Intellectueel erfgoed

Intellectueel erfgoed
Via de verhaallijn ‘Intellectueel erfgoed’ positioneren we Vlaanderen als bakermat van kennis, wetenschap en onderzoek. We linken dit aan de overkoepelende positionering van ‘Create tomorrow’s heritage’ waar je op de bestemming Vlaanderen oude en recente baanbrekende ontdekkingen kan beleven. We engageren ons om samen met de publieke sector, academische en bedrijfswereld bezoekbare belevingen rond wetenschap en innovatie te ontwikkelen en te verbinden in een netwerk dat aansluit bij de maatschappelijk relevante domeinen.

Ontdek de projecten binnen deze verhaallijn:

 

Project Wetenschap en Innovatie: belevingsnetwerken

In Vlaanderen gaan vakmanschap, innovatie en goesting al eeuwenlang hand in hand: ze  vormen de fundamenten van ons erfgoed. Voorbeelden van wat dat was en in de toekomst kan zijn vind je in al onze steden en daartussen. Denk maar aan de Sint-Godelieveabdij, het Vlaams Culinair Centrum, de Plantentuin van Meise, de Corda Campus, Thor Central of Health House, …

Die expertise en troeven willen we ontsluiten en met elkaar verbinden in belevingstrajecten. Hier kunnen experts, bewoners en ondernemers elkaar ontmoeten op diverse betekenisvolle plekken in Vlaanderen en zo bouwen aan het erfgoed van morgen. 

Conferenties worden dan meeslepende en unieke ervaringen met herinneringen die ver buiten de congres uren en muren dragen. Zo zetten we Vlaanderen internationaal op de kaart zetten als innovatieve regio en congresbestemming. 

Samen met externe en interne stakeholders bepalen we - in een co-creatief proces - wat ‘belevingstrajecten' wel en niet kunnen zijn, wat de hoogtepunten zijn en wat de ontbrekende schakels zijn. Begin 2023 volgt een projectoproep voor partners om de belevingstrajecten de nodige zuurstof te geven en vervolgens internationaal op de kaart te zetten.

Het is duidelijk dat de projecten op de themalijn 'Congressen & Events' hand in hand gaan en vooral tot doel hebben om de positieve kracht van het congrestoerisme te versterken in het belang van onze bestemming, bewoners, ondernemers en de congressist zelf.

Wil je meer weten of actief betrokken worden bij de belevingstrajecten? Contacteer projectleider Tuya Beyers

Project Technologie en Innovatie: HYBR-platform

De coronapandemie, de toenemende aandacht voor duurzaam reizen en de versnelde opkomst van digitale oplossingen hebben ervoor gezorgd dat de traditionele vorm van congressen en events onder druk staat. Toekomstige evenementen zullen hybride zijn, en bovenop de ’live bijeenkomst’ altijd een digitaal component hebben.

Om kwalitatieve, belevingsvolle hybride congres- en eventervaringen in Vlaanderen te kunnen garanderen, hebben we in samenwerking met Technopolis en het and& festival, een ‘state of the art’ digitaal platform voor hybride congressen & events gebouwd: HYBR.

Zo blijft de Vlaamse congres- en eventsector koploper in digitale transformatie en versterken we de reputatie als congres- en eventbestemming.

We hebben in 2021 de verschillende mogelijkheden al kunnen testen op het UNWTO Gastronomy Congress (Concertgebouw, Brugge), het Responsible Fashion Series Congres (Universiteit Antwerpen), en het ICOM/CECA congres (M Museum, Leuven).

De voornaamste focus van het platform ligt op een optimale digitale beleving vanuit de bestemming Vlaanderen en het organisch opzetten van ontmoetingen tussen deelnemers.

Het platform wordt nog verder uitgebouwd en geoptimaliseerd aan de verdere noden van de sector. 

Heb je een congres of event waar je het HYBR-platform wil voor inzetten? Contacteer projectleider Milo Vergucht.