Jouw contactpersoon
Overzicht 2020
In 2019 maakten de buitenlandse aankomsten 55% van alle toeristische aankomsten in Vlaanderen uit. Dit komt neer op ongeveer 7,8 miljoen aankomsten. Vanaf half maart 2020 stort dit deel van de toeristische sector volledig in. Vanaf half juni 2020, wanneer de coronaregels stilaan versoepelden, zagen we opnieuw toeristische reizigers naar Vlaanderen komen. Maar de onduidelijkheid van de regels, het voortdurend wijzigen van de voorzorgsmaatregelen en vooral het feit dat elk land zelf maatregelen bepaalt en naar goeddunken aanpast, ontmoedigt toch veel buitenlandse reizigers om in het buitenland op vakantie te gaan. Eind oktober onderging Europa een 2e Coronagolf die opnieuw voor strengere maatregelen zorgde.
We zien in de zomer van 2020 dan ook vooral een opflakkering van binnenlandse reizen. Door het stijgende aantal coronabesmettingen in Antwerpen en Brussel, werden er eind juli opnieuw verstrengde maatregelen ingesteld. Het spreekt voor zich dat die extra maatregelen het reizen naar deze gebieden niet ten goede kwam. Daarnaast zorgden stijgende coronacijfers vanaf juli in heel Europa voor een tempering van de boekingen én voor een toename van de annulaties. Doorgaans zijn de aankomsten in de provincie Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de zomer goed voor bijna de helft van de buitenlandse aankomsten van de volledige zomer.
Voor 2020 daalden de buitenlandse aankomsten met 73%, en strandde het aantal buitenlandse aankomsten op 2 miljoen. De binnenlandse markt vult de leegte van de uitblijvende buitenlandse bezoeker niet. Uit de onderzoeken naar het reisgedrag van de Belgen afgelopen zomer, bleek dat veel Belgen hun reisplannen niet hebben uitgevoerd maar niet voor een alternatief dichterbij huis gegaan zijn en thuis bleven. Er treedt dus weinig substitutie op. De binnenlandse aankomsten dalen met -49% tot 3,4 miljoen voor heel 2020. In totaal daalden de aankomsten met -62% tot 5,4 miljoen.
Herstel op lange termijn
De Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) schat de daling in 2020 van de internationale aankomsten wereldwijd op meer dan 70%. De European Travel Commission (ETC) berekende dan weer op basis van gegevens van Euromonitor, dat deze daling voor de EU rond de 66% ligt. Hierbij wordt alleen rekening gehouden met de pandemie. Zowel UNWTO als ETC voorspellen dat het tot 2024 zal duren, alvorens de cijfers opnieuw het niveau van 2019 bereiken.
Voor Vlaanderen verwachten we een herstel van de buitenlandse aankomsten tegen 2025-2026. Een belangrijke reden hiervoor is dat veel vliegverbindingen hersteld moeten worden. De kans dat dit van de ene op de andere dag gebeurt, is klein. Het gevolg is dat de mogelijkheid om te reizen zich ook pas geleidelijk aan opnieuw zal herstellen. Een 2e reden is het feit dat Vlaanderen bij de buitenlandse toeristen eerder gekend staat als een stedelijke bestemming. Het grootste deel van de buitenlandse toeristen komt naar onze kunststeden. Door de pandemie zijn steden momenteel minder populair, mensen zoeken nu meer de rust op dan vroeger. Daarnaast is Vlaanderen ook sterk afhankelijk van het business-segment dat een moeilijker herstel kent dan de vakantiemarkt. Ten slotte moet het consumentenvertrouwen hersteld worden.
In bovenstaande grafiek staan 2 mogelijke herstelscenario’s.
Bij scenario 1 gaan we uit van een stijging van het aantal buitenlandse aankomsten in 2021 ten opzichte van 2020 en een sterke rebound in het 2e en 3e kwartaal van 2022, waarbij mensen volop opnieuw gaan reizen. Op die manier komen we in 2025 opnieuw op het pre-corona niveau van 2019.
In scenario 2 daalt het aandeel buitenlandse aankomsten in 2021 nog verder. De trage verspreiding van het vaccin en de nieuwe varianten zorgen ervoor dat men nog vaak op zeker wil spelen en in eigen land blijft. Men verwacht in 2022 door de heropening van de long-haul bestemmingen een sterke stijging in reizen naar exotische bestemmingen, waardoor Vlaanderen in 2022 trager hersteld dan de UNWTO verwacht. Daarnaast zijn er het gedaalde consumentenvertrouwen en de heropstart van de reisinfrastructuur die voor een vertraging in het herstel zullen zorgen, waardoor we in 2026 het niveau van 2019 bereiken
De binnenlandse aankomsten zullen zich sneller herstellen. Hier verwachten we in 2024 opnieuw op het niveau van 2019 te zijn.
Gebruikte bronnen: ETC Quarterly Report Q2, UNWTO barometer, september 2021