KOERS gaat voor hoogste toegankelijkheidsscore

Toegankelijk KOERS, Museum van Wielersport in Roeselare

Jouw contactpersoon

Handbiker Hans De Gryse bezocht ‘KOERS. Museum van Wielersport’ in Roeselare. Ontdek welke acties het museum nam om haar toegankelijkheid te optimaliseren.

Het recent heropende ‘KOERS. Museum van Wielersport’ in Roeselare deed en doet heel wat inspanningen om het museum zo breed mogelijk toegankelijk te maken. Rolstoelgebruiker, handbiker en wielerliefhebber Hans De Gryse nam de proef op de som en trok er met zijn rolstoel op uit in het museum: “Wie hier als rolstoeler nog opmerkingen heeft, is volgens mij nergens tevreden.”

2 liften naar 4 verdiepingen

“KOERS is een groot museum”, vertelt Hans. “Het is gevestigd in een voormalig brandweerarsenaal. Binnen zijn er 4 verdiepingen om te ontdekken: de kelder, het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping. Dankzij 2 liften geraak je altijd snel naar een ander niveau.”

“Als ik een toegankelijkheidsscore mag uitdelen, is dat minstens een 10 op 10”, gaat Hans verder. “Naast die liften is er een enorm groot aangepast toilet, de cafetaria is volledig toegankelijk met lage tafels en in het museum kon ik alles perfect zien vanop mijn hoogte. Wie hier als rolstoeler nog opmerkingen heeft, is volgens mij nergens tevreden.”

Siegfried Aneca van KOERS hoort het Hans graag vertellen. “Die volledige toegankelijkheid was één van de belangrijkste doelstellingen van onze renovatiewerken”, vertelt hij. “We installeerden een tweede lift in het beschermde gebouw. En op de tweede verdieping vervingen we een tussentrap door een lang hellend vlak.”

Kijken, luisteren en lezen

KOERS zet ook in op een multimediale beleving. Zo zijn er tekstpanelen met een goed contrast en een groot lettertype, en beeldfragmenten om naar te kijken en te luisteren. “De meeste filmpjes zijn ondertiteld, zodat ook mensen met gehoorproblemen het hele verhaal meekrijgen”, vertelt Siegfried nog.

 

Zonder gids

Het museum biedt gidsen aan om een woordje uitleg te geven bij alle zalen en objecten. Maar daarvoor bedankte Hans vriendelijk: “Ik had maar een paar uur de tijd, en zelfs zonder gids was dat eigenlijk te weinig. Ik kom dus zeker nog eens terug. Dit lijkt me de perfecte uitstap om met mijn handbikeclub te organiseren. Het museum is trouwens geschikt voor elk type rolstoel. Veel deuropeningen zijn zelfs zo breed dat er 2 rolstoelen naast elkaar kunnen passeren.”

“Eigenlijk heb ik maar één tip voor andere bezoekers in een rolstoel”, besluit Hans. “En je kunt hem wellicht al raden. Voorzie voldoende tijd. Ik wilde in KOERS geen 2 uur, maar minstens 2 dagen doorbrengen.”

 

Wil je zelf aan de slag rond toegankelijkheid?

Ben je geïnspireerd geraakt door deze best practice en wil je zelf aan de slag rond toegankelijkheid?

Lees hier alles over het toegankelijkheidslabel