Ambassadeursonderzoek 2023

Ontdek de belangrijkste resultaten van het ambassadeursonderzoek dat Toerisme Vlaanderen in 2023 liet uitvoeren en download het rapport.
Een man en een vrouw wandelen in de stad

Jouw contactpersoon

Hoe denken Vlamingen en Brusselaars zelf over het toeristische potentieel van hun regio? En wat zijn volgens hen de belangrijkste trekpleisters en andere troeven van Vlaanderen en Brussel? Deze en nog veel meer vragen legden we voor aan 1 500 Vlamingen en Brusselaars. De antwoorden bundelden we in het Ambassadeursonderzoek 2023.

Resultaten in de kijker

  • 1 op de 4 Vlamingen en Brusselaars zou Vlaanderen sterk aanbevelen als toeristische bestemming aan buitenlandse reizigers. Vooral de 55+’ers zijn trotse ambassadeurs van Vlaanderen.
  • De historische steden worden dit jaar opnieuw genoemd als de belangrijkste toeristische troef van Vlaanderen. Ook de Vlaamse producten en gerechten, gastronomie, de Belgische biercultuur en Erfgoed van de Eerste Wereldoorlog komen naar voor als sterke troeven.
  • Alle Nationale Parken en Landschapsparken worden door bezoekers zeer goed beoordeeld. Niet alle parken zijn echter al gekend bij een breed publiek.
  • Frieten, chocolade en bier blijven de culinaire producten waar de Vlaming het meest trots op is. Daarnaast scoren ook de grijze Noordzeegarnaal en witloof erg goed. 

Download het ambassadeursonderzoek 2023

2023 Rapport Toerisme Vlaanderen Ambassadeurschap

Waarom dit ambassadeursonderzoek?

Het was de bedoeling om zicht te krijgen op de mate waarin Vlamingen en Brusselaars zelf toeristische ambassadeurs zijn van hun regio. Daarvoor organiseerden we in 2023 een online enquête bij 1 500 inwoners. De antwoorden geven inzicht in hoe inwoners Vlaanderen zien en welke activiteiten en plekken ze zouden aanraden aan toeristen.