Jouw contactpersoon
Wie komt in aanmerking voor de subsidie?
Iedereen die een jeugdverblijf van het zogeheten type A, B of C uitbaat dat een definitieve of principiële erkenning heeft gekregen via het Toerisme voor Allen-decreet, kan een subsidie aanvragen. Het maakt daarbij niet uit hoe groot het verblijf is of op welke manier het verblijf juridisch wordt uitgebaat (bv. door een vzw, privépersoon, vennootschap of plaatselijke jeugdgroep). Ook hostels in het Brussels Gewest die zijn erkend via Toerisme voor Allen kunnen een aanvraag indienen.
Hostels en volwassenenverblijven in het Vlaamse Gewest die door Toerisme Vlaanderen erkend zijn, komen niet in aanmerking voor de subsidie. Die logies vallen sinds 1 april 2017 namelijk onder het Vlaamse logiesdecreet. Ze kunnen op hun beurt wel een logiessubsidie aanvragen.
Waarvoor kan je een subsidie krijgen?
De subsidie dekt tot 40% van de kosten van relevante infrastructuurprojecten. Het totaalbudget voor alle projecten in 2022 bedraagt 3.500.000 euro. Om aan zoveel mogelijk ingediende projecten een subsidie te kunnen toekennen, kan Toerisme Vlaanderen ook beslissen om het subsidiepercentage per project te verlagen.
Heb je eerder al een subsidie toegewezen gekregen en ben je nog niet gestart met de uitvoering van de werken? Dan kun je geen nieuwe subsidieaanvraag indienen.
Alle definitief en principieel erkende jeugdverblijven komen in aanmerking voor een subsidie van maximaal 40% van de kosten voor de volgende infrastructuurprojecten:
- kosten in het kader van brandveiligheidswerken
- kosten voor moderniseringswerken
- kosten voor infrastructuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen
- investeringen in nieuwbouw of de totale renovatie van een verblijf
Subsidieerbare items
Kosten in het kader van brandveiligheidswerken
Alle vaste installaties voor verbetering van de brandveiligheid komen in aanmerking voor subsidie. Denk maar aan branddeuren, vluchtwegen, brandtrappen en noodverlichting, een brandcentrale of pictogrammen. Kosten die niet in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld autonome detectoren, branddekens, batterijen voor detectoren, onderhoud van blusapparaten of onderhoudscontracten.
Kosten voor moderniseringswerken
Ook de modernisering en uitbouw van sanitair kan worden gesubsidieerd: bijvoorbeeld douches, toiletten, lavabo’s, wasbakken en sanitaire blokken. Aansluiting voor toiletwagens in de omgeving van tentengrond - riolering, verharding, waterleiding en elektriciteit - komt alleen in aanmerking als de aansluiting gebeurt op het erkende gebouw, dat samen verhuurd wordt met de tentengrond. Investeringen in energiebesparende maatregelen (vb. energiezuinige boilers) kan je niet indienen bij Toerisme Vlaanderen. Voor die investeringen bestaan er subsidies via het Departement Cultuur, Jeugd en Media.
Voor de modernisering en uitbouw van keukens zijn alle vaste onderdelen van een keuken betoelaagbaar. Dat is inclusief de vaste toestellen. Een koelcel kan dus wel worden gesubsidieerd, maar een losse koelkast niet.
Schilderwerken worden alleen gesubsidieerd in het kader van de afwerking van een nieuwbouw, vernieuwbouw of ruimere moderniseringswerken.
Ook andere moderniseringswerken, zoals vernieuwing van dak, gevel of vloeren, komen in aanmerking. Ook de (her)aanleg van de parking van het verblijf en werken om asbest aan te pakken, kan worden gesubsidieerd. Houd er wel rekening mee dat investeringen in energiebesparende maatregelen niet in aanmerking komen bij Toerisme Vlaanderen. Daarvoor kan je namelijk al subsidie aanvragen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Zo komt bijvoorbeeld de vernieuwing van het dak wel in aanmerking voor de subsidie via Toerisme Vlaanderen, maar dakisolatie dan weer niet. Ook voor respectievelijk gevelvernieuwing en isolatie van de buitenmuren geldt hetzelfde.
Kosten voor infrastructuurprojecten die de kindvriendelijkheid van het verblijf verhogen
Volgens de wetgeving gaat het in dit geval om alle ‘onroerende of vaste speel- en ontspanningsmogelijkheden binnen en buiten met natuurlijke elementen, en met oog op de toegankelijkheid van elke gebruiker.’ Het is belangrijk dat de infrastructuur zich effectief bevindt op de grond of het terrein van het erkende jeugdverblijf dat de subsidie aanvraagt. De speel- en ontspanningsmogelijkheden moeten daarbij ook gratis toegankelijk zijn. Ook gerelateerde dingen als een veilige omheining, buitenaanleg, veilige wandelpaden naar het speelplein of snoezelruimtes komen in aanmerking voor de subsidie.
Investeringen in nieuwbouw of totaalrenovatie van een verblijf
Ook een volledige renovatie komt in aanmerking voor subsidie. Houd er wel rekening mee dat energiebesparende maatregelen en toegankelijkheidswerken niet onder de subsidie van Toerisme Vlaanderen vallen. Je kan wel een aparte subsidie aanvragen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media.
Items die niet in aanmerking komen voor subsidie
Voor deze items kan je geen subsidie aanvragen:
- Onderhoudswerken, werken aan het privé-gedeelte van het verblijf of voor de aankoop van gebouwen of gronden.
- Investeringen in toegankelijkheid, ook gekend onder de noemer toegankelijkheidsdoorlichting en toegankelijkheidswerken. Jeugdverblijven met rechtspersoonlijkheid kunnen hiervoor terecht bij de investeringssubsidies van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.
- Investeringen in energiebezuiniging. Voorbeelden: energieaudit, isolatie van vloeren, daken, buitenmuren, zonneboiler, centrale verwarming, vervangen van stookolieketel door gasinstallatie, warmtepomp of isolerend glas. Ook daarvoor kunnen jeugdverblijven met rechtspersoonlijkheid terecht bij de investeringssubsidies van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.
Je subsidie aanvragen: stap voor stap
De aanvraag en toekenning van je subsidie gebeurt in stappen:
Controleer het toegankelijkheidsadvies
Bij een subsidieaanvraag voor ingrijpende werken, nieuwbouw of totale renovatie vraag je altijd eerst een toegankelijkheidsadvies aan. Dat doe je best vóór de aanvraag van de bouwvergunning, zodat je nog wijzigingen kunt doorvoeren waar nodig. Je voegt het toegankelijkheidsadvies vervolgens toe aan je subsidiedossier voor Toerisme Vlaanderen.
Voor beperkte werken neem je best contact op met je logiesadviseur. Zo kom je snel te weten of je ook voor jouw project een extern adviesbureau moet inschakelen.
Lees meer over de toegankelijkheidsnormen voor personen met een beperking.
Dien je subsidieaanvraag online in
Je regelt je subsidieaanvraag eenvoudig online via het digitale loket.
Dat kan nog tot 31 maart 2022.
Hulp nodig bij je online aanvraag? Download de handleiding 'Hoe vraag ik online subsidie aan voor mijn logies?'
Laat je verblijf controleren
Na de aanvraag komt een inspecteur van Toerisme Vlaanderen ter plaatse om je aanvraag te overlopen. Je kunt ook steeds bij je logiesadviseur terecht voor meer info en bij vragen over de opvolging en behandeling van je subsidiedossier.
Vraag je uitbetaling aan
Zodra je dossier is goedgekeurd, kan je een aanvraag tot uitbetaling indienen. Ook dat kan eenvoudig via het online portaal. Bij het online indienen van je uitbetalingsaanvraag kan je ook bijlagen - zoals facturen en foto’s van de uitgevoerde werken - toevoegen. Zo zorgen we samen voor een vlotte afhandeling van de controle en verdere uitbetaling. Download het invulblad voor facturen.
Let op: Wil je je in naam van een onderneming of organisatie aanmelden, maar ben je niet de wettelijke vertegenwoordiger? Dan heb je de juiste toegangsrechten nodig. Ook die ontdek je op de website van de Vlaamse overheid.