Glamping = beleving! 9 onverwachte ‘glamping’ accommodaties

yurt

Jouw contactpersoon

Met een standaard huisje, safaritent of stacaravan kun je je als camping tegenwoordig niet meer onderscheiden. Kampeerders en zeker glamping gasten kiezen steeds vaker voor beleving. Ook een overnachting is een ervaring. Steeds meer campings spelen hierop in door bijzondere overnachtingsmogelijkheden aan te bieden. Maar waarmee kun je je nu onderscheiden of inspelen op die gezochte ‘beleving’?

Auteur: Tjerk Romkema

 

Camping of glamping?

Bijzonder overnachten is een trend die een kleine 10 jaar geleden zich op campings ontpopte en nu langzaam tot volwassenheid komt. Kampeerders zoeken een bijzondere ervaring, één die in het geheugen blijft hangen. We zien dat ook in de terreinrecreatie ‘camping ketens’ oprukken en vakantieparken, maar ook campings steeds vaker de overstap maken naar een volledig glamping park. Een ontwikkeling die je niet per sé hoeft te volgen maar die wel de concurrentie verscherpt.

Eén manier om je als camping te blijven onderscheiden en een passende doelgroep aan je te binden is met bijzondere accommodaties. Juist omdat de standaardisatie die bij ketens plaatsvindt daar geen ruimte voor biedt. Daarnaast lijkt deze ontwikkeling in Vlaanderen nog niet tot volwassenheid te zijn gekomen waardoor je nog bij kunt aansluiten.

Beleving en verhaal zijn van groot belang

Mogelijkheden voor bijzondere accommodaties zijn er volop. Kennis van de beleving die je doelgroep zoekt en aansluiting bij de sfeer die je als camping nastreeft is daarbij van belang. Beleving zit hem niet enkel in de accommodatie maar in ieder contact dat een gast heeft met jouw kampeerterrein, van bezoek aan de website tot het uitzwaaien bij de poort.

Nichecampings spelen volop in op deze beleving en de nieuwe generatie kampeerders verwacht een memorabele sfeer gewoon. Dat vraagt ook om een andere inrichting van accommodaties. Een standaard stacaravan of chalet voldoet niet meer.

Voor het ene kampeerterrein betekent dat investeren in accommodaties die zich onderscheiden in luxe en comfort in een outdoor omgeving terwijl de andere camping juist de focus legt op bijzondere back2basic ervaringen, of themaovernachtingen. Het moet altijd in het totale plaatje passen. Ik selecteerde negen bijzondere accommodaties op campings die een inspiratie kunnen zijn:

zeilboot op het droge

1. Zeilboot op het droge

In Noord-Nederland ligt niet ver van verschillende meren ligt Camping Fraai. Deze kleinschalige camping heeft al verschillende zigeunerwagens en retro caravans in de verhuur en sinds kort ook een ingegraven sfeervol ingerichte kajuitzeiljacht met uitzicht op de vijver. Deze accommodatie past perfect bij de omgeving en de plaatsing ‘in’ het land beperkt het onderhoud en zorgt voor een flinke knipoog.

tiny house

4. Tiny house van wikkelkarton, luxe of in een zeecontainer

Tiny houses schieten als paddenstoelen uit de grond op campings en vakantieparken. Dat is niet voor niks. Deze vorm van glamping is populair en kan ook in het laagseizoen zorgen voor extra omzet. Ook hierbij geldt dat beleving een belangrijke factor is in de huurwensen van gasten. In Nederland zijn de circulaire en modulaire wikkelhouses populair en zien we ook de stoere zeecontainer houses oppoppen. Maar ook in België ontwikkelen de tiny house parken zich in rap tempo zoals het Nutchel park bij Luik of de zelfvoorzienende Slow Cabins met wisselende locatie zijn hier een voorbeeld van.

7. Een Struisvogel caravan, da’s pas echt bijzonder

Ook oldtimer vervoersmiddelen steken steeds vaker hun kop op, op campings. Een dubbeldekker bus, een retrocamper, een tram of zelfs een vliegtuig of struisvogelcaravan. Hieruit blijkt dat creativiteit wordt gewaardeerd. De meeste van deze creatieve accommodaties kunnen tarieven in rekening brengen waar menig middenklasse hotel jaloers van wordt.

rioolbuis logies

2. Rioolbuis

Slapen in een rioolbuis. Op Camping Buytenplaats Suydersee kan dat. Dit is echt een accommodatie gericht op beleving. De inrichting van de rioolbuis, met een doorsnee van een kleine 4 meter, is basic. Gasten overnachten in de rioolbuis voor de ervaring, om op een volgende verjaardag te kunnen vertellen: “Weet je wat ik heb gedaan….”. Daarnaast heeft het voor de camping veel lokale en landelijke publiciteit opgeleverd en een verlenging van het seizoen.

yurt

5. Yurt, Tipi of Bell tent

Kamperen onder tentdoek blijft voor een deel van de kampeerders het enige ‘echte’ kamperen. Maar ook zij zoeken sfeervolle comfortabele alternatieven. Een tipi, yurt of bell tent bieden deze. De Bell tenten van het kleinschalige Cowcooning bij Huldenberg, de Yurt op Camping La Semois spelen hierop in. Ze bieden allen een mooie combinatie van comfort en beleving.

indoor camping

8. Indoor camping

Een andere optie om het seizoen van jouw camping te verlengen of eigenlijk om te zetten naar een volledig jaar is het toevoegen van een ‘indoor camping’. Een concept dat de laatste jaren aan de weg timmert. Het Treck Hostel in Gent is België één van die trendsetters. Maar elders in Europa zien we deze ‘campings’ met bijzondere caravans of campers ook op meer rurale plaatsen, vaak wel in de buurt van grotere steden, naar voren komen. Zoals bijvoorbeeld in een boerenstal.

boomhut buiten westerbergen

3. Boomhut

Slapen in een boomhut is de droom van ieder kind en ook voor volwassenen blijft het iets magisch. Een boomhut bouwen op je camping is een behoorlijke onderneming, die je om ook aan alle veiligheidsregels te kunnen voldoen het beste met professionals oppakt. Boomhutten zijn er van basic tot zeer luxe met eigen sauna en hottub. Bijvoorbeeld het park in de Vlaamse gemeente Retie. Daar bouwen Karen en Bram aan hun boomhut glampingpark Treelodge met enkel boomhutten gericht op natuurbeleving en exclusiviteit.

6. Hangmat plek

De tegengestelde ontwikkeling van glamping is bamping, ook wel bushcraft. Kamperen met zo weinig mogelijk voorzieningen. Ook deze groep is groeiende. Hier is de ervaring juist die van terug naar de basis. Om ook deze groep kampeerders een plek te geven op de camping richten campings speciale hangmatplekken in, reserveren een stuk bos voor hen of verhuren zelf waterdichte hangmatten. Bij Camping Maka hebben ze hier een aantal plekken voor ingericht.

daktent

9. Daktent kamperen

Nog een manifestatie van de back to basic kampeertrend is de opkomst van het daktent kamperen. Hoog slapen onder tentdoek, met een safarigevoel. Verschillende campings spelen hier slim op in door ook deze ‘daktenten’ als verhuuraccommodatie aan te bieden.

Mogelijkheden genoeg, zorg voor een match

Qua bijzondere accommodaties onderscheid je je als camping niet meer met enkel safaritenten. Maar juist het aanbieden van bijzondere accommodaties die passen bij de beleving van jouw camping én doelgroep werkt versterkend voor het onderscheidend vermogen. Dat wil echter niet zeggen dat je altijd nieuwe accommodaties nodig hebt. Ook het opnieuw aankleden van de oude stacaravans als retro pipowagen of de safaritenten in aankleding een thema meegeven kan voor onderscheidende vermogen zorgen. Waarmee je niet alleen de bezettingsgraad van jouw accommodaties kunt verhogen, maar door de aanzuigende werking die van het hele terrein.

pipo wagen


Auteur: Tjerk Romkema is marketeer, docent, trendwatcher en hoofdredacteur van Kampeermeneer.nl. Het grootste online kampeermagazine van de Benelux. Hij kampeert al zijn hele leven en schrijft en adviseert over trends en inspiratie in de kampeerwereld voor kampeerders en campingeigenaren.