Labels

Hieronder een overzicht van alle labels die Toerisme Vlaanderen uitreikt.

Green Key

De Green Key (vroeger Groene Sleutel) is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Onder meer campings & kampeerverblijfparken, vakantieparken, hotels en gastenkamers, vakantiecentra, vakantiewoningen, jeugdlogies, attracties en meetinglocaties kunnen het label aanvragen. 

Green Key is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education, in Vlaanderen beheerd door GoodPlanet Belgium met financiële steun van Toerisme Vlaanderen. 

Meer informatie over de Green Key

Toegankelijkheidslabels

Vele Vlaamse vakantiemakers leveren al heel wat inspanningen om fysieke, psychologische of financiële drempels weg te werken of te verminderen. Na een grondige objectieve controle volgens de Toegankelijk Vlaanderen-methode kan je een beschermd toegankelijkheidslabel ontvangen van Toerisme Vlaanderen.

Voor vakantieverblijven, toeristische infokantoren en bezoekerscentra is er het A en A+ label. Meer informatie over dit toegankelijkheidslabel.

Op dezelfde manier is ook het label voor meeting- en congresinfrastructuur (M-label) ontwikkeld, met niveaus M, M+ en M++. 

Blue Flag

Internationaal kwaliteitslabel voor duurzaam toerisme en duurzame recreatie

Stranden, zwemvijvers en jachthavens met een Blue Flag (voordien Blauwe Vlag) onderscheiden zich op het vlak van bewustmaking en educatie, waterkwaliteit, milieu- en duurzaamheidsmanagement en veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid. 

In 2018 reikten GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen 22 blauwe vlaggen uit. 1 strand, 12 zwemvijvers en 9 jachthavens kunnen uitpakken met een Blue Flag. Voor het eerst wappert er ook een blauwe vlag aan de Belgische Kust: Nieuwpoort is sinds 2018 de eerste kuststad met een Blue Flag.

Blue Flag is een initiatief van de Foundation for Environmental Education en wordt in België gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met financiële ondersteunin door Toerisme Vlaanderen. Wereldwijd wapperen er dankzij dit programma 4554 Blue Flags in 45 landen: van Zuid Afrika tot Zweden, van de Bahama’s tot Rusland.