Jouw contactpersoon
'Zeldzaam & Onmisbaar' (van 31 oktober 2023 tot 25 februari 2024) is een absolute must-see die de bezoeker meeneemt op een kunsthistorische wandeling langs parels uit Vlaamse collecties. Zo’n 35 grote en kleine musea, maar ook kerken, bibliotheken en particuliere verzamelaars geven de topstukken uit hun collectie tijdelijk in bruikleen. Stuk voor stuk werken die sinds 2003 zijn opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.
Het Vlaamse Topstukkendecreet zorgt ervoor dat topstukken die aan de criteria 'zeldzaam' en 'onmisbaar' voldoen, Vlaanderen niet zomaar mogen verlaten en dat ze zo goed mogelijk worden beschermd en bewaard. 2 audiogidsen, 1 voor volwassenen en 1 voor kinderen, nodigen de bezoekers uit om anders te kijken naar de topstukken en verrassen hen met grote en kleine verhalen.
Van rolsteen tot pop-art
De expo pakt uit met een kleine klepper van formaat. De 13 000 jaar oude gegraveerde rolsteen uit Museum De Kolonie in Lommel opent de expo en is meteen het oudste object op de Topstukkenlijst. Volgens experten gaat het zelfs om het oudste voorwerp in Vlaanderen dat door een mens is versierd. Van daar start een leerrijke trip door de kunstgeschiedenis die de bezoeker ook esthetisch zal verwonderen.
Middeleeuwse manuscripten, beroemde schilderijen van Van der Goes, Rubens, Jordaens, Ensor, Magritte en Bacon, beelden van Lucas Faydherbe en Henry Moore, een tekening van Michelangelo (de enige van Vlaanderen), maar ook kostbaar zilver, een aardglobe van Mercator en een zeldzaam meubel van Pierre Gole, de meubelmaker van de Franse koning Louis XIV, laten de bezoekers niet onberoerd. Het jongste werk van de tentoonstelling is ‘Great American Nude #45’ van Tom Wesselmann uit de Amerikaanse pop-art van 1963.
Ook verschillende gerestaureerde werken staan in de schijnwerpers zoals het beeldhouwwerk ‘Johannes rustend aan de borst van Jezus’ van Meester Heinrich von Konstanz, de schilderijen ‘De dood van Maria’ van Hugo van der Goes, ‘Judit’ van Jan Massijs en 'Calvarie met stichterspaar' van Quinten Massijs. Verder krijgen ook ‘De kunstkamer van Cornelis van der Geest’ door Willem van Haecht en Rubens’ zelfportret uit het huis van de meester zelf een mooie plek.
Het MAS bewaart zelf ook 6 erkende Vlaamse topstukken waarvan het tegeltableau ‘De bekering van Saulus’ van Franchois Frans, in de expo te zien is. 2 andere topstukken uit de collectie worden tentoongesteld in het gratis Kijkdepot op de 2e verdieping.
De 80 mooiste oude tekeningen
Tegelijkertijd plaatst het Museum Plantin-Moretus zijn topstukken, en deze van collega-instellingen in Vlaanderen, internationaal in de kijker met de tentoonstelling ‘Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens’ (van 17 november 2023 tot 18 februari 2024).
Deze expo toont de 80 mooiste oude tekeningen erkend op de Vlaamse Topstukkenlijst, een unieke gelegenheid om enkele bijzondere parels naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het 10 meter lange Panorama van Zeeland van Antoon van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen.
Samen met namen zoals Frans Floris en Pieter Bruegel geven ze een verbluffend overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16e en 17e eeuw in onze contreien tekende.