus in de eerste plaats belangrijk om punten toe te voegen langs wandel- en fietsroutes. Het heeft bovendien weinig zin om punten toe te voegen waar anderen niet geraken, zoals bijvoorbeeld punten gelegen binnen een privaat domein.

Wat is een 'laadpunt voor elektrische fietsen'?

Een laadpunt voor elektrische fietsen is een locatie waar je als fietser gedurende een korte periode je elektrische fiets kan opladen. Dit kan bijvoorbeeld een echte laadpaal voor fietsen zijn, maar evengoed een stopcontact dat een horecazaak vrij ter beschikking stelt voor haar klanten.

Waarvoor staan de vraagtekens die op de kaart verschijnen?

De partners (Toerisme Vlaanderen en de Provinciale toeristische organisaties) van het 'Pin je punt'-project beschikten voor de start van het project reeds over de locaties van bepaalde punten via hun Point of interest-databanken. Deze punten werden in bulk toegevoegd aan OpenStreetMap. Van sommige punten weten we echter niet of ze op dit moment wel degelijk nog steeds bestaan en of ze al niet eerder werden toegevoegd (en dus dubbel zijn). Elk vraagteken staat als het ware voor "een vermoeden van een object". Door op deze vraagtekens te klikken, kan je bevestigen of objecten toegevoegd of definitief verworpen morgen worden.

Kan je bevestigen dat een object correct bestaat en nog niet in OpenStreetMap zit, dan mag je het toevoegen. Merk je dat het niet meer bestaat, verderop al gepint is of elders zou moeten liggen, dan mag je het afwijzen. Laat eventueel een commentaar achter en voeg het indien nodig op de juiste plaats toe.

Waarom verschijnen mijn bewerkingen niet onmiddellijk op de kaart?

Maak je geen zorgen wanneer je bewerking niet onmiddellijk op de achtergrondkaart verschijnt. De kaart loopt altijd wat achter en toont ook niet alle details. Het kan soms enkele minuten duren alvorens je toevoegingen bij een andere Pin je punt-gebruiker verschijnen.

Wat als er 2 fietslaadpunten (of toiletten, of andere punten) vlak naast elkaar liggen?

Als de 2 punten één structuur vormen, maak er dan één punt van. In OpenStreetMap voegen we één digitaal object toe per echt object. Als je bijvoorbeeld de 2 fietslaadpunten als één "object" in het echt kunt beschouwen, dan mag je er één toevoegen - waar dan meerdere fietsen tegelijk geladen kunnen worden.

Bij andere soorten punten kan je dit ook aanhouden. Het kan echter zijn dat een volgende mapper detail toevoegt en het toch uitsplitst naar meerdere punten. De graad van detail hangt af van hoeveel energie mappers erin steken.

Waarom zijn sommige toiletten (of speeltuinen, of andere punten) een veelhoek?

Een toilet kan gepunt zijn als punt, maar bijvoorbeeld ook als eigenschap van een klein gebouwtje. Beide zijn correct, zolang hetzelfde toilet slechts één keer gepint is. Een toilet hoort enkel aan een gebouw te hangen als dat de enige functie is van het gebouw.

Speeltuinen zijn nagenoeg altijd een gebied en worden daarom meestal als veelhoek getekend. In MapComplete kan dat niet. Het is helemaal niet erg dat een speeltuin zijn digitaal leven begint als een punt, en dan later door iemand anders omgezet wordt naar een vlak. Maar voeg zeker geen speeltuin-punt toe bovenop een bestaande speeltuin-veelhoek.

Hoe komt het dat Pin je punt zo traag loopt?

We zijn er ons van bewust dat het toevoegen van een punt - zeker via je telefoon - soms traag kan verlopen. Wat zeker helpt is inzoomen op een relatief klein gebied door op de de 'lokaliseer mij' knop te klikken of een adres op te zoeken. Beweeg vervolgens de kaart niet meer tot de kaart ophoudt met laden. Dit kan een enkele seconden duren.

Ik wil de toeristische data uit OpenStreetMap zelf gebruiken. Waar kan ik deze vinden?

Elke nacht exporteert een script de gegevenslagen die we in Pin je punt behandelen. We bieden deze gegevens via een WFS-service aan als open data.

De WFS-lagen en metadata kan je terugvinden op Pin je punt | Output 

Ik heb zelf data die ik graag in Pin je punt /MapComplete /OpenStreetMap zou laten verschijnen; wat moet ik doen?

Past je data in Pin je punt? Neem dan contact op met pinjepunt@toerismevlaanderen.be

Heb je andere data? Neem dan contact op met de ontwikkelaar van MapComplete en/of de Belgische OpenStreetMap community via community@osm.be.

Waar vind ik meer informatie over MapComplete?

Pin je punt draait op MapComplete. Meer informatie over MapComplete vind je op de website van de Belgisch OpenStreetMap community.  Een meer technische introductie vind je op de internationale wiki van OpenStreetMap.

MapComplete staat online op mapcomplete.osm.be. Via die link kom je in een versie terecht waar je voor een hele reeks andere thema’s aan de slag kunt. Je kunt er ook een “persoonlijk thema” samenstellen: daarmee kan je lagen uit verschillende thema’s bij elkaar klikken.

Waar vind ik meer informatie over OpenstreetMap?

Gebeten door het pinnen? Wil je meer doen dan in MapComplete mogelijk is? Neem eens een kijkje op openstreetmap.org. Ga naar een gebied dat je kent en klik op “Bewerken”. Vanaf nu kan je alles in kaart brengen. Volg zeker even de intro die daar getoond wordt, en neem een kijkje op de pagina van OpenStreetMap Belgium gericht op beginners.

Meer informatie over OpenStreetMap vind je op de officiële website.