Jouw contactpersoon
Vlaamse parken
Binnen dit programma is het onze ambitie om de toekomstige nationale parken en landschapsparken te ontsluiten voor bezoekers en internationaal op de kaart te zetten.
Voor de selectie en erkenning van deze parken stapte Toerisme Vlaanderen als partner mee in de trajecten die onze collega’s van het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij uitstippelden. In het najaar van 2023 weten we welke parken een label als Nationaal Park of Landschapspark krijgen. Tot dan begeleiden we de kandidaat-parken bij de opmaak van hun masterplan en operationeel plan. Later ondersteunen we de geselecteerde parken bij de toeristische ontsluiting (financieel en inhoudelijk) en nemen we het voortouw in de internationale promotie.
Recreatief wandelen
Veel gebieden in Vlaanderen zijn uitermate geschikt om te wandelen en de voorbije jaren hebben we dan ook al fors geïnvesteerd in het uitbouwen van onder meer de wandelnetwerken. Nu zetten we een stapje verder.
We creëren unieke wandelervaringen voor zowel de toevallige wandelaar, de dagstapper als de langeafstandswandelaar. Op basis van een wandelvisie (in opmaak) zetten we in op de kwaliteitsopschaling van de beleving en dienstverlening van het huidige wandelaanbod, we ontwikkelen nieuwe belevingen en maken deze zo goed mogelijk bereikbaar/vindbaar voor de (internationale) bezoeker, bijvoorbeeld via wandelplatformen. Ook hier nemen we het voortouw in de internationale promotie.
Projecten binnen de verhaallijn 'Recreatief wandelen'
♦ Pin je Punt
Via 'Pin je punt' verzamelen fietsers en wandelaars nuttige informatie onderweg voor jawel... fietsers en wandelaars. Denk maar aan laadpunten voor je e-bike, openbare toiletten, fietsherstelpunten, lunch- en picknickplekken en zoveel meer. 'Pin je Punt' is een initiatief van de provinciale toeristische organisaties, Toerisme Vlaanderen en OpenStreetMap België.
En wat nog meer?
Het thema Vlaanderen Natuurlijk omvat meer dan enkel de Vlaamse Parken en recreatief wandelen. We focussen qua beleving zowel op onze prachtige natuur als op het bredere landschap, dat voor een groot deel man-made is of minstens beïnvloed door de mens. Er is ook een belangrijke link tussen het landschap en de andere thema’s, de zogenaamde ‘cross-overs’, die vaak beleefd kunnen worden in het landschap. Al deze sterke verhalen willen we vertalen naar innovatieve en betekenisvolle bezoekersbelevingen, bijvoorbeeld rond water, natuurgerichte logeerervaringen, pleisterplaatsen, het landschap rond kasteel- en andere erfgoedsites, kunst in de open ruimte, streekproducten, landbouwverbreding …
We zetten hierbij niet alleen in op eigen initiatieven, maar gaan ook in overleg met de collega's van flankerende beleidsdomeinen en werken samen met vele andere partners.
Benieuwd naar meer?
Wil je meer weten over het thema ‘Vlaanderen Natuurlijk!’ en onze plannen? We hebben de strategie 2030 samengevat in een handige two-pager.