Bruges Beer Experience in Vlaamse gebarentaal

Beer taps

Jouw contactpersoon

Bruges Beer Experience zet in op al je zintuigen en ontwikkelde zelfs een rondleiding in Vlaamse gebarentaal. Uitbater Thibault geeft een woordje uitleg.

Duidelijker kan een naam niet zijn: Bruges Beer Experience is een belevingsmuseum rond bier in Brugge. Het bespeelt al je zintuigen en ontwikkelde zelfs een rondleiding in Vlaamse gebarentaal. Uitbater Thibault Bekaert vertelt waar hij dat idee vandaan haalde en hoe die rondleiding is uitgewerkt.

Beschermd monument zonder lift

Thibault was al betrokken bij Bruges Beer Experience nog vóór de opening, een kleine 5 jaar geleden. Hij ging zelfs mee op zoek naar een pand. Thibault: “Het was van bij het begin de bedoeling om sterk in te zetten op toegankelijkheid. Maar toen we eindelijk een pand vonden, had dat 1 nadeel. Het was een prachtig beschermd monument op de markt van Brugge, maar net door die beschermde status mochten we er geen lift installeren. Daardoor is het moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.”

“We legden ons liftprobleem voor aan Inter, het expertisecentrum rond toegankelijkheid, en zij zetten ons op een ander spoor. De Inter-medewerkers legden uit dat heel wat mensen bij ‘toegankelijkheid’ meteen denken aan personen met een motorische beperking. Doven krijgen veel minder aandacht, terwijl er in België net meer doven en slechthorenden zijn dan rolstoelgebruikers. Dus besloten we om extra inspanningen te leveren voor die grote groep mensen.”

Vlaamse gebarentaal voor kinderen en volwassenen

De basis voor alle rondleidingen in het museum is een iPad die werd uitgerust met objectherkenningssoftware. Als je die richt naar een afbeelding (bijvoorbeeld een kader) of een voorwerp (zoals een bierton), dan herkent het toestel dat object en kun je er iets over beluisteren, bekijken of lezen.

“We ontwikkelden de rondleiding in maar liefst 10 gesproken talen”, vertelt Thibault. “Daarnaast voegden we VGT, Vlaamse gebarentaal toe. Op het tabletscherm bekijk je alle informatie via filmpjes van een tolk. En voor de kinderen hebben we al dat werk nog eens overgedaan. Auteur Peter Verhelst bedacht een verhaal voor 5- tot 12-jarigen. Ook dat verhaal lees en beluister je in 10 talen én in VGT. Maar we hebben ook 'gewone' ondertiteling voorzien. ”

“Het knappe aan deze insteek is dat de beleving volledig anders is voor kinderen als voor volwassenen,” zegt Thibault, “terwijl je met je gezin toch samen door alle ruimtes wandelt. Je kunt je kinderen dus op elk moment in de gaten blijven houden."

Alle zintuigen

Het museum onderscheidt zich ook op een andere manier van de meeste musea. Alle zintuigen komen er aan bod. “Bij ons mag je alles aanraken”, vertelt Thibault overtuigd.

“Ook reuk en smaak komen aan bod”, voegt Thibault toe. “Je kunt verschillende soorten hop ruiken en 10 gradaties mout proeven. Leuk voor kinderen én volwassenen.”

Naast de rondleiding in Vlaamse gebarentaal, voorziet het museum overigens ook audiosplitters voor blinden en slechtzienden. Zo kunnen een blinde en zijn of haar begeleider een iPad delen. De begeleider richt het toestel dan telkens naar de objecten, waarna ze samen naar de bijhorende uitleg luisteren.

Bekijk de video

Ontdek hoe Bruges Beer Experience dankzij innovatieve technologie haar museum toegankelijk maakt voor doven.