[site:contact-block-title]
Het behoud van biodiversiteit is van levensbelang voor de mens. Het bezoekerscentrum Lieteberg en gemeente Zutendaal hebben daarom grote ambities. Ze willen doorgroeien tot hét belevingscentrum voor biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen en de Euregio.
Vandaag is bezoekerscentrum Lieteberg één van de grote publiekstrekkers als toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Vooral het Blotevoetenpad, het eerste en meest verrassende in Vlaanderen, is erg populair. Samen met het insectenmuseum Entomopolis en de Vlinderkoepel, waar inheemse vlinders gekweekt worden, trekt het bezoekerscentrum Lieteberg jaarlijks 130 000 tot 150 000 bezoekers.
Klaar voor de toekomst
Om in de toekomst 200 000 bezoekers te kunnen onderdompelen met een all-weather aanbod rond biodiversiteit werd een uitbreiding van de bestaande infrastructuur noodzakelijk. De werkzaamheden, die eind september 2023 van start gaan, omvatten de uitbreiding van de balie en ontvangstruimte, de toevoeging van een multifunctionele zaal, het integreren en uitbreiden van de sanitaire voorzieningen en de vernieuwing van de cafetaria en kantoorruimtes.
Het gebouw krijgt een beter aanzicht naar de buitenkant van de site. Door het opentrekken van de voorgevels voelen bezoekers zich nog meer welkom en krijgen ze meteen een goed zicht op de boeiende activiteiten van het bezoekerscentrum.
Een opwindend nieuw hoofdstuk begint voor het Bezoekerscentrum Lieteberg, gelegen in het prachtige hart van de natuur. Vandaag markeren we de aanvang van de langverwachte verbouwingswerkzaamheden die zullen leiden tot de transformatie van dit centrum tot een bloeiend Euregionaal Centrum voor Biodiversiteitsbeleving.
Over de grenzen
Op donderdag 28 september gaf Vlaams Minister van Toerisme, Zuhal Demir het officiële startschot van deze uitbreidingswerken op onze “LieteWerf”. Gelijktijdig start ook een studiebureau met het ontwerp voor de herinrichting van de bestaande expositieruimtes met een beschikbare oppervlakte van 600m². In de nieuwe interactieve tentoonstelling over de lokale biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen, zal, zowel binnen als buiten, beleving centraal staan.
Zo willen Bezoekerscentrum Lieteberg en Gemeente Zutendaal niet alleen inzetten op educatie en bewustwording, maar ook herinneringen creëren en zo tegemoet komen aan de veranderende verwachtingen van de bezoekers. Door samen te werken met partners zoals terreinbeheerders, wetenschappelijke en overheidsinstellingen en experts op het gebied van biodiversiteit, ecologie en technologie, willen ze een boeiende en diepgaande leerervaring creëren voor alle leeftijden.
De ambitie is om niet alleen de lokale gemeenschap te bedienen, maar ook een brug te slaan tussen regio's en over grenzen heen. Het Euregionale karakter van het centrum zal zorgen voor een brede uitwisseling van kennis en perspectieven over biodiversiteit en natuurbehoud.
Dirk Smits, Schepen van Toerisme Gemeente Zutendaal en Voorzitter EVA Lieteberg:
We zijn verheugd om deze opwindende fase van ontwikkeling in te gaan. Met de steun van onze partners, belanghebbenden en enthousiaste bezoekers, streven we ernaar om een toonaangevend centrum te worden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert tot actie ter ondersteuning van onze natuurlijke wereld.
Pittige uitdaging
De verbouwingswerkzaamheden zullen naar verwachting 1 jaar duren en worden mogelijk gemaakt door de gulle financiële steun van Toerisme Vlaanderen. Het Bezoekerscentrum Lieteberg blijft tijdens de renovatieperiode toegankelijk voor het publiek.
Ook tijdens de verbouwingen blijven we onze bezoekers boeiende ervaringen aanbieden. Daarom opent eind september in het insectenmuseum “Entomopolis” de tijdelijke tentoonstelling “De Vlinderschatkamer”.
Sofie Wyns, Coördinator Bezoekerscentrum Lieteberg:
Het wordt een pittige uitdaging voor het team Lieteberg, want tijdens de werken blijft ons bezoekerscentrum open voor publiek. Tegelijkertijd kijken we er als team enorm naar uit om samen deze transformatie naar dé biodiversiteitspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen te kunnen realiseren zoals wijlen directeur Wim Tollenaers het heeft gedroomd en uitgedacht.