Jouw contactpersoon
Kirsten: “Mijn voorbereiding begint elk jaar met het boek ‘Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel’ in de hand. Dat is mijn bijbel. Intussen heb ik al zo’n 40 vakantieverblijven bezocht, van Limburg tot de kust.”
“Al in februari boek ik mijn overnachtingen voor de zomer”, legt Kirsten uit. “Omdat ik met een elektrische rolstoel reis, zoek ik telkens een volgende slaapplaats binnen een straal van 30 kilometer. Zo wilde ik dit jaar graag terugkeren naar B&B Mettes in Buggenhout. Maar toen ik hen opbelde, bleek mijn trip samen te vallen met een week vakantie voor de uitbaters.”
“De eigenares vond dat zo jammer dat ze nog aan de telefoon de oplossing bedacht: haar zus kon inspringen en de B&B openhouden voor één overnachting. Zulke gestes maken mijn reizen onvergetelijk. Ik ben hen daar nog altijd enorm dankbaar voor.”
Samen eten en babbelen in Hoeve De Schapenkop
Een nieuwe ontdekking voor Kirsten was Hoeve De Schapenkop in Ronse, bij Bert en Vero. Zij bleken kennissen van de uitbaters van B&B Mettes. Dat was alvast een goed teken.
Kirsten: “Ik herinner me nog dat ik aankwam na een zeer vermoeiende dag. Dan doet een hartelijk onthaal extra deugd. Mijn kamer was pico bello, het hele gebouw en de omgeving waren prachtig, en ik kon ter plaatse eten. Terwijl Vero heerlijk kookte, schoof Bert mee met mij aan tafel voor een gezellige babbel.”
“Ik geef altijd de voorkeur aan B&B’s die ook eten aanbieden”, vervolgt Kirsten. “Dat is meteen een goede tip voor andere uitbaters die stappen willen zetten in toegankelijkheid. Een lunch hoef je mij niet aan te bieden, dan trek ik er meestal zelf op uit. Maar ontbijt en een avondmaal betekenen voor mij héél veel extra comfort. Want het is niet altijd vanzelfsprekend om ’s avonds ook nog eens een toegankelijk restaurant te vinden.”
Rolstoel- en familievriendelijk
Vero van Hoeve De Schapenkop herinnert zich Kirstens bezoek ook nog goed. “Haar komst viel in een kalmere periode voor ons”, vertelt ze. “Daardoor hadden we de tijd om Kirsten wat beter te leren kennen. Haar verhaal heeft ons allebei geïnspireerd. Kirsten reisde zelfstandig door heel Vlaanderen, terwijl iemand anders haar bagage en tweede rolstoel telkens naar de volgende bestemming bracht.”
In Ronse sliep Kirsten in de aangepaste kamer van Hoeve De Schapenkop. Die kreeg het toegankelijkheidslabel A+. Vero: “We vonden het altijd al belangrijk dat we iederéén een slaapplek konden aanbieden. Toen we de B&B in 2012 uitbreidden van 4 naar 7 kamers, beslisten we om die kans te grijpen en één kamer op het gelijkvloers volledig toegankelijk te maken.”
“We verhuren die kamer trouwens het hele jaar door”, gaat Vero verder. “Aan gasten met een beperking, maar net zo goed aan mensen die minder goed te been zijn. Eigenlijk sluit de kamer ook goed aan bij onze kindvriendelijke aanpak. We krijgen hier vaak hele families over de vloer. De toegankelijke kamer is dan meestal voor oma en opa. Die zijn ook blij met het extra comfort van bijvoorbeeld een stoeltje in de douche.”
Herbeleef Kirstens avontuur
Na het verblijf in Ronse reisde Kirsten – inclusief ommetje langs Frankrijk en de Belgische kust – door naar Watou, het kunstenfestival waar ze op een dag ook zelf als kunstenaar wil staan. Via deze video reis je mee in haar spoor, van Muizen tot Watou:
Intussen doorkruiste Kirsten al elke regio in Vlaanderen. Honderden toegankelijke vakantieverblijven liggen er verspreid over het hele gewest. Al blijft er veel ruimte voor meer, aldus Kirsten: “Zelfs ondanks mijn vroege voorbereiding en de prachtige inspanning van B&B Mettes, bleken 2 van mijn voorkeurskamers al gereserveerd. Laat die bijkomende toegankelijke verblijven dus maar komen!”