Jouw contactpersoon
De realisatie van het interdisciplinair centrum Vesalius maakt deel uit van het relanceplan voor de toeristische sector van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. In totaal investeert de Vlaamse Regering 6 miljoen euro in Vesalius, waarvan 1,4 miljoen euro via Toerisme Vlaanderen.
“We streven naar een kwalitatief, duurzaam en gevarieerd Vlaanderenbreed aanbod aan congresvoorzieningen en sterke lokale expertise die een meerwaarde biedt aan congresorganisatoren en deelnemers. Het Vesaliusproject in Leuven zal mee helpen bouwen aan een Vlaanderen dat bekend zal staan als de bestemming bij uitstek voor het organiseren van impact- en belevingsvolle congressen en waar de link met ons erfgoed heel goed tastbaar wordt.”
Vesalius komt in het Helleputte-auditorium, een voormalig anatomisch theater dat het startpunt vormt om bezoekers aan te trekken en te verleiden om zich verder te verdiepen. Vesalius wordt opgebouwd rond een digitale en interactieve display van het menselijk lichaam. Maar er zal ook ruimte zijn om kennis te maken met de figuur én Vlaamse Meester Andreas Vesalius als uithangbord, grondlegger van de moderne anatomie en ambassadeur met een wereldwijde impact.
Vesalius is een gezamenlijk initiatief van KU Leuven en UZ Leuven en wordt een interdisciplinair centrum rond wetenschap, zorg en samenleving. De samenhang tussen deze 3 domeinen wordt tastbaar gemaakt met verhalen en presentaties over het lichaam, van geboorte tot dood. Zo neemt Vesalius het publiek mee op een ontdekkingsreis naar kruisbestuivingen in de wereld van gezondheid en ziekte, wetenschap en innovatie, zorg en levenskwaliteit. Daarbij is er steeds aandacht voor de link met de actualiteit en de maatschappelijke relevantie.
Vesalius wil een betekenisvolle plek zijn waar naast het KU Leuven personeel, de studenten en alumni vooral ook toeristen uit binnen- en buitenland welkom zijn en verbinding kunnen maken met de bewoners van Leuven en daarbuiten. Het project werkt toe naar de viering van 600 jaar KU Leuven in 2025 en wil in de eerste plaats inzicht versterken door een breed, divers, Vlaams en internationaal publiek in contact te brengen met de interactie tussen wetenschap, zorg en samenleving. Daarnaast is het ook de bedoeling om de evoluties in de kennis van en omgang met het menselijk lichaam van conceptie tot ontbinding op een aantrekkelijke manier te presenteren. En ten slotte is er ook ruimte voor dialoog tussen medici, patiënten, zorgverstrekkers, waarbij Vesalius een katalysator is voor een constructief gericht maatschappelijk debat.