Jouw contactpersoon
Historische en nieuwe landmarks in de Westhoek
Het themajaar LANDSCAPES ontsluit de verhalen achter het aangrijpende herdenkingslandschap van de Westhoek waar kraters, bunkers, monumenten, begraafplaatsen velden en dorpen tekenen. Iconische sites en unieke landmarks die het landschap doorkruisen en het verleden tastbaar maken.
Minister van Toerisme Zuhal Demir en Voorzitter van Westtoer en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu woonden op zaterdag 29 april 2 projecten bij die – elk op hun eigen manier – een nieuwe laag toevoegen aan het landschap. Het themajaar LANDSCAPES brengt het verhaal over de Eerste Wereldoorlog op een meerstemmige en respectvolle, diverse en gelaagde wijze.
“Peace Bridge en Witnesses in the Landscape zijn 2 van de 25 projecten van het nieuwe themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields. Dat themajaar kijkt met een nieuwe blik naar het oorlogsverleden van de Westhoek en toont hoe de sporen van de geschiedenis vervlochten zijn met het landschap. Bezoekers gaan in dialoog met de omgeving en het verleden komt tot leven. Een verrijkende ervaring die niemand onberoerd laat, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
Witnesses in the Landscape: Their name liveth for evermore…
Wie de Westhoek doorkruist is ze zeker en vast al tegen gekomen: de alom gekende militaire begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) met hun Cross of Sacrifrice en Stone of Remembrance waar treffend Their Name Liveth For Evermore op staat gegraveerd.
Met het bijzondere project ‘Witnesses in the Landscape’ vertelt de CWGC vanuit hun Information Centre het verhaal achter 22 van deze begraafplaatsen. Van de grootste Britse militaire begraafplaats op Europese bodem: het impressionante Tyne Cot Cemetary met zijn 11957 doden, tot kleine ingetogen sites als Croonaert Chapel Cemetary, waar 75 doden herdacht worden. A
l sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog is de Commonwealth War Graves Commission (toen onder de naam Imperial War Graves Commission) gewijd aan het in stand houden en onderhoud van de Commonwealth militaire begraafplaatsen en zorgen zij er daadwerkelijk voor dat ‘Their Name Liveth For Evermore’. Een uniek project, gedragen door een wereldwijde organisatie met een aangrijpende missie.
Een nieuw baken van vrede
Ieper vredesstad krijgt er een nieuw baken van vrede bij: een harmonieuze combinatie van kunst, monument en architectuur. Een gedenkteken dat inspireert tot reflectie. Met de Peace Bridge wil ondernemer Robert Van Eygen van restaurant Pacific Eiland zijn bijdrage leveren aan zijn geliefde Ieper.
De Peace Bridge vormt de toegang naar het restaurant, maar is evenzeer dag en nacht publiek toegankelijk voor wie wandelt op de Ieperse vesten. Het vormt een krachtig, artistiek en meertalig brandpunt in de stad: een statement van universele verdraagzaamheid die de vredesboodschap van Ieper versterkt. Kunstenaar Brody Neuenschwander ontwierp de brug, hij integreerde het woord 'vrede' in de 86 talen die hier gesproken werden ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.
In de Westhoek zijn lokale ondernemers zeer sterk betrokken. Ondernemers zijn niet alleen sterk in hun vak maar hebben ook vaak een passie voor de geschiedenis van hun streek. Je krijgt niet alleen lekkers op je bord of een comfortabele hotelkamer maar ze vertellen je verhalen over de eerste wereldoorlog op de plek waar ze wonen, werken en kunnen getuigen over het belang van vrede. Een boodschap die vandaag de dag even belangrijk is als meer dan 100 jaar geleden.