Relance-oproepen

Op deze pagina vind je alle informatie terug over de relance subsidieoproepen in 2022.

-- De deadlines voor het indienen van een aanvraag zijn intussen verstreken --
Toekomstige subsidies

Jouw contactpersoon

We zijn druk bezig met het beoordelen van de ingediende aanvragen. De kennisgeving voor alle 5 oproepen volgt in de eerste helft van december 2022.

Relance-oproepen voor een doelgerichte herstart van de toeristische sector

Na eerdere inspanningen in 2021, zoals het Vlaams Stimulusprogramma en Flanders Is A Festival, blijven we ook in 2022 inzetten op de relance. Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir wil met haar relancebeleid een doelgerichte herstart voor de toeristische sector, met een verhoogde inzet en nieuwe impulsen. Nooit eerder werden zoveel middelen in zo’n korte tijd ingezet op toerisme.

Toerisme Vlaanderen lanceerde op 15/03/2022 officieel de eerste 2 thematische oproepen in het kader van het relancebeleid van Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir:

 • Relance-oproep voor Bierbeleving (3 miljoen euro); deze zal inzetten op kwalitatieve bezoekersbelevingen bij brouwerijen;  
 • Relance-oproep voor Recreatief en Sportief fietsen (2 miljoen euro) met focus op belevingselementen en multifunctionele servicepunten langs de 9 icoonfietsroutes en 22 ‘Cycling in Flanders’ routes.

 

Op 25 april 2022 werden nog eens 3 bijkomende relance-oproepen gelanceerd:  

 • Relance-oproep voor Natuur (3,6 miljoen euro) met de focus op belevingsvolle pleisterplaatsen en multifunctionele servicepunten voor wandelen, het inrichten van onthaalpunten bij de boer en het ontwikkelen van recreatieve vaarroutes.
 • Relance-oproep voor Vlaamse Meesters (9,5 miljoen euro) zal enerzijds inzetten op nieuwe bezoekersbelevingen en anderzijds op tentoonstellingen en evenementen.
 • Relance-oproep voor Culinaire belevingen (3 miljoen euro) zal inzetten op belevingsprojecten die focussen op volgende typische Vlaamse producten: witloof, witte asperge, grijze Noordzeegarnaal, praline/chocolade, Brusselse wafel, Belgische frieten, Belgische kazen, speculaas, appel, peer, cuberdon en Limburgse vlaai.

De deadline voor deze oproepen is op 25/06/2022 verlopen. 
We zijn druk bezig met het beoordelen van de ingediende aanvragen. De kennisgeving voor alle 5 oproepen volgt in de eerste helft van december 2022.

Naast de inhoudelijke focus ambiëren we met deze oproepen om versneld in te zetten op 4 belangrijke pijlers in het kader van het Europese relancebeleid:

 • Vergroening
 • Duurzaamheid
 • Digitalisering
 • Bewuster Reizen

 

De volledige reglementering werd voor elke relance-oproep gebundeld in een overzichtelijke handleiding. Hierin vind je het volgende terug:  

 • Relancepijlers 
 • Wie kan er subsidie aanvragen? 
 • Waarvoor kan ik subsidie aanvragen? 
 • Subsidievoorwaarden 
 • Aanvraagprocedure 
 • Beoordelingsprocedure 

Download de handleiding(en)

Handleiding Relance-oproep Bierbeleving
Handleiding Relance-oproep Recreatief en Sportief fietsen
Handleiding Relance-oproep Natuur
Handleiding Relance-oproep Vlaamse Meesters
Handleiding Relance-oproep culinair
Infobrochure Op weg naar tevreden gasten door een focus op kwaliteit

Info- en inspiratiesessies

Oproepen 'Bierbelevingen' en 'Recreatief en sportief fietsen'

Heb je de info- en inspiratiesessies rond Bierbelevingen of Fietsen op 24 maart 2022 gemist? Herbekijk dan hieronder de presentaties. De gestelde vragen werden toegevoegd aan de FAQ.

Presentatie inspiratiesessie relance-oproep 'Recreatief & sportief Fietsen'
Presentatie inspiratiesessie relance-oproep 'Bierbelevingen'
Oproepen 'Culinaire beleving', 'Vlaanderen, Natuurlijk!' en 'Vlaamse Meesters'

Ook voor de oproepen 'Culinaire beleving', 'Vlaanderen, Natuurlijk!' en 'Vlaamse Meesters' werden er afzonderlijke info- en inspiratiesessies georganiseerd. Heb je deze gemist? Herbekijk hieronder dan de presentaties.

 

Presentatie inspiratiesessie relance-oproep 'Culinaire belevingen'
Presentatie inspiratiesessie relance-oproep 'Vlaanderen natuurlijk!'
Presentatie inspiratiesessie relance-oproep 'Vlaamse Meesters'

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen werden reeds opgenomen in een aparte FAQ. Vind je het antwoord op jouw vraag niet terug in dit overzicht? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Contact

Heb je nog vragen of kan je nog coaching gebruiken bij het uitwerken van je project, aarzel dan niet om ons te contacteren via relance@toerismevlaanderen.be. Verschillende experten van Toerisme Vlaanderen staan tijdens de indieningsperiode klaar om jou hierbij te helpen.