In West- en Oost-Vlaanderen bestaan specifieke instrumenten om het toeristisch onthaal kwalitatief op te waarderen en te innoveren.

West-Vlaanderen: het Q-label

Westtoer biedt West-Vlaamse toeristische actoren een kwaliteitstraject aan dat leidt tot de toekenning van het Q-label. Het traject is toegankelijk voor onthaalcentra, attracties, bezoekerscentra en musea, logies, restaurants en cafés.

Tijdens een korte opleiding (3 halve dagen) wordt eerst ingegaan op wat de beleving van de bezoeker bepaalt. Hoe ervaart de gast een bezoek aan je organisatie? Wat is belangrijk en waarom? Praktische tools en meetinstrumenten stellen deelnemers in staat om alles in kaart te brengen en de tevredenheid te meten.

Na de opleiding volgen er 3 halve dagen individuele begeleiding door een coach, helemaal op maat. De coach komt langs, begeleidt, biedt hulp waar nodig en helpt deelnemers bij het klaarstomen van een groeiplan. Dit groeiplan wordt op het einde van het traject ingediend en beoordeeld.

Bij positieve evaluatie van het ingediende groeiplan en een mystery visit behaal je het Q-label.

Lees meer over het Q-label van West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen: de decentrale aanpak

Toerisme Oost-Vlaanderen startte in 2017 met de uitbouw van een decentraal onthaalnetwerk. Professioneel wegwijs maken en gastvrij ambassadeurschap staan daarbij voorop.

Bij Toerisme Oost-Vlaanderen kan je ook intekenen op een interessant mystery visit-pakket inclusief coaching na het eerste bezoek. 

Lees meer over het mystery visit-pakket van Oost-Vlaanderen