Jouw contactpersoon
Eerder dit jaar in februari verzamelden meer dan 200 vrijwilligers om een menselijke verhuisketting te vormen tussen de Sint-Godelieveabdij en de Kapucijnenkerk. Samen verhuisden ze huisraad, kunstobjecten en meubels naar hun nieuwe en tijdelijke onderkomen in de Kapucijnenkerk. Een firma gespecialiseerd in ‘art handling’ verhuisde daarna de laatste grote en kostbare meubels en kunstwerken. Ze brachten de unieke collectie met grote zorg over en installeerden ze in geacclimatiseerde ruimtes. De verhuis kadert in de herwaardering en nieuwe toekomst van de abdij en is nodig omdat Toerisme Vlaanderen dit jaar start met de restauratiewerken aan de Sint-Godelieveabdij.
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed:
Ook al zijn de deuren van de Sint-Godelieveabdij momenteel gesloten wegens de restauratiewerken, toch willen we de bewoners uit Brugge en de vele bezoekers blijvend laten verbinden met het rijke erfgoed van de abdij. We willen geen stolp plaatsen over ons waardevolle erfgoed. Integendeel, we willen net onze rijkdom delen met een nieuwe generatie met een hart voor erfgoed en geschiedenis.
Scenografie
Vanaf vrijdag 28 juni kan wie wil naar binnen gluren in de Kapucijnenkerk via een groot venster. Daarachter staan alle grote schatten van de Sint-Godelieveabdij tentoon, voorzien van de nodige scenografie. Elke 4 maanden zal een thema worden uitgelicht die het bijzondere erfgoed verbindt aan de vele tradities die Brugge rijk is, zoals bijvoorbeeld het culinaire historische verhaal, borduren en kantklossen, de bijzondere leefcultuur binnen de abdij, het verhaal van de abdis, het verhaal van de roeping en processie, het verhaal van de zelfvoorzienende gemeenschap etc.
De absolute topstukken uit de collectie van de abdij, zoals het 15e-eeuwse gotische kerstwiegje en het 16e-eeuwse processievaandel, zijn niet te bezichtigen in de Kapucijnenkerk. Die hebben een veilig onderkomen gekregen in de Erfgoedfabriek van Musea Brugge.
Een bezoek aan de Kapucijnenkerk kan nog tot 1 september gecombineerd worden met het programma van Triënnale Brugge. Het Thaise architectuurbureau Bangkok Project Studio bouwde in de buurt van de Sint-Godelieveabdij een hedendaagse klokkentoren en het New Yorkse bureau SO-IL palmt de tuin van de Kapucijnenkerk in, die trouwens voor het eerst ook weer toegankelijk is voor het publiek.
En sinds kort is er ook, dankzij een samenwerking tussen de VRT en Toerisme Vlaanderen, een PodWalk te beluisteren over Brugge en de Sint-Godelieveadbij. Arnout Hauben gidst je via de app ‘VRT PodWalks’ doorheen de omgeving en laat je de verborgen pareltjes ontdekken.
Dirk De fauw, burgemeester Brugge:
We zijn blij dat de Sint-Godelieveabdij haar erfgoed blijft delen. Dit sluit perfect aan bij de gedachtegang van de Triënnale, waarbij het historische en het hedendaagse met elkaar in dialoog treden. Zo krijgt ook de historische rijkdom van de abdij een nieuwe plaats en toekomst in het Brugge van vandaag.
Sinds de massale opkomst van vrijwilligers voor de verhuis is het duidelijk dat deze site met zijn rijke roerend, onroerend en immaterieel erfgoed heel veel mensen beroert. Ook in een volgende fase van de ontsluiting van het erfgoed hoopt Toerisme Vlaanderen opnieuw velen met een hart voor erfgoed te vinden die hun schouders willen zetten onder dit project. Toerisme Vlaanderen wil hiermee naast het delen van het rijke verhaal ook het erfgoed levendig houden. De Sint-Godelieveabdij krijgt zo een nieuwe, duurzame toekomst, gedragen door en met behulp van de lokale, trotse bewoners.
De restauratiewerken zullen naar schatting tot 2028 duren. Tot die tijd zal ook verder onderzoek worden gedaan naar de ontsluitingsmogelijkheden en het voormalige gebruik van bepaalde stukken en objecten.