Vakantiehuisje in ’t Groen: gegarandeerd toegankelijk dankzij het A-label

Een rij bomen in het groene gras
Verscholen in de weidse Brugse polders ligt Vakantiehuisje in 't Groen. Hier kunnen mensen met een beperking samen met hun dierbaren genieten van een heerlijke vakantie. Eind 2020 kreeg de locatie van Toerisme Vlaanderen het A-label voor toegankelijke vakantieverblijven. Projectmanager Joyce Desmet van ’t Veldzicht vzw, de initiatiefnemer, legt uit.

“Onze vzw ondersteunt mensen met een mentale beperking of kwetsbaarheid. Op één van onze locaties, de hoeve in Beernem, bieden we dagondersteuning aan. Er is een weide met paarden, geiten en kippen, een grote moestuin met serre, een kleiatelier, een aangepast speeltuintje met schommel en petanquebaan – en sinds kort dus ook een vakantiehuisje.”

“Het huisje biedt plaats aan 4 personen. Iedereen kan het boeken, je hoeft er geen beperking voor te hebben. Maar het is wel volledig ingericht voor mensen met een mentale of fysieke beperking. Alles is op de benedenverdieping, in één grote ruimte, alleen de badkamer en de berging zijn apart. De slaapruimte is met gordijnen afgescheiden van de leefruimte, zodat bedlegerige gasten niet in hun eentje op een kamer hoeven te liggen. De bedden staan trouwens op wielen.”

“Bij ’t Veldzicht willen we niet alleen de zorgvrager een fijne vakantie gunnen, maar ook de zorgdragers – meestal zijn dat de ouders, de partner of het gezin. Zij willen die zorg soms even uit handen kunnen geven, maar het is niet evident om dat georganiseerd te krijgen. Bij ons kunnen zorgvragers en zorgdragers zich samen ontspannen op het domein, of een tochtje maken met onze aangepaste duofiets. Maar de zorgdragers kunnen ook zélf op uitstap, terwijl de zorgvrager hier op het domein aan de activiteiten meedoet. Via de plaatselijke thuiszorg bieden we ook permanente begeleiding indien gewenst, zelfs 24 uur per dag als het moet. We kunnen ook zorgen voor tilliften en ander materiaal.”

 

Kleiatelier 2.0

“Het huisje zelf bestond al langer. Het was ooit bedoeld als een uitbreiding van ons kleiatelier, maar 2 jaar geleden hebben we besloten het te verbouwen tot vakantieverblijf. Daarvoor vroegen we een bestemmingswijziging aan bij de gemeente. Gelukkig moesten we geen fundamentele ingrepen doen – het atelier was al geschikt voor rolstoelgebruikers – maar er moest toch wel één en ander veranderen.”

“We hebben vervolgens een aanvraag voor een A-label ingediend bij Toerisme Vlaanderen, en zij hebben ons een gedetailleerde technische fiche bezorgd: een grote hulp! We hebben de keuken hier en daar aangepast, maar de grootste uitdaging was de badkamer. Die had al een rolstoeltoilet en een inloopdouche, maar er was meer nodig om het label te behalen.”

“Om te weten wat dat precies was, kwam Inter langs, het bureau dat in opdracht van Toerisme Vlaanderen de toegankelijkheid controleert. Zij lieten weten dat we het label kregen op 2 voorwaarden: de wastafel moest groter, én we moesten een beugel bij het toilet verplaatsen. Klinkt simpel, maar er was geen stevige wand om de beugel te bevestigen, wat het toch ingewikkeld maakte. Inter reikte 2 mogelijke oplossingen aan, waarvan gelukkig één is gelukt. Ze zijn zelfs geen 2e keer moeten langskomen: we hebben foto’s van de verbouwing doorgestuurd, en op basis daarvan hebben we het A-label gekregen.”

“Tussen de aanvraag en de toekenning zat iets meer dan een jaar – best snel dus. En ook de kostprijs viel erg mee. Al is het natuurlijk nog efficiënter als je er van bij de bouw rekening mee kan houden.”