Jouw contactpersoon
Het sport- en olympisch museum Sportimonium in Zemst noemt zichzelf het sportiefste museum van het land. En dat kan wel eens kloppen. Je ontdekt er de geschiedenis van heel wat sporttakken én je kunt zelf verschillende sporten, spelen en proefjes uittesten – als ziende, slechtziende of blinde bezoeker. Paralympisch baanwielrenster Griet Hoet bracht Sportimonium een bezoekje.
Voorwerpen herkennen in voelbakken
Griet: “Het eerste deel van ons bezoek vormde een reis in de tijd die de evolutie van verschillende sporten in beeld bracht. Ik heb tunnelzicht en zie maar 5% voor me uit. Dat betekent dat ik wel tekst kan lezen en grote affiches stap voor stap kan scannen. Zoiets kost me natuurlijk een pak meer tijd dan ziende bezoekers. Voor mij waren de voelbakken daarom een aangename afwisseling in het museum.”
“In die voelbakken stop je je handen om voorwerpen te herkennen”, gaat Griet verder. “In één bak zaten sportringen uit het toestelturnen, een andere bevatte oude turnschoenen. Je ziet van buitenaf niet wat erin zit. Daardoor is de beleving identiek voor blinden en voor ziende mensen. En de museummedewerkers vertelden dat ze die ‘voel-beleving’ nog willen uitbreiden.”
Meten met atleten
“Showdown is een combinatie van tafeltennis en airhockey voor blinden en slechtzienden.”
Sportimonium zet ook sterk in op doe-activiteiten. Zo kun je je longinhoud ontdekken of je conditie testen. En in het onderdeel ‘Meten met atleten’ vergelijk je jezelf met topsporters zoals Seppe Smits of Hanna Mariën. De proefjes draaien rond evenwicht, lenigheid, behendigheid, explosiviteit en reactiesnelheid.
Daarnaast vind je allerlei volksspelen in Sportimonium. En er staat een showdown-tafel. Griet: “Showdown is een combinatie van tafeltennis en airhockey voor blinden en slechtzienden. Er liggen zelfs verduisterende brillen zodat je het ook kunt opnemen tegen mensen met een perfect zicht. Fijn dat het museum er hier opnieuw in slaagt om blinden en zienden dezelfde ervaring aan te bieden.”
Voor ieder wat wils
Griets interesse in sport gecombineerd met Sportimoniums activiteiten voor mensen met een visuele beperking vormden uiteraard een geslaagd huwelijk. Maar Griet ziet het ook breder. “Het museum is toegankelijk voor mensen met uiteenlopende beperkingen”, zegt ze. “Zo bevindt alles zich op het gelijkvloers en zijn er hellende vlakken en brede deuropeningen.”
Medewerker publiekswerking Hilde Michiels voegt daaraan toe dat het museum ook bezig is met bijkomende toegankelijkheidsinspanningen. Hilde: “Via de ErfgoedApp van Faro ga je een audiorondleiding over onze vaste collectie kunnen volgen. Die zal helemaal op punt staan voor blinde én ziende bezoekers.”
De bezoeker met een visuele beperking kan bijvoorbeeld, mits gebruik van handschoenen een selectie objecten kunnen aanraken. Uiteraard zorgt het Sportimonium voor het materiaal en een praktische gids.
“Als rolstoelgebruiker kun je natuurlijk niet elke doe-opdracht meedoen, maar iedereen vindt wel een aantal proeven en activiteiten die wél geschikt zijn”, aldus Griet. “Bovendien is het een uitstekende plek voor kinderen. Ik kan zelf moeilijk kiezen tussen bijvoorbeeld de doe-dingen en het luik over de wielergeschiedenis, maar kinderen zullen waarschijnlijk vooral tijd doorbrengen bij die doe-activiteiten.”
Durf feedback geven
Griets bezoek duurde zo’n 2,5 uur. “Als slechtziende neem ik vaak meer mijn tijd dan andere museumbezoekers”, vertelt ze.
Tot slot heeft Griet nog één tip voor mensen met een beperking die een uitstap naar Sportimonium plannen: “Spreek de mensen van het museum zeker aan en geef je feedback over de toegankelijkheid. Ze staan daar enorm voor open en willen echt met je input aan de slag.”