Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor campings

Je logies uitbaten als camping? Ontdek dan hier de bijkomende uitbatingsvoorwaarden. Als je logies voldoet aan deze voorwaarden kan het ook een officiële erkenning krijgen.
Jongeren op camping

Jouw contactpersoon

Verhuur je toeristische logies in Vlaanderen en gebruik je voor je logies de beschermde benaming camping? Dan moet je bovenop de algemene uitbatingsnormen voor terreingebonden logies ook voldoen aan enkele bijkomende voorwaarden. Als je voldoet aan deze voorwaarden kan je logies ook erkend worden als camping. De vereisten tellen ook voor verwante termen.

Kwaliteitsgarantie en comfortclassificatie

Als je voldoet aan onderstaande minimumvereisten, bied je je campinggasten een kwaliteitsgarantie. Deze kwaliteitsgarantie zorgt voor een gelijk speelveld voor iedereen in de sector. Voldoet je camping aan alle uitbatingsvoorwaarden en laat je dat bevestigen door één van de logiesadviseurs van Toerisme Vlaanderen dan krijgt je een officiële erkenning, naargelang jouw keuze met of zonder sterrenclassificatie. Je krijgt minstens één ster. Naargelang je meer comfort, faciliteiten en diensten aanbiedt, levert dit je meer sterren op. Hieronder vind je de belangrijkste uitbatingsvoorwaarden waaraan iedere camping in Vlaanderen minstens moet voldoen.

Receptie en informatie

Je camping beschikt over een herkenbare receptieruimte, balie met voldoende privacy of automatische check-in. Daar vinden gasten zowel de openingsuren van de receptie als de contactgegevens van de uitbater of verantwoordelijke. Daarnaast informeer je toeristen over het toeristische aanbod in de streek en over de dienstverlening op je camping (bv. openingstijden).

Je hebt ook een website met actuele gegevens, waarheidsgetrouwe foto’s en informatie over de ligging van het terrein.
 

Kampeerplaatsen

Je terrein beschikt over minstens 30 toeristische kampeerplaatsen. Ofwel is minstens 15% van alle plaatsen op je terrein een toeristische kampeerplaats. Hooguit een derde van dat minimum aantal toeristische kampeerplaatsen mag je vervangen door:

  • verhuurlogies dat je zelf uitbaat en waar toeristen maximaal 31 opeenvolgende dagen logeren
  • camperplaatsen
  • plaatsen op een tentenweide (5 plaatsen op de weide staan gelijk aan 1 toeristische kampeerplaats)

Nutsvoorzieningen

Minstens 85% van de toeristische kampeerplaatsen op je terrein beschikt over een individuele elektriciteitsaansluiting. Die levert minimaal 6 ampère stroom. De aansluiting is maximaal 50 meter verwijderd van de kampeerplaats.

Het terrein beschikt ook over een specifieke verharde plaats voor campers voor drinkwaterbevoorrading en het lozen van afvalwater.

Erkenning en comfortclassificatie

Voldoe je aan de voorwaarden van het campinglabel? Dan ben je klaar om je camping te laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Eén van onze logiesadviseurs komt dan bij je langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek. De adviseur zal meteen ook het comfortniveau van je camping bepalen. Een camping die voldoet aan de bijkomende openings- en uitbatingsvoorwaarden voor campings krijgt alvast één ster, op een maximum van 5.

Goed om weten

Bovenstaande minimumvoorwaarden voor campings vormen een aanvulling op de basisnormen voor logies en de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden voor terreingebonden logies. Daar moet je altijd aan voldoen, ook als je geen officiële erkenning als camping aanvraagt. Je kunt trouwens een erkenning aanvragen voor meerdere beschermde benamingen of labels, zolang je aan de relevante voorwaarden voldoet.

Regelgeving

Openings- en uitbatingsvoorwaarden voor campings
Classificatienormen voor campings