Jouw contactpersoon
Auteur: Tjerk Romkema
Camping of glamping?
Bijzonder overnachten is een trend die een kleine 10 jaar geleden zich op campings ontpopte en nu langzaam tot volwassenheid komt. Kampeerders zoeken een bijzondere ervaring, één die in het geheugen blijft hangen. We zien dat ook in de terreinrecreatie ‘camping ketens’ oprukken en vakantieparken, maar ook campings steeds vaker de overstap maken naar een volledig glamping park. Een ontwikkeling die je niet per sé hoeft te volgen maar die wel de concurrentie verscherpt.
Eén manier om je als camping te blijven onderscheiden en een passende doelgroep aan je te binden is met bijzondere accommodaties. Juist omdat de standaardisatie die bij ketens plaatsvindt daar geen ruimte voor biedt. Daarnaast lijkt deze ontwikkeling in Vlaanderen nog niet tot volwassenheid te zijn gekomen waardoor je nog bij kunt aansluiten.
Beleving en verhaal zijn van groot belang
Mogelijkheden voor bijzondere accommodaties zijn er volop. Kennis van de beleving die je doelgroep zoekt en aansluiting bij de sfeer die je als camping nastreeft is daarbij van belang. Beleving zit hem niet enkel in de accommodatie maar in ieder contact dat een gast heeft met jouw kampeerterrein, van bezoek aan de website tot het uitzwaaien bij de poort.
Nichecampings spelen volop in op deze beleving en de nieuwe generatie kampeerders verwacht een memorabele sfeer gewoon. Dat vraagt ook om een andere inrichting van accommodaties. Een standaard stacaravan of chalet voldoet niet meer.
Voor het ene kampeerterrein betekent dat investeren in accommodaties die zich onderscheiden in luxe en comfort in een outdoor omgeving terwijl de andere camping juist de focus legt op bijzondere back2basic ervaringen, of themaovernachtingen. Het moet altijd in het totale plaatje passen. Ik selecteerde negen bijzondere accommodaties op campings die een inspiratie kunnen zijn:
2. Rioolbuis
Slapen in een rioolbuis. Op Camping Buytenplaats Suydersee kan dat. Dit is echt een accommodatie gericht op beleving. De inrichting van de rioolbuis, met een doorsnee van een kleine 4 meter, is basic. Gasten overnachten in de rioolbuis voor de ervaring, om op een volgende verjaardag te kunnen vertellen: “Weet je wat ik heb gedaan….”. Daarnaast heeft het voor de camping veel lokale en landelijke publiciteit opgeleverd en een verlenging van het seizoen.
5. Yurt, Tipi of Bell tent
Kamperen onder tentdoek blijft voor een deel van de kampeerders het enige ‘echte’ kamperen. Maar ook zij zoeken sfeervolle comfortabele alternatieven. Een tipi, yurt of bell tent bieden deze. De Bell tenten van het kleinschalige Cowcooning bij Huldenberg, de Yurt op Camping La Semois spelen hierop in. Ze bieden allen een mooie combinatie van comfort en beleving.
8. Indoor camping
Een andere optie om het seizoen van jouw camping te verlengen of eigenlijk om te zetten naar een volledig jaar is het toevoegen van een ‘indoor camping’. Een concept dat de laatste jaren aan de weg timmert. Het Treck Hostel in Gent is België één van die trendsetters. Maar elders in Europa zien we deze ‘campings’ met bijzondere caravans of campers ook op meer rurale plaatsen, vaak wel in de buurt van grotere steden, naar voren komen. Zoals bijvoorbeeld in een boerenstal.
Mogelijkheden genoeg, zorg voor een match
Qua bijzondere accommodaties onderscheid je je als camping niet meer met enkel safaritenten. Maar juist het aanbieden van bijzondere accommodaties die passen bij de beleving van jouw camping én doelgroep werkt versterkend voor het onderscheidend vermogen. Dat wil echter niet zeggen dat je altijd nieuwe accommodaties nodig hebt. Ook het opnieuw aankleden van de oude stacaravans als retro pipowagen of de safaritenten in aankleding een thema meegeven kan voor onderscheidende vermogen zorgen. Waarmee je niet alleen de bezettingsgraad van jouw accommodaties kunt verhogen, maar door de aanzuigende werking die van het hele terrein.
Auteur: Tjerk Romkema is marketeer, docent, trendwatcher en hoofdredacteur van Kampeermeneer.nl. Het grootste online kampeermagazine van de Benelux. Hij kampeert al zijn hele leven en schrijft en adviseert over trends en inspiratie in de kampeerwereld voor kampeerders en campingeigenaren.