Eb en Vloed: rolstoelvriendelijke appartementen met zeezicht

Vakantieverblijf Middelpunt

Jouw contactpersoon

Zeezicht: dat wil iedereen die aan de kust met vakantie gaat. In Eb en Vloed, een dubbelappartement op de zeedijk in De Panne, kunnen ook rolstoelgebruikers daarvan genieten. En het uitzicht is er nog maar het begin van de vakantiebeleving.

Eb en Vloed zijn 2 gescheiden appartementen, telkens voor 6 personen, maar ze kunnen ook samen worden gehuurd. Van Toerisme Vlaanderen hebben ze het A+-label gekregen: mensen met een beperking kunnen er zelfstandig verblijven. Eigenaars Filip en Elise Dequeecker vertellen hoe het allemaal begonnen is.

“Wij verhuren hier in De Panne fietsen en billenkarren. We zien daar geregeld gezinnen waarvan een van de ouders of kinderen rolstoelafhankelijk is. Dat zette ons aan het denken: waar zouden die mensen logeren? Zouden ze lang hebben moeten zoeken om een geschikt verblijf te vinden? En zouden wij daar niet bij kunnen helpen?”

“We hebben dan een oud restaurant op de zeedijk kunnen kopen, dat we hebben laten verbouwen tot 2 toegankelijke vakantieappartementen. Daarvoor moesten we een bestemmingswijziging aanvragen, want de benedenverdiepingen van de meeste panden op de zeedijk hebben een commerciële functie. De gemeente heeft die gelukkig vlot toegestaan, net omdat we mikken op een kwetsbare doelgroep. Anders zou dat veel moeilijker zijn geweest.”

“Bij de inrichting hebben we zo weinig mogelijk compromissen gesloten. Alles is volledig gelijkvloers. Er is veel ruimte, met brede deuren en doorgangen en ruime draaicirkels. 3 van de 4 slaapkamers zijn geschikt voor rolstoelgebruikers. De badkamers hebben onderrijdbare wastafels, een aangepast toilet, een inrijdouche... En als gasten nood hebben aan een douchestoel, een tillift of ander zorgmateriaal, dan regelen wij dat.”

woonkamer appartement eb en vloed
keuken appt
living view eb en vloed appartement

“Ook de keuken is onderrijdbaar, en het werktablet is met een knop verstelbaar in de hoogte. De wasbakken zijn halfdiep —diepe wasbakken zijn erg onpraktisch voor wie in een rolstoel zit.”

“Natuurlijk was het een investering. Om alles te installeren, maar ook omdat je voor hetzelfde aantal gasten meer vierkante meters nodig hebt. Premies hebben we niet gekregen. Daarvoor moet je ofwel hotelier zijn – een ‘logiesverstrekkend bedrijf’, heet het officieel – ofwel zelf een beperking hebben. Vrienden vroegen ons: waarom begin je eraan, je haalt jezelf zoveel miserie op de hals... Maar we wilden het echt. En de reacties zijn unaniem positief. Wie hier ooit is geweest, die wil terugkomen (lacht). Er is een markt voor, hebben we gemerkt: we zijn pas 2 jaar bezig, maar in het hoogseizoen zijn de appartementen permanent bezet. Alleen in de rustige maanden boeken we wel eens gezelschappen van wie niemand in een rolstoel zit, om de gaten te vullen.”

 

Actieve gezinnen

“We hebben ook een website, rolstoelappartement.be, met massa’s praktische informatie. De appartementen zijn tot in de details beschreven, je kan ze zelfs virtueel bezoeken. Sommige van onze gasten zijn in jaren niet meer op reis geweest, of zelfs nog nooit. Die mensen zitten met veel vragen: hoe gaat dat zijn tijdens mijn vakantie? Ga ik daar alles kunnen doen wat ik thuis kan doen? Een informatieve website is dan een grote hulp. We krijgen er ook fijne reacties op.”

“Via de website verwijzen we onze gasten ook door naar bijvoorbeeld thuisverpleging. Ze vinden er een lijst met rolstoelvriendelijke restaurants in de buurt, en zelfs uitleg over de rolstoelvoorzieningen in Plopsaland. Dat heeft ook weer te maken met onze doelgroep. Wij zijn geen zorginstelling, we mikken op actieve gezinnen. Die moeten sámen kunnen genieten van hun vakantie. Andere toegankelijke vakantiehuizen hebben soms één rolstoelvriendelijke kamer, maar dat vind ik niet ideaal. Stel, de mama of de papa zit in een rolstoel en wil ’s avonds nog even kijken of de kinderen wel slapen. Bij ons hoeven ze daarvoor geen trappen te doen. Dat is nu maar een voorbeeld, maar zo proberen we onze gasten een volwaardige vakantiebeleving te bieden.”

bedden  appartement eb en vloed

Niet duur

“Een tip voor wie eraan zou denken met een rolstoelappartement te beginnen: betrek de gemeente bij je plannen. Hier bij ons is de gemeente De Panne sterk begaan met mensen met een beperking. Ze hebben bijvoorbeeld extra parkeerplaatsen voor rolstoelgebruikers gecreëerd – heel belangrijk voor ons, want het appartement heeft geen garage. En op het strand hebben ze een wandelpiste voor rolstoelen aangelegd. Die is erg populair bij onze gasten.”

“We hebben ook van bij het begin hulp gekregen vanInter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid. Zij wisten precies hoe breed de doorgangen moesten zijn, op welke hoogte de lichtschakelaars moesten komen, waar we steunbeugels moesten plaatsen... De samenwerking tussen Inter, de gemeente en onze architect heeft geleid tot een mooi resultaat. Het doet totaal niet denken aan een ziekenhuis - dat wilden we ook niet. Trouwens: we zijn helemaal niet zo duur, zeker niet voor een appartement met 3 slaapkamers op de zeedijk. Da’s ook weer een bewuste keuze. Wij vinden: alleen al in De Panne kunnen mensen kiezen uit duizenden vakantieappartementen. Laat er dan tenminste één zijn waar rolstoelgebruikers zich thuis kunnen voelen.”