Jouw contactpersoon
Toeristische onthaalcentra zetten zich al actief in voor toekomstbestendigheid en duurzaamheid. Toch blijkt dat veel richtlijnen te abstract blijven, waardoor concrete actie soms moeilijk is. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering, zowel binnen de centra zelf als in het bredere onthaalnetwerk van de bestemming. Een gerichte aanpak met maatwerk, een sterk lokaal duurzaamheidsbeleid en betrokkenheid bij overkoepelende programma’s kan hierin een groot verschil maken. Het is echter cruciaal om direct aan de slag te gaan en onderweg te leren. Uitdagingen zoals overtoerisme en klimaatverandering vragen namelijk om dringende actie.
Toerisme Vlaanderen biedt aan managers van stedelijke toeristische onthaalcentra geregeld de gelegenheid om inspiratie op te doen en van elkaar te leren.
- Doel: helpen om de kwaliteit en de toekomstbestendigheid van het toeristisch onthaal voortdurend te verbeteren.
- Middel: een leerrijke dag met presentaties, getuigenissen, praktijkvoorbeelden en interactie met daarbovenop een vleugje couleur locale.
- Genodigden: teamleaders van internationale toeristische onthaalcentra, sectorondersteuners, regio- en onthaalcoördinatoren bij de provinciale toeristische organisaties en leden van de taskforce 'kwaliteit in onthaal'.
Presentaties
Je kan de presentaties vrij downloaden, maar alleen voor intern gebruik.
Presentaties van experts gaven inspiratie. Willem De Graeve presenteerde de visie en praktijkvoorbeelden van het netwerk Reizen naar Morgen, terwijl Marjan Nauwelaert het transitieprogramma van Toerisme Vlaanderen toelichtte voor een duurzamer toerisme.
Inspirerende getuigenissen
3 steden deelden hun aanpak voor een duurzaam toeristisch onthaal:
- Mechelen: Hergebruik en papierreductie.
- Ieper: Samenwerking met bewoners en ondernemers.
- Maasmechelen: Toeristische uitgaven inzetten voor sociale doelen.
Getuigenis 1 - Mechelen
Getuigenis 2 - Ieper
Getuigenis 3 - Maasmechelen
Bekijk hier de presentatie van Sabrina Tollenaers (Visit Maasmechelen)/Tanja Rutten
Workshop
Hoe kan toeristisch onthaal bijdragen aan duurzaam toerisme? En hoe zorgen we ervoor dat niet alleen bezoekers, maar ook bewoners, ondernemers en de bestemming zelf voordeel halen uit toerisme? Tijdens de workshop "Op weg naar een duurzamer toeristisch onthaal" werden bestaande acties, ervaringen en inzichten uitgewisseld. Aan elke tafel werden ideeën verzameld en vervolgens gepresenteerd aan de groep.
Dit leverde waardevolle inzichten op, die we hebben gebundeld in een overzicht met praktische duurzaamheidsacties en succesfactoren. Dit overzicht biedt inspiratie en concrete handvaten voor verdere stappen. Nieuwe ideeën en voorbeelden blijven welkom om dit overzicht verder aan te vullen.
Ondersteuning van lokale onthaalcentra
Na de getuigenissen en workshop over duurzame onthaalpraktijken werd een ander belangrijk thema besproken voor de toekomst van toeristisch onthaal. Dit onderwerp richtte zich op de ondersteuning van lokale onthaalcentra in hun streven naar meer kwaliteit en een betere bezoekerservaring. Er werd gekeken naar de verwachte behoeften op dit vlak, hoe daarop het beste kan worden ingespeeld en wie welke rol kan spelen, gezien het huidige toerismebeleid dat zich bij de start van de legislatuur op verschillende bestuursniveaus ontwikkelt. Het is duidelijk dat het Vlaamse toerismebeleid de komende jaren meer zal focussen op brede kwaliteitsthema’s zoals duurzaamheid en inclusiviteit, in plaats van op specifieke touchpoints zoals onthaalcentra of attracties.
Toerisme Vlaanderen werkt samen met de onthaalcentra, betrokken overheden en sectororganisaties om deze uitdaging aan te pakken en heeft hiervoor het bureau IdeaConsult ingeschakeld. Dit onderzoek wordt parallel uitgevoerd met een soortgelijk onderzoek voor aanbieders van toeristische belevingen, zoals attracties, bezoekerscentra, erfgoedsites en musea. Tijdens de bijeenkomst in Sint-Niklaas werd een eerste stap gezet met de introductie van dit onderzoek, waarbij een verkenning van de behoeften en meningen van de betrokkenen plaatsvond.
Onthaalcentra, provinciale toeristische organisaties (PTO's) en andere betrokkenen worden in de komende maanden verder geraadpleegd. Dit gebeurt door middel van de inventarisatie van bestaande en toekomstige ondersteuningsmogelijkheden. De bevindingen uit de workshop op de Ontmoetingsdag zijn niet opgenomen in de presentatie, maar worden gecombineerd met andere onderzoeksresultaten uit deskresearch, online workshops en interviews met relevante experts. Na afloop van het onderzoek zal Toerisme Vlaanderen alle onthaalsteden op de hoogte stellen van de bevindingen.