Jouw contactpersoon
Madoc is het productiehuis voor tentoonstellingen en musea dat het familievriendelijke aanbod uitwerkte voor het museum.
Benny Kerkhof, Zakelijk Leider Madoc:
In het Zwin Natuur Park nemen trekvogels je mee op een fascinerende trektocht. Het is ontdekkingsreis vol verrassingen. Voordat je aan het parcours start, krijg je een instapkaart en vragen we de bezoekers zich schrap te zetten voor een boeiende vlucht over de Zwinvlakte, een interessante tocht doorheen, het huttenparcours in het park, en tenslotte in de permanente all weather en interactieve tentoonstelling. Want het Zwin Natuur Park kan je in alle seizoenen en weersomstandigheden bezoeken. Veel bezoekers associëren het domein enkel met buitenbeleving. Bij slecht weer denken velen dat er weinig te beleven valt, maar niets is minder waar. We werkten een aanbod uit dat de bezoeker toelaat om een geweldige halve of volle dag in het Zwin Natuur Park te beleven, ongeacht het weer. We beseffen dat families bij het plannen van een uitstap het risico zo laag mogelijk willen houden op annulering vanwege mogelijk slecht weer.
De totaalbeleving van het park is ondertussen de grootste troef van het Zwin Natuur Park.
Ina De Wasch, directeur van het Zwin Natuurpark:
Al van bij het binnenkomen ensceneren we dat de bezoeker zich op een luchthaven bevindt. Er is een vertrekhal waar je kan zien welke vogels er opstijgen en landen. Verder ontvang je een instapkaart waarmee je incheckt en krijgt iedere bezoeker een specifieke vogel toegewezen. Wie een tweede keer het park bezoekt, krijgt een andere voorbeeldvogel. De hele tentoonstelling lang kom je op een interactieve manier meer te weten over de jouw toegewezen vogel: je leert de gevaren ontwijken in een cockpit, eieren uitbroeden, vliegen…
Behapbaar tentoonstellingsparcours
Benny Kerkhof, Zakelijk Leider Madoc:
Vanaf het moment dat we dit concept uitwerkten, stond de beleving in familieverband centraal. Konden we de tentoonstelling maken over trekvogels die alle bezoekers – jong en oud – zou fascineren? Het Zwinteam zelf reikte ons de metafoor aan van de luchthaven. We zochten vervolgens naar een heldere verhaallijn met een duidelijke spanningsboog en een beperkt aantal hoofdrolspelers. Daarnaast zochten we ook naar manieren om hun belevenissen zo dicht mogelijk bij de bezoekers te brengen. In samenspraak met het wetenschappelijk team kozen we uit honderden soorten vogels die op het Zwin neerstrijken uiteindelijk 10 soorten uit om om het verhaal van de reis aan op te hangen. Allemaal vogels met markante eigenschappen die tot de verbeelding spreken. Vandaag kan je in de inkomhal op een luchthaven-display de routes zien van de 10 trekvogels.
Verschillende belevingsvormen
Benny Kerkhof, Zakelijk Leider Madoc:
Een absolute stekte van deze tentoonstelling is de variatie in toon en belevingsvormen. Met grote wandprojecties, kleine animaties, datavisualisatie, filmfragmenten, interviews met experts, games en simulaties richten we ons tot de verbeelding van de bezoeker. Als einddoel willen we onze fascinatie over het wondervaarlijke trekgedrag van vogels overbrengen naar het publiek.
100% familievriendelijk
Ina De Wasch, directeur van het Zwin Natuurpark:
Onze manier van aanpak is heel familievriendelijk. Zo zijn de spelletjes en de uitleg aangepast aan elke leeftijd en verschillen de opdrachten naargelang de leeftijd waarmee je via het paspoort ingelogd hebt. We werkten een specifiek aanbod uit voor kinderen, jongeren en volwassenen. Buiten in het park en op de prachtige Zwinvlakte word je volledig ondergedompeld in de échte leefwereld van de vogels. In het park is er een huttenparcours met themahutten zoals een voederhut, steigerhut, kijkhut en een boshut waarin je allerlei leuke hands-on activiteiten kan beleven mét of zonder begeleiding. Zo kan je zoetwaterdiertjes met een netje opscheppen en ze – samen met de Zwin-gidsen in de labohut – bekijken onder de microscoop. In de steigerhut kan je de watervogels van dichtbij bewonderen. Tijdens de vakantieperiodes kan je dagelijks luisteren naar het boeiende ooievaarsverhaal voor kinderen of knutselen in de boshut. Ina: ‘Onze grote publiekstrekker is de ooievaarstoren. Hier kan je in de nesten van ooievaars kijken. Er is ook nog een panoramatoren met een fantastisch 360° uitzicht op de omliggende natuuromgeving, en een kijkcentrum waar verschillende verrekijkers opgesteld staan en vanwaar je een prachtig zicht hebt over de unieke Zwinvlakte.
Inzetten op families doet het Zwin Natuur Park nog op veel manieren. Zo werken ze ondertussen samen met een veertigtal Zwingidsen, waaronder kindvriendelijke gidsen die speciaal opgeleid zijn om kinderen en jongeren te informeren.
Ina De Wasch, directeur van het Zwin Natuurpark:
Daarnaast organiseren we regelmatig activiteiten voor kinderen zoals ‘nestelen in het Zwin’ waarbij je kinderen nestkastjes maken. Er zijn educatieve belevingselementen aanwezig waar kinderen spelenderwijs bijleren over de natuur: ze kruipen in de huid van een boomkikker op het hindernissenparcours of voelen zich een jonge ooievaar in het ooievaarsnest, en een groot zit-ei waarin ze zich kunnen nestelen. We hebben ook leuke thema-activiteiten uitgewerkt voor families zoals een boomkikkeravond of vleermuizenavond. Bovendien kunnen kinderen onder de 6 jaar gratis binnen en kinderen van 6 tot 17 jaar betalen slechts 6 euro toegang. Ook voor de vroeg-uit-de-veren wandeling, boomkikkerwandeling, vleermuizenwandeling ... zijn er telkens gunstige kindertarieven. De gids houdt er telkens rekening mee dat hij zowel de kinderen als volwassenen moet boeien. Ja, families worden echt in de watten gelegd bij ons.