Jouw contactpersoon
Op 20 mei 1822 trad Charles Vilain XIII, de toenmalige burgemeester van Leut, in het huwelijk met Pauline de Billehé de Valensart. Het was het eerste en meteen ook laatste huwelijk dat binnen de kasteelmuren werd voltrokken. Meer dan 200 jaar later stapte de gemeente Maasmechelen naar Toerisme Vlaanderen, sinds 2021 eigenaar van het kasteel en de omliggende gronden, met de vraag om het kasteel opnieuw open te stellen als extra trouwlocatie.
Een lokaal bestuur heeft de mogelijkheid om een extra locatie te voorzien om te trouwen. Deze locatie moet wel aan bepaalde criteria voldoen. Zo moet het een openbare plaats zijn en een neutraal karakter hebben.
Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen:
Al jaren droom ik ervan dat we in het mooie en enige kasteel van Maasmechelen huwelijken konden gaan sluiten. Ik ben dan ook blij dat Toerisme Vlaanderen is ingegaan op onze vraag. We merken alvast een groot enthousiasme bij de toekomstige trouwers want de eerste data om er te trouwen werden al vastgelegd.
Het lokaal bestuur en Toerisme Vlaanderen kwamen al snel overeen dat het kasteel elke 2e zaterdag van de maand kan dienen als locatie voor toekomstige trouwers. De huwelijksvieringen zullen plaatsvinden in de statige inkomhal van het kasteel. Die werd intussen opgesmukt en mooi aangekleed. Er zijn 40 zitplaatsen voorzien. De trouwers krijgen een prachtlocatie cadeau voor plechtigheid en trouwfoto’s, en daar staan geen extra kosten tegenover.
Voorlopig is huwen in het kasteel mogelijk tot eind 2025, omdat Toerisme Vlaanderen rond dat tijdstip normaal gezien zal starten met de grondige renovatie van het historische kasteel.
Charlotte van Breda en Erik Gheselle mochten de spits afbijten, en mogen zich voortaan het 2e koppel noemen dat het ja-woord gaf in een wel zeer unieke omgeving. Naast het feit dat beiden gecharmeerd zijn door deze prachtige locatie heeft vooral bruidegom Erik een bijzondere band met deze plek. Hij is namelijk ‘geboren en getogen’ in Leut en ook nu woont het koppel niet ver van het kasteel.
Schepen Ronny Westhovens had de eer het huwelijk te mogen voltrekken. De Vlaamse minister van Toerisme wou het huwelijk voor geen geld van de wereld missen en kwam het kersverse koppel persoonlijk feliciteren.
De Vlaamse minister van Toerisme:
Je waant je misschien in de Loirevallei, maar je bent in het al even mooie Maasmechelen. Trouwen in het betoverende kasteel van Leut is niet alleen een viering van de liefde, maar ook een eerbetoon aan ons rijke cultureel erfgoed. 200 jaar geleden was dit nog exclusief voorbehouden aan de familie Vilain XIIII, maar vandaag kunnen ook gewone mensen er een onvergetelijke ervaring opdoen.