We are back! Onder die leuze zette iedere gastronomieliefhebber de 12de editie van Jong Keuken-geweld al in oktober 2022 met fluostift in zijn of haar agenda. Maar vanaf 1 maart is het dan eindelijk echt zover: jongeren koken weer voor jongeren. Jong Keukengeweld heeft dan ook als voornaamste doel jong, Vlaams culinair toptalent in de kijker te zetten.
"De liefde van de Vlaming gaat nog steeds door de maag en die lust al dat lekkers van ons onstuimig culinair talent wel. Proeven van Vlaamse gastronomie, lokale producten waarderen en de zintuigen prikkelen, dat is Jong Keukengeweld. En deze nieuwe jonge garde heeft er zin in om ons terug met open armen te ontvangen en smakelijk in de watten te laten leggen.”
De imagocampagne wordt wegens groot succes voortgezet. De organisatie van het initiatief is opnieuw in handen van Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen.
Jong Keukengewat?
Jong Keukengeweld verenigt topchefs niet ouder dan 35 jaar die de Vlaamse gastronomie belichamen en tot bij jongeren brengen. Hoe doen ze dat? Door voor perfectie te gaan zonder gepolijst te zijn. Door ongeacht de omstandigheden toch de lekkerste gerechten te bereiden. Door gewoon datgene te doen wat ze voor ogen hebben, dat is wat Jong Keukengeweld-chefs drijft.
Chefs die wilden deel uitmaken van het Jong Keukengeweld-collectief konden zich tot halverwege de maand oktober kandidaat stellen. Vervolgens kregen alle kandidaten anoniem bezoek van de vakjury, die hun culinaire prestaties beoordeelde. Uit die beoordeling is een collectief van 54 toptalenten voortgekomen. Elke Jong Keukengeweld-chef 2023 heeft iets uniek: zo durft chef Lawrence van De Kleinen Bistro zonder verpinken de Brugse zot naast de filet d’Anvers te serveren, en creëert chef Bodi van Ukiyo dan weer heel unieke Frans-Japanse smaakcreaties in het oude pastorijgebouw in Stekene.
Op de planning voor 2023
Het Jong Keukengeweld-collectief staat de hele editie lang rechtstreeks met elkaar in contact. Zeker tijdens de maanden maart en oktober, waarin de jongerenacties plaatsvinden die aan 18 tot en met 30-jarigen de kans geven om aan een zeer aantrekkelijk tarief te genieten van een driegangenmenu.
“De jongerenactie van Jong Keukengeweld toont dat Vlaanderen zeker niet moet inboeten aan culinair talent tegenover Italië, Frankrijk of Mexico” , zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Al verlaagt het natuurlijk ook gewoon de drempel om eens voor een hoger gecategoriseerd restaurant te kiezen, zeker voor jongeren. Op die manier werven we steeds meer jonge ambassadeurs en dat heeft de sector op dit moment broodnodig.”