Overnachtingsgegevens doorgeven als jeugdverblijf

Jeugdverblijven zijn verplicht om enkele gegevens over hun overnachtingen door te geven.
Basisregister Vlaams logiesaanbod

Jouw contactpersoon

In een jeugdverblijf moeten per jaar minstens 70% van het aantal overnachtingen gebeuren door georganiseerde jeugdgroepen. Deze georganiseerde groepen van jongeren tot en met 30 jaar verblijven in het jeugdverblijf in het kader van jeugdwerk, onderwijs, cultuur, sport of jeugdhulpverlening. Om dit te controleren zijn jeugdverblijven verplicht enkele cijfers over hun overnachtingen bij te houden en door te geven.

Je overnachtingsgegevens via de online module doorgeven

Jeugdverblijven die zijn aangesloten bij de boekingscentrale van Centrum voor Jeugdtoerisme (CJT) hoeven zelf niets te doen. Hun overnachtingsgegevens worden automatisch via deze boekingscentrale doorgegeven.

Andere jeugdverblijven kunnen hun overnachtingsgegevens eenvoudig online doorgeven via jeugdverblijven.be. Voor verdere vragen hierover kan je terecht bij CJT via ondersteuning@cjt.be of 09 210 57 75.

Hoe gebruik je de online statistiekmodule?

Via CJT (Centrum voor Jeugdtoerisme) krijg je een gebruikersnaam (login) en wachtwoord voor de beheerpagina. Op die pagina kan je de gegevens van je verblijf aanpassen, een bezettingskalender bijhouden, reserveringen ontvangen en ook overnachtingsgegevens bijhouden. Via de online module houd je de overnachtingsgegevens bij per verblijf - ook als de gebouwen zich op hetzelfde adres bevinden. 

De overnachtingsgegevens die je via het online portaal bijhoudt, worden elke maand automatisch doorgestuurd naar Toerisme Vlaanderen en Statbel.

Opgelet: Uitbaters van niet-erkende jeugdverblijven kunnen geen gebruik maken van deze module en moeten hun gegevens maandelijks doorgeven via het papieren formulier.
 

Je overnachtingsgegevens via het formulier doorgeven

Wanneer je de online module niet kan of wil gebruiken, kan je maandelijks je overnachtingscijfers ook op papier doorgeven aan Toerisme Vlaanderen en Statbel. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier. Bezorg dit aan Toerisme Vlaanderen en Statbel via e-mail of per post.

Formulier maandelijkse overnachtingsgegevens van een jeugdverblijf
  • Als je het hele jaar door accommodatie verhuurt, geef je voor elke maand de overnachtingsstatistieken door. Wacht niet tot het einde van het jaar om de formulieren door te geven - je doet dit best elke maand.
  • Als je alleen tijdens de zomermaanden verhuurt, dan mag je de gegevens aan het einde van die periode doorsturen.
  • Als je in sommige maanden geen overnachtingen hebt of gesloten bent, moet je ook voor die maanden een formulier doorsturen. Zo vermijd je dat je op het einde van het jaar de ontbrekende gegevens nog moet aanvullen. In dat geval:
    • vul je het cijfer '0' in bij het totale aantal overnachtingen.
    • kan je 1 formulier gebruiken voor meerdere maanden waarin er geen overnachtingen zijn. Als je meerdere verblijven hebt op één adres, dan mag je de overnachtingsstatistieken samen doorgeven - op voorwaarde dat de verblijven hetzelfde jeugdlabel hebben.

Vermeld altijd duidelijk over welke verblijven het gaat door de naam of dossiernummers op het formulier aan te duiden.