Jouw contactpersoon
Station As groeit letterlijk uit van bekende toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen tot 'A Station' met beleving alom voor jong en oud(er).
Spoor tussen verleden en toekomst
Tom Seurs, burgemeester As:
Kies hoe je ’t zegt: als ‘Astation’ of op z’n Engels als ‘a station’ - een station. Keuze in wat je er gaat doen is er in ieder geval meer dan genoeg. Zowel het aanbod als het uitzicht van A Station zijn serieus opgewaardeerd. Het is een investering in de toekomst van het station én in de toekomst van As. Met de bedoeling bezoekers aan te trekken en hen hier op een actieve manier onder te dompelen in de natuur, cultuur en in het verrassende verleden van As.
Het nieuwe toeristische onthaal op de site is daar een 'sprekend' voorbeeld van. Het grote glazen gebouw met steigerhout en staal is een echte blikvanger die je op een hedendaagse manier meeneemt in het mijnverleden van Station As. Dankzij interactieve, digitale schermen kom je meer te weten over vroeger en nu. Liever de ouderwetse manier? Scheur zelf leuke doetips en routes af om mee te nemen en te beleven. Of stap in de 'belevingstrein', het oude treinstel dat aan het onthaalgebouw gekoppeld is. Via digitale toepassingen leer je op een speelse wijze van alles over het verleden van As, de omgeving en de natuur. Als kers op de taart maak je een treinrit doorheen de Asserse geschiedenis, waarbij je zelf als figurant aanwezig bent. Enkele andere oude treinwagons op de site kregen een heel hedendaags en kunstzinnig jasje. Kunstencollectief Haute Cuisine uit As laat er bezoekers proeven van kunstige tentoonstellingen en culturele activiteiten.
A Station: activiteiten & beleving alom
Vooral het grote aanbod aan nieuwe activiteiten moet nog meer publiek naar A Station lokken. Verrassende nieuwigheden zijn disc- en bosgolf. Een uniek bosgolfparcours te midden van de natuur brengt je langs maar liefst 15 holes, allemaal uitgewerkt in natuurlijke materialen, zoals een looping en brug in wilgen of een houten katapult. Een leuk alternatief is discgolf, een parcours met verschillende buckets (holes) waarin je met zo weinig mogelijk worpen een disc of frisbee moet gooien. Voor kinderen valt er op de vernieuwde stationssite extra veel te beleven dankzij de belevenisvolle Minitrein 2.0 mét nu ook mooie digitale beelden en een leuk dierenzoekspel. Of wat dacht je van een groot nieuw multispeeltoestel dat een voorbeeld zal zijn van toegankelijkheid? Rolstoelen en kinderwagens kunnen er vlot doorheen rijden zodat iedereen kan meespelen. Voor de iets grotere kinderen is er de real life horrorgame 'Demise of the Gricers' (De ondergang van de treinspotters). Dat is een videogame in het echt - speelduur tot 3 uur - waarbij je speelt tegen professionele acteurs op een opvallende locatie. Op en rond A Station uiteraard.
‘Bijzonder’ fietsverhuur
Tussen het nieuwe onthaal en het historische stationsgebouw vind je een stationsplein voor activiteiten en evenementen. Het stationsgebouw zelf is uitgebreid met een gezellig terras. Ook de fietsverhuur krijgt een upgrade tot ‘Bijzonder fietsverhuur’ met in het aanbod elektrische fietsen, tandems, een bakfiets en een fiets voor mindervaliden, … Iedereen moet As kunnen ontdekken per fiets. Dankzij een elektrische bakfiets voor gezinnen en een speciale duofiets voor personen met een beperking - in de breedste zin van het woord (lichamelijke beperking, dementie, …) - maakt het gemeentebestuur dat mogelijk. De fietskelder is uitgerust met oplaadpunten voor E-bikes. En voor alle fietsers die in As passeren, is er een fietsherstelpunt dicht bij het stationsgebouw. Voeg daar nog nieuwe naburige fietsroutes, zoals 'Fietsen tussen de terrils', en de Kolenspoor-fietsverbinding tussen A Station en stad Genk die volop in aanleg is, aan toe en je Asserse fietservaring is compleet. Ook een graffitiwandeling langs streetartkunst in de natuur is volop in de maak.
Investering van € 2,5 miljoen
As investeert € 2,5 miljoen in de nieuwe toekomst van Station As, waarvan een deel subsidie van de Vlaamse overheid en van het Grindcomité. Dat kan ik alleen toejuichen. Vlaanderen investeert mee, want het rendeert. Zoals Ignace Schops, een van de bezielers van het Nationaal Park Hoge Kempen en een wereldautoriteit op zijn terrein, ooit zei: ‘Als je één euro investeert in de natuur, krijgt de samenleving 10 euro terug.’ We stellen hier dus een goede daad. We versterken het Nationaal Park Hoge Kempen met een fantastische nieuwe toegangspoort en een trekpleister voor As.