Impact op de logiessector

Via verscheidene bronnen monitoren we de impact van het coronavirus (Covid-19) op de toeristische sector. Zo peilden we eerder bijvoorbeeld al via online bevragingen naar de reisintenties van de Europeanen, de aantrekkelijkheid van Vlaanderen als reisbestemming en de algemene houding tegenover toerisme. In een recente studie gaan we dieper in op de impact op de logiessector.

Van 27 juli tot 19 augustus 2020 stuurde Toerisme Vlaanderen een bevraging uit naar alle logiesuitbaters die een toeristische accommodatie in het Vlaams Gewest verhuren
Het doel van deze bevraging was om:
 
  • de status van de logiessector op dat moment in kaart te brengen (open of gesloten)
  • de impact van corona als reden van sluiting te meten
  • te ontdekken welke steunmaatregelen er ontvangen werden
 
Volgens de resultaten geeft maar liefst 13% van de uitbatingen aan dat ze in de eerste helft van augustus gesloten waren. Vooral bij de kamerlogies blijkt dit aandeel hoog te liggen: meer dan een kwart van hen was op het moment van de bevraging gesloten. In 90% van de gevallen wordt de coronacrisis als hoofdreden van die sluiting opgegeven. 
 
Daarnaast blijkt uit de bevraging dat het gebruik van de steunmaatregelen hoog ligt: 54% van de logiesuitbaters maakte gebruik van één of meerdere steunmaatregelen van de overheid. Vooral de hinderpremie (47%) was populair. Ondanks dit hoge cijfer, heeft bijna de helft (46%) van de uitbaters geen steunmaatregel aangevraagd of toegekend gekregen.
 
Ten slotte zien de Vlaamse logiesuitbaters de toekomst over het algemeen somber in. Bijna een vijfde verwacht namelijk niet open te kunnen blijven in 2020. Voor de hoteluitbaters loopt dit op tot bijna 30% en bij hostels tot bijna 40%.
 
Benieuwd naar meer resultaten? Raadpleeg deze en nog veel meer conclusies via een interactief rapport waarin je met filters en selectieknoppen een gedetailleerde weergave krijgt van de gewenste cijfers.