Jouw contactpersoon
Het alert reageren in noodsituaties is een belangrijk aspect van een kwalitatieve dienstverlening. Daarom wordt de opleiding tot reisleider gekoppeld aan het behalen van het brevet hulpverlener. Klanten zullen zich veiliger voelen als hun reisleider hen kan helpen in noodsituaties en wie snel kan optreden,voorkomt vaak erger. Een aangepaste opleiding voor reisleiders is dan ook een prima voorbereiding om ook in moeilijke en specifieke omstandigheden kalm en efficiënt hulp te bieden.
Hieronder vind je een antwoord op enkele veel gestelde vragen.
Waar en wanneer kan ik de opleiding volgen?
Sinds 2016 werd de opleiding tot hulpverlener geïntegreerd in het opleidingstraject voor reisleiders.
Daarnaast kan je je brevet hulpverlener halen bij een opleidingsverstrekker die erkend is door de Algemene Directie Humanisering van de Arbeid (HUA). De lijst van organisaties die erkend zijn voor het inrichten van cursussen hulpverlener staat online. Je kunt opleidingen volgen in de verschillende Vlaamse provincies, zowel overdag, ’s avonds als tijdens het weekend.
Opgelet : de gebruikte benaming en het aantal uren kan verschillen.
Hoe lang duurt de opleiding?
De opleiding hulpverlener duurt zo'n 20 uur (examen inbegrepen), wordt gegeven door een erkende instelling en leidt tot een brevet dat erkend is door de federale overheid.
Hoe lang is het brevet geldig?
Het brevet hulpverlener is onbeperkt geldig, mits je als reisleider ook jaarlijks bijscholing rond hulpverlening volgt bij een erkende instelling voor vorming en bijscholing aan hulpverleners. Tijdens zo'n bijscholing zal je jouw basiskennis en -kunde kunnen opfrissen. Alle bijscholingen kunnen enkel worden gegeven via live coaching en duren telkens 4 uur.
Wat leer ik tijdens de opleiding?
Je krijgt een grondige opleiding in de eerstehulptechnieken die in een reissituatie van belang zijn. Daarnaast leer je oog te hebben voor preventie en veiligheid.
In de cursus komen zowel levensbedreigende als niet-levensbedreigende situaties aan bod. Je leert hoe je kan instaan voor de veiligheid na een ongeval en hoe je hulp kan inroepen. Je oefent de basistechnieken om snel een algemeen beeld te krijgen van de toestand van een slachtoffer. Daarnaast leer je enkele evacuatietechnieken om een slachtoffer snel naar een veilige plaats te brengen. We maken je vertrouwd met reanimatie en leren je hulp te bieden in noodsituaties zoals ernstige verslikkingen, zware bloedingen en amputaties. Je leert schaafwonden, splinters, verstuikingen en kneuzingen te verzorgen.
Er is ook aandacht voor het behandelen van een diepe snijwonde, een gebroken pols, een ontwrichte schouder of een gescheurde spier. Daarnaast leer je meer over onderwerpen als beroerte, flauwte, hersenschudding en hyperventilatie. We hebben ook speciale aandacht voor specifieke reisproblemen, zoals beten en steken, hitteslag en zonneslag (is er een verschil tussen beide?), reis- en hoogteziekte. Ook juridische aspecten van het hulp verlenen voor reisleiders en de samenstelling van een eerstehulpkit staan op het programma.
Eerste hulp moet je vooral oefenen. Daarom gaat er veel aandacht naar de praktijk. Ongevallensimulanten, mensen die speciaal getraind zijn om slachtoffer te spelen, maken de praktijkoefeningen realistisch. Een examenproef test of je de competenties van eerstehulpverlener verworven hebt. Dit betekent dat je de toestand van een slachtoffer kan herkennen en de gepaste hulp kan bieden.
Wie komt in aanmerking voor een vrijstelling?
Diploma’s getuigschriften en brevetten die aanleiding kunnen geven tot een gedeeltelijke of volledige vrijstelling :
• Erkend arts
• Erkend arts-specialist
• Gediplomeerd verpleegkundige met relevante ervaring
• Gediplomeerd urgentieverpleegkundige met relevante ervaring
• Ambulancier dringende geneeskundige hulpverlening met relevante ervaring
• Bedrijfshulpverlener met getuigschrift erkend organisme
• Beroepsbekwaamheid hulpverlener door diploma en relevante ervaring