Congres 'Bestemming erfgoed: in gesprek met de plek'

gezicht met erfgoedelementen

Wat is de rol van ‘de plek’ en hoe bepaalt die onze beleving van erfgoed? Op 26 en 27 oktober 2023 brengen we de erfgoed- en toerismesector samen tijdens een tweedaags congres en gaan we met professionals, academici, erfgoedbeheerders en beleidsmakers op zoek naar antwoorden. 

Datum?

donderdag 26 oktober 2023 9u00 - vrijdag 27 oktober 2023 17u00

Locatie?

Centrum
2000Antwerpen
België
Bekijk routebeschrijving

Elke dag komen we bewust of onbewust in aanraking met erfgoed. Erfgoed wekt bepaalde belevingen op bij bewoners en bezoekers. Waar dit erfgoed zich bevindt, speelt daarbij een belangrijke rol. Sommige plekken zijn authentiek, andere zijn hun betekenis kwijtgeraakt, ontoegankelijk geworden of herdoopt tot iets nieuws. 

Het congres ‘Bestemming Erfgoed – in gesprek met de plek’ verkent de mogelijkheden om plekken ten volle te laten beleven. Hoe maak je bezoekers bewust van de betekenis van de plek? Wat met (onroerend) erfgoed dat niet meer in situ wordt bewaard? Hoe laat je een verdwenen plek her(be)leven? Wat is de toegevoegde waarde van immaterieel erfgoed bij de beleving van een plek? Hoe houd je een erfgoed interessant? Met zintuiglijke ervaringen?  

Verwachtingen rond erfgoedbestemmingen verschillen naargelang de doelgroep. Zien buitenlandse toeristen Vlaams erfgoed anders dan buurtbewoners? Hoe betrek je de lokale gemeenschap? Wensen bezoekers enkel beleving of ook authenticiteit en educatie? Hoe kan cultuurtoerisme erfgoed versterken en leiden tot cultuurparticipatie? 

Duurzaam erfgoedtoerisme zoekt een evenwicht tussen de toeristische beleving, het bewaren van erfgoed en de meerwaarde voor de lokale bevolking. Dat kan soms leiden tot conflicten waarbij de plek, de beleving en de betekenis onder druk komen te staan. Wanneer ontpopt erfgoed zich als een duurzame en aantrekkelijke bestemming waarover mensen zich blijven verwonderen? Hoe kan die beleving bijdragen tot erfgoedbehoud? En hoe bewaak je de draagkracht van erfgoed?  

Al deze vragen en nog zoveel meer komen aan bod tijdens dit interactief congres met internationale en Nederlandstalige sprekers. Naast een reeks plenaire lezingen is er ruimte voor debat en bezoek aan inspirerende voorbeelden. Wij zijn gepakt en gezakt voor een boeiende reis doorheen de wereld van erfgoed. Jij ook? 

SVG

Programma

Duik in het gevarieerde programma van plenaire keynotes, interactieve sessies, een exclusieve preview in het MAS en belevingstrails.

SVG

Belevingstrails

Verken duurzaam erfgoedtoerisme tijdens één van de 10 belevingstrails

SVG

Praktische info

Ontdek alles over de locatie, inschrijvingen en meer

SVG

Presentaties

Het congres herbeleven? Dat kan! Verdiep je in de presentaties of herbekijk de keynotes.

SVG

Sprekers

Ontdek de bio's van de keynote sprekers en sessiebegeleiders.

SVG

Legacy: Durf dromen. Durf groot dromen.

Inspiratiebrochure voor de volgende stap in je erfgoedproject.

Het congres 'Bestemming erfgoed: in gesprek met de plek' is een initiatief van de Vlaamse overheid:
Toerisme Vlaanderen - Agentschap Onroerend Erfgoed - Departement Cultuur, Jeugd & Media